Main menu

header

de Călin Popa şi Florica Pintea

Copiii cu ADHD, mai predispuşi să consume droguri

O conexiune alarmantă între simptomele de ADHD ale copiilor și abuzul de substanțe interzise a fost pusă în lumină de un studiu recent, desfășurat la Școala de Medicină din Pittsburgh, SUA. Experții au constatat că micuții cu deficit de atenție trec mai devreme la consumul de substanțe nocive, de la tutun la marijuana, ducând aceste dependențe, progresiv, și spre perioada adultă. „Studiul nostru arată faptul că acești copii experimentează alcoolul sau stupefiantele de la vârsta adolescenței”, punctează psihiatrul Brooke Molina.

Jocurile pe computer izolează fetiţele

Un studiu care s-a oprit asupra efectelor pe care le au jocurile pe computer în cazul copiilor cu vârste între 6 și 12 ani a dat la iveală diferențe semnificative între băieți și fete. Astfel, dacă în cazul celor dintâi nu s-au constatat urmări grave din perspectiva dezvoltării abilităților sociale, pentru fetițe lucrurile stau cu totul altfel: această activitate le izolează, le afectează dezvoltarea emoțională și pot ajunge chiar să le genereze sentimente de anxietate, uneori și depresie, arată cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Norvegia.

Albirea dinţilor dăunează… danturii

În plină eră a căutării înfrigurate a înfățișării perfecte, specialiștii de la Universitatea din Stockholm atrag atenția asupra faptului că albirea artificială a dinților face mult rău danturii. Astfel, potrivit experților suedezi, peroxidul de hidrogen care este ingredientul activ în majoritatea produselor de albire a dinților șubrezește țesutul din spatele smalțului dentar, făcându-l să piardă din proteine, arată rezultatele studiului prezentat la întâlnirea anuală a Societății Americane de Biochimie și Biologie Moleculară.

Cântatul îmbunătăţeşte starea bolnavilor de Parkinson

O cercetare extinsă a specialiștilor de la Universitatea din Iowa, SUA, a dat la iveală faptul că pacienții cu Parkinson se simt mult mai bine și li se micșorează simțitor simptomele specifice bolii în cazul în care cântă. Cei care suferă de această afecțiune pentru care nu există tratament și-au recăpătat controlul asupra mișcărilor și și-au îmbunătățit starea de spirit cântând, în aceeași măsură în care reacționează la medicație. De asemenea, cântatul le-a ameliorat ritmul inimii și le-a stimulat hormonul fericirii.