Main menu

header

726 14 2de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Un dispozitiv mai mic chiar decât o monedă și care va putea fi implantat la foarte mică distanță de inima pacientului este viitorul stimulatorului cardiac, anunță „Daily Mail”.

Implantat în imediata vecinătate a inimii

În prezent, un stimulator cardiac este localizat pe pieptul pacientului, acolo unde chirurgii pot înlocui cu ușurință bateriile. Dar viitorul este al unui nou dispozitiv, mult mai redus ca dimensiuni, care va putea fi implantat în imediata vecinătate a inimii bolnavului, nu are fire și funcționează cu ajutorul frecvenței radio generate de o baterie externă, eliminând automat și necesitatea efectuării de intervenții chirurgicale pentru înlocuirea acesteia. Dispozitivul a fost creat de cercetătorii de la Universitatea Rice și Institutul de Cardiologie Texas, din SUA, și se află în faza de prototip. „Transmițătorul va fi cu foarte puțin în exteriorul inimii. Distanța a fost mult îmbunătățită după serii de teste”, explică profesor Aydin Babakhani, șeful echipei care a realizat proiectul.

Senzorul ajustează frecvența după necesități

Noul stimulator cardiac funcționează simplu - recoltează energie fără să aibă nevoie de fir, de la radiații de frecvență radio (transfer de energie prin intermediul radiațiilor) transmise de o baterie externă. Semnalul, ajustabil, este transmis unei antene care îl stochează, apoi eliberează încărcătura la nivelul inimii, după care se reîncarcă. „Transmițătorul are un senzor care măsoară activitatea inimii și potrivește frecvența după necesități. Va conține, de asemenea, algoritmi capabili să detecteze diferite afecțiuni cardiace. Este un sistem independent, care nu are nevoie de control extern în permanență. Totuși, poate fi programat cu ajutorul unui dispozitiv extern pentru schimbarea algoritmului, dacă intervin modificări în starea pacientului”, detaliază Babakhani.

Defibrilare imperceptibilă pentru pacient

Dispozitivul este mai redus, ca dimensiuni, decât o monedă obișnuită, cu cipul din dotare de doar patru milimetri. „Această tehnologie aduce în prim-plan posibilitatea remarcabilă de a obține avantaje însemnate pentru tratamentul celor mai comune și mai letale aritmii: putere exterioară, funcționare fără fir și, ceea ce este cel mai important, defibrilare cardiacă care nu doar că nu este dureroasă, ci de-a dreptul imperceptibilă pentru bolnav”, susține specialistul Mehdi Razavi, care a participat la realizarea prototipului.