de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu
Unul dintre paradoxurile pe care le relevă cele mai recente cercetări în domeniul medical este posibilitatea ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, plămânii artificiali folosiți pentru transplantare la oameni să fie realizați din „inamicul numărul unu” al sănătății pulmonare: tutunul.
Imprimante 3D și celule stem
Dintre toate elementele care puteau fi utilizate la crearea de plămâni artificiali necesari transplanturilor, tutunul era cel mai puțin probabil, dar s-a dovedit o soluție mai mult decât viabilă. Potrivit cercetătorilor de la firma de biotehnologie CollPlant, din Israel, tutunul modificat genetic este capabil să producă o formă sintetică de colagen, substanță majoră în compoziția celor mai multe organe ale corpului uman. Experții derulează în prezent teste prin care să obțină producții importante și rapide de colagen aproape identic cu cel natural din frunzele de tutun modificate genetic și cu ajutorul imprimantelor 3D. Colagenul artificial rezultat este „însămânțat” cu celulele stem ale pacientului, rezultând țesut pulmonar uman sănătos, apt pentru transplant.
Vehicul rapid pentru colagen
Tehnica revoluționară este abia în fazele incipiente, dar dă mari speranțe ca în viitor să poată fi realizați în masă plămâni artificiali, astfel încât lungile liste ale pacienților care așteaptă un donator - în medie câte 250 de zile doar în Marea Britanie - să devină o amintire. Ca printr-o „glumă” a naturii, tocmai planta care provoacă atâtea decese din cauza afecțiunilor pulmonare s-a dovedit vehiculul ideal pentru dezvoltarea rapidă, în doar opt săptămâni, a colagenului necesar pentru plămânii artificiali care urmează să salveze milioane de vieți. În ultimii zece ani, mai multe încercări de a se înlocui plămânii umani sau unele componente ale căilor respiratorii superioare cu cele prelevate de la porci au dovedit un grad mare de risc.
„Plămânii artificiali rezultați din frunzele de tutun au potențialul de a transforma complet chirurgia transplantului și ar putea fi disponibili în zece ani“ Brendon Noble, „Stem Cell Foundation“, Marea Britanie