de Roxana Istudor şi Florica Pintea
Prin simpla analiză a unor simptome prezente pe radiografii, un sistem de inteligență artificială poate detecta demența cu un deceniu înaintea medicilor.
Identifică semnele instalării bolii
Specialiștii de la Universitatea Bari, din Italia, au realizat un sistem de inteligență artificială care pune diagnosticul corect în 84% dintre cazurile analizate având la dispoziție doar radiografii. Astfel, identificând rapid și precis modificările tipice care apar în regiunile creierului și care sunt semne ale instalării demenței, acest sistem a demonstrat că poate trage semnale de alarmă viabile cu zece ani înainte ca un medic să poată observa simptomele. „Astăzi, analiza lichidului cerebrospinal și scanarea creierului ne pot spune cât din creier este afectat și putem previziona instalarea demenței peste zece ani. Dar aceste metode sunt scumpe, invazive și disponibile doar în centre foarte specializate”, argumentează experta Mariana La Rocca.
Estimare exactă, neinvazivă, simplă, ieftină
Unul dintre cele mai importante beneficii ale sistemului creat de cercetătorii italieni este că schimbă complet toată procedura complicată efectuată în prezent pentru detectarea timpurie a demenței. Inteligența artificială asigură o estimare exactă, neinvazivă, mult mai simplă, mai ieftină și, pe cale de consecință, mult mai accesibilă. Algoritmul creat la Bari „înțelege” modificările care apar la nivelul creierului prin simpla analiză a unor radiografii. Mai precis, după observarea a 148 de subiecți - 52 sănătoși, 48 cu Alzheimer și tot atâția cu tulburări cognitive -, programul nu doar a izbutit să facă diferența netă între creierul sănătos și cel afectat, dar s-a dovedit capabil să previzioneze și stadiul intermediar, de la care medicii estimează instalarea după circa zece ani. Așadar, inteligența artificială „câștigă” un deceniu de avans, în beneficiul net al pacientului. În prezent, echipa lucrează la dezvoltarea algoritmilor potriviți pentru alte afecțiuni degenerative, cum este Parkinson.
„Sistemul de inteligență artificială a fost capabil să identifice semnele instalării bolii“ (Universitatea Bari)