Main menu

header

732 10 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

Considerate printre cele mai eficiente mijloace pentru a reveni rapid la forma şi la tonusul maxim, apele de munte vă scapă totodată de necazurile şi de neîmplinirile sufleteşti, împăcându-vă cu voi înşivă.

Ţin răceala la distanţă

Acum 2.000 de ani, Hipocrate le recomanda pacienţilor săi ca în fiecare zi să facă o baie într-un izvor de munte. Părintele medicinei credea în beneficiile generale pe care apa de izvor le oferea oamenilor şi a inclus-o printre metodele sale de tratament. De asemenea, în secolul al XVII-lea, englezii care călătoreau în Japonia au remarcat că localnicii nu erau afectaţi de boli care în Europa făceau ravagii. Mai mult, deşi se spălau extraordinar de des pentru acele timpuri, adică zilnic, şi foloseau apă rece de izvor, japonezii nu răceau. Treptat, obiceiul spălatului cu apă rece de izvor a fost preluat şi de englezi, iar beneficiile uşor de observat au început să apară: sistem imunitar întărit şi scăderea dramatică a bolilor de piele. Un secol mai târziu, în Europa încep să apară primele cărţi dedicate terapiilor cu apă de izvor, iar în următorii 200 de ani ies la iveală o mulţime de tratate care scoteau în evidenţă beneficiile îmbăierii cu apă rece. Pe scurt, principalele efecte ar fi: îmbunătăţirea circulaţiei, combaterea stărilor depresive, întărirea imunităţii organismului, mărirea secreţiei de testosteron, reducerea stresului, reducerea durerilor şi vindecarea anumitor traumatisme.

Pun sângele în mişcare

732 10 2Spălarea cu apă de izvor se recomandă a fi făcută dimineaţa, când afară este destul de cald. Începeţi întâi cu picioarele, apoi urcaţi gradat spre cap, frecând foarte bine pielea, astfel încât sângele să fie pus în mişcare. Prima dată, durata băii nu trebuie să fie mai mare de trei minute, apoi se poate ajunge treptat la şapte minute. Ulterior, îmbrăcaţi-vă, fără a vă şterge, apoi faceţi mişcări de încălzire. Folosiţi doar apă curată de munte, fără săpun. Spălarea cu apă de munte are următoarele indicaţii terapeutice: sensibilitate la frig, circulaţie periferică deficitară, reumatism în forme uşoare, deficienţe imunitare, sensibilitate la răceală, gripă, bronşită, pneumonie, infecţii urinare, celulită, vergeturi, digestie lentă, tulburări de asimilare, obezitate, îngroşarea taliei, îmbătrânirea prematură a pielii, stări de contractură musculară, depresie, astenie, anxietate.

Benefică este şi reflexoterapia făcută prin călcarea pe pietre

Principiul pe care se bazează reflexoterapia este simplu: fiecărui organ îi corespunde un punct reflex pe corp. Când unul dintre organe este afectat de o boală, punctul său reflex semnalează problema, în zona respectivă se depun toxine care pot fi înlăturate prin masaj în talpă. Astfel, circulaţia sângelui va redeveni normală, iar organul afectat va fi din nou sănătos. În consecinţă, reflexoterapia nu mai este considerată doar o simplă superstiţie, ci o metodă de vindecare a unor boli foarte grave ca afecţiunile endocrine, leucemia, bolile metabolice sau paralizia. Reflexoterapia făcută prin călcarea pe pietre constă de fapt în a vă plimba desculţi timp de 20 de minute pe pietre bine rotunjite din albia unui râu de munte. De reţinut însă că apa nu trebuie să depăşească nivelul gleznelor. Călcatul pe pietre de râu este un remediu excelent în tratarea tulburărilor digestive, ca enterita, colita, tranzitul intestinal perturbat, balonarea, infecţiile cronice ca uretrite, cistite sau anexite, disfuncţiilor motorii, migrenelor, tulburărilor de ciclu şi de menopauză, sterilităţii (masculină şi feminină), incontinenţei urinară, tulburărilor nervoase sau celor de circulaţie periferică. Persoanele care au contraindicaţii la această terapie sunt persoanele cu boli respiratorii, probleme cardiace grave, accidente vasculare recente, slăbiciune fizică accentuată.

Prima dată, durata băii nu trebuie să fie mai mare de trei minute, apoi se poate ajunge treptat la şapte minute

Pentru depozitare, folosiţi vase de argint

În cazul în care vi s-a recomandat să faceți terapie cu ape minerale, ale căror virtuți terapeutice sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, se recomandă să păstrați apa în vase de argint. De altfel, este cunoscut faptul că Cirus a ținut rezervele de apă ale armatei sale în vase de argint, iar coloniștii americani care au străbătut Vestul puneau de cele mai multe ori un dolar de argint în lapte pentru a-i întârzia alterarea. Motivul? Apa care se află în vase de argint este considerată un antibiotic puternic şi natural, care asigură mai multă energie și vitalitate. Interesant este faptul că există oameni de ştiinţă care susțin că deficienţa de argint este una dintre cauzele principale ale cancerului şi a creşterii accelerate a ratei acestei boli. Pe de altă parte, rănile spălate cu apă care stă în vase de argint se vindecă mai repede, nu se infectează, iar cicatricele sunt mai puţin vizibile.

Apa de ploaie, indicată pentru spălarea părului

Apa de ploaie este un bun înlocuitor al apei dure, având un număr semnificativ de avantaje: este aproape similară cu apa distilată, nu conține săruri și este foarte curată, poate fi stocată ani întregi fără să își modifice calitățile, lipsa sărurilor minerale și a luminii și temperatura constantă de 5-10 grade Celsius fac din apa de ploaie un mediu dificil pentru dezvoltarea microorganismelor. Primii care beneficiază de ploaie sunt pielea şi părul, apoi sistemul imunitar, care este puternic stimulat atunci când apar acţiuni ceva mai puternice ale factorilor meteorologici. Din punct de vedere terapeutic, o baie de ploaie este indicată pentru creşterea şi vitalizarea firului de păr, pentru împrospătarea tenului, prevenirea şi combaterea ridurilor, tratarea tenului iritat şi a celui încărcat, revitalizarea tenului ofilit, vindecarea şi prevenirea unor forme de reumatism, reducerea durerilor de cap produse de tensiunea nervoasă, de activitatea intelectuală excesivă, remedierea deficienţilor imunitari sau întârzierile de creştere la copii. O baie în ploaie nu trebuie să fie mai lungă de un sfert de oră.

Tratamente faciale

Pentru tenul gras se recomandă următorul tratament facial, cu rezultate excelente. Luaţi un pahar cu apă de ploaie şi combinaţi cu sucul de la o lămâie. Se spală pielea feţei dimineaţa şi seara. Apa de ploaie este o soluţie uimitoare şi pentru pielea uscată. Se amestecă o lingură cu apă de ploaie, o lingură cu lapte şi o lingură cu suc de castravete sau pepene galben. Se aplică pe faţă, se lasă să acţioneze 20 de minute, apoi se tamponează faţa cu un prosop moale. Pentru tenul normal e de ajuns să spălaţi faţa cu apă de ploaie, pe care o lăsaţi apoi să se usuce.