Main menu

header

729 15 1de Valeria Roman şi Florica Pintea

Copiii au nevoie de toată atenția părinților, dar de multe ori contextul social actual în care cuplurile divorțează sau își lasă micuții în grija rudelor nu este tocmai favorabil unei creșteri sănătoase. Copiii sunt afectați atât din punct de vedere emoțional, cât și al dezvoltării somatice. Specialiștii atrag atenția asupra acestor probleme, care trebuie corectate în copilărie, pentru a nu lăsa semne ireversibile în comportamentul lor. Am stat de vorbă cu doctor Mădălina Trofin (medalion), medic ortodont, care ne-a explicat care sunt cele mai frecvente probleme întâlnite la copiii pe care părinții îi aduc în cabinetul ei ca să le găsească soluții.

„Dezvoltarea dinților și a oaselor maxilare este pusă în pericol”

- Ce obiceiuri greșite care îi pot afecta pe termen lung au copiii?

729 15 2- Din perspectiva ortodontică, se constată o creștere a numărului de copii cu obiceiuri vicioase, precum suptul degetului până la vârste înaintate, rosul unghiilor și al cuticulelor, respiratul pe gură, deglutiția infantilă sau scrâșnitul dinților. Toate aceste obiceiuri întâlnite frecvent la copiii din ziua de azi ascund de fapt o importantă cauză psihologică. Dacă nu sunt corectate la timp, aceste apucături, total greșite, au repercusiuni foarte grave asupra dezvoltării dinților și a oaselor maxilare, dar și a întregului organism.

- Când trebuie să ia măsuri părinții?

- Suptul degetului este considerat un obicei normal, care conferă copilului o stare de liniște, atât timp cât nu se prelungește după vârsta de 3 ani. Imediat ce copilul a trecut de acest prag, obiceiul trebuie oprit, astfel încât să se prevină modificările asupra dinților și oaselor.

„Părinții pot folosi atât metode populare, cât și soluții medicale”

729 15 3- Cum îi facem pe copii să renunțe la ceea ce li se pare absolut normal?

- Sunt numeroase metode de oprire a obiceiului de a sta cu degetul în gură. Există lacuri speciale care se aplică pe unghii, mănuși sau alte metode populare, dar și metode medicale. Este vorba despre aparatele ortodontice, de tipul celor scut lingual sau activator.

- Când respirația orală este considerată un obicei periculos?

- Este normal ca pacienții să respire „pe nas”, iar atunci când acest lucru nu se întâmplă, iar copiii respiră „pe gură”, fie că se întâmplă doar noaptea, fie că se întâmplă în mod permanent, părinții trebuie să se prezinte de urgență la medicul ortodont. Acesta va stabili dacă obiceiul se poate corecta doar cu ajutorul unui aparat dentar și reeducarea respirației, sau va fi nevoie de intervenția unui medic ORL-ist, care să îndepărteze eventuale obstacole de la nivelul căilor aeriene.

- Ce poate ascunde de fapt scrâșnitul dinților, obicei pe care îl au și unii adulți?

- Scrâșnitul dinților este o adaptare psihologică la condițiile stresante de mediu. Apare foarte frecvent atât în cazul copiilor, cât și în cazul adulților, așa este. Se recomandă protejarea dinților pe timpul nopții cu ajutorul gutierelor sau al aparatelor ortodontice funcționale, de tip trainer.

„Ocluzia deschisă este cauzată de nostalgia de a suge la sânul mamei”

- Ce este deglutiția infantilă și ce se poate întâmpla dacă nu se corectează acest obicei al celor mici?

- Deglutiția infantilă apare atunci când copilul, în loc să înghită cu buzele închise dintâi în contact, își poziționează limba între arcadele dentare. Este acel gen de mișcare pe care cei mici îl fac când sunt bebeluși în perioada suptului la sân. Atunci, ei fac această mișcare naturală pentru realizarea vidului necesar extragerii laptelui din canalele galactofore. Dacă acest obicei al nou-născutului se prelungește la vârste mai mari, apar modificări foarte grave ale dinților, precum ocluzia deschisă, adică acea anomalie dento-maxilară caracterizată clinic prin faptul că între dinţii superiori și cei inferiori rămâne un spațiu în momentul în care pacientul închide gura. De aceea este necesară începerea tratamentului de reeducare a obiceiului prin aparat dentar și exerciții specifice.

- Care este vârsta maximă a copilului până la care părinții trebuie să corecteze toate aceste probleme?

- Momentul oportun în care se poate stopa unul dintre obiceiurile despre care am vorbit este în jurul vârstei de 7 ani. Atunci este indicat și să se efectueze un prim consult la medicii specialiști. Aceștia vor stabili dacă este recomandat să se înceapă un tratament corespunzător, cu aparat ortodontic, asociat cu un consult la medicul ORL-ist sau la un psiholog.