Main menu

header

726 14 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Într-un orizont de timp mai apropiat decât s-ar putea crede, medicamentele de care are nevoie un pacient vor fi introduse în organism cu ajutorul unor miniroboți care vor fi înghițiți, anunță experții elvețieni.

„Navighează” prin fluidele corpului

Specialiștii de la École Polytechnique Fédérale din Lausanne au creat roboți de foarte mici dimensiuni - cinci milimetri - care pot „naviga” prin canalele înguste ale interiorului organismului uman. Această realizare deschide noi oportunități pentru o viitoare livrare a medicației cu precizie maximă. Acești roboți sunt capabili chiar să-și schimbe forma și să se adapteze pentru a putea parcurge vasele sangvine și fluidele corpului. Micile dispozitive, care încă nu au un nume generic, sunt create dintr-un gel care reacționează la căldură și nanoparticule magnetice. Potrivit revistei „Science Advances”, acești roboți pot fi controlați cu ajutorul unui câmp electromagnetic.

Inspirație de la bacterii

Inspirația pentru crearea acestor roboți le-a venit cercetătorilor chiar de la natură, mai precis de la felul în care se mișcă bacteriile. Acestea sunt foarte mobile grație unui tip de coadă care a fost replicată în cazul miniroboților și care a demonstrat, în cazul testelor, că îi ajută pe aceștia să „înoate” în voie prin organism. „Natura a generat evoluția unui mare număr de microorganisme care își schimbă forma după condițiile mediului în care trăiesc. Este principiul de bază după care am creat acest nanorobot”, explică Bradley Nelson, conducătorul echipei de experți care a realizat proiectul. În cazul în care testele viitoare se vor dovedi de succes, producția de masă a acestor dispozitive va fi relativ ieftină, ceea ce va face miniroboții accesibili pe scară largă.

„Miniroboții pe care i-am creat au o compoziție specială și o structură care le permite să se adapteze la caracteristicile fluidului pe care îl traversează“ (Selman Sakar, École Polytechnique Fédérale, Lausanne)