de Andreea Vasilescu şi Alexandru Brădescu
Deşi din ce în ce mai multe persoane consideră căsătoria drept o „hârtie”, nenumărate studii au arătat că beneficiile fizice şi psihice ale unei relaţii de durată sunt enorme, iar singurătatea, mai ales de sărbători, conduce la o stare avansată de depresie, care poate culmina chiar şi cu suicid.
E toxică pentru sănătate
Un important studiu realizat la prestigioasa Universitate Harvard, pe o perioadă de 75 de ani, a scos la iveală faptul că sursa cea mai importantă de sănătate, bogăţie, longevitate şi stare de bine este un mariaj fericit şi sănătos. Mai mult decât atât, persoanele cu legături sociale mai bune cu familia, cu prietenii, comunitatea, sunt mai fericite, mai sănătoase şi trăiesc mai mult decât cei cu legături slabe. Experiența singurătății se pare că e toxică pentru sănătatea noastră, iar toxicitatea ei este mai puternică în perioada sărbătorilor importante.
Izolarea nu este recomandată
Oamenii care se izolează sunt mai nefericiţi, iar sănătatea lor se înrăutăţeşte mai repede la mijlocul vieții, capacitatea cerebrală le scade mult mai repede și trăiesc mai puţin decât oamenii care nu experimentează singurătatea, arată studiile. Mai mult decât atât, un recent studiu dat publicității în Australia a observat că singurătatea poate provoca probleme psihice, cum ar fi anxietatea, depresia și chiar paranoia. Cercetarea efectuată cu participarea a peste 1.000 de persoane, pe o perioadă de șase luni, demonstrează, de asemenea, că persoanele care suferă de anxietate socială au predispoziție mai mare în viitor să fie singure. Oamenii de ştiinţă indică, totuşi, faptul că legătura dintre anxietate socială şi singurătate nu înseamnă că una dintre aceste stări duce în mod obligatoriu la cealaltă, iar acestea depind şi de alţi factori. În ciuda conexiunii evidente, la prima vedere, între singurătate și depresie, ele diferă din punct de vedere psihologic. În timp ce singurătatea este asociată cu stabilirea de legături cu alte persoane, depresia cuprinde mai multe aspecte generale cu privire la sănătatea mintală a persoanei.
„Suntem o specie socială”
Cercetătorii australieni au efectuat studii pe 1.010 persoane cu vârste cuprinse între 18 și 87 de ani, măsurând modificările sănătății lor mintale prin intermediul a trei teste online efectuate în termen de șase luni. Persoanele care suferă de anxietate socială sunt mai predispuse să evite contactele sociale care ar putea influenţa în vreun fel sentimentul de singurătate. „Noi nu suntem creaţi să fim singuri. Suntem o specie socială. Singurătatea poate duce, de asemenea, la sănătate fizică precară, inclusiv la un risc crescut de a dezvolta boala Alzheimer”, a declarat Michelle Lim, unul dintre cercetătorii care au participat la elaborarea studiului. „Deoarece oamenii sunt în mod esențial animalele sociale, se crede că singurătatea apare deoarece o nevoie înnăscută de a aparține unui grup este nesatisfăcută”, se spune în raport. „Singurătatea semnalează nevoia de a forma o legătură semnificativă cu ceilalți”, mai arată cercetătorii australieni.
Afectează calitatea vieții
Studiul a scos la iveală faptul că persoanele singure au un nivel ridicat de depresie și de anxietate. Ele au o calitate a vieții în general mediocră, o sănătate mai puțin bună și mai puține emoții pozitive. Cercetătorii au arătat că singurătatea crește cu 26% riscul unui deces prematur. Persoanele aflate în centrul acestui studiu sunt din categorii diverse: unii nu au rude cu care să relaționeze, alții nu se văd cu prietenii în mod regulat, iar majoritatea nu au relații bune cu vecinii. Solitudinea poate fi contagioasă, poate atrage la rândul ei alte probleme. Persoanele singure au tendința de a se retrage și mai departe de societate, într-un efect de „contagiune solitară”. Relațiile bune nu ne protejează doar corpul, ne protejează și creierul. A te afla într-o relație unită și stabilă cu cineva, la 80-90 de ani, îți oferă protecție. Oamenii în astfel de relații, care simt că se pot baza cu adevărat pe celălalt la nevoie, au memoria bună un timp mai îndelungat. Studiile sociologice au demonstrat că, oriunde pe planetă, persoanele singure mor mai devreme, au o stare de sănătate mai puțin bună, sunt mai sărace și se recuperează mai greu după diverse afecțiuni. Acest lucru este valabil mai ales în cazul bărbaților, care au o rețea de sprijin social mai slabă decât femeile. Atunci când se află într-o relație, bărbații își îmbunătățesc și capacitatea de a socializa.