Main menu

header

740 10 1de Valeria Roman şi Gabriela Comşa

Așa cum inima cedează când sângele nu mai circulă bine, tot la fel se poate întâmpla și cu oasele. Termenul de infarct osos nu este foarte cunoscut, deși afectează destul de multe persoane. Printre pacienții cu risc sunt fumătorii, consumatorii de alcool și de cafea, cei care lucrează în condiții de stres, în mediu toxic sau persoanele care au urmat tratamente pe bază de cortizon. Despre cum poate fi descoperită această boală „tăcută” a oaselor am stat de vorbă cu doctor Tarek Nazer (medalion), medic specialist ortopedie-traumatologie la Clinica Masaya din București.

„Boala apare când se întrerupe fluxul de sânge la os”

740 10 2- Ce înseamnă infarct osos și cum se produce?

- Infarctul osos este o leziune a țesutului osos cauzată de obturația circulației sangvine care irigă zona respectivă. Mai este cunoscut și sub numele de osteonecroză. El poate apărea idiopatic sau secundar unei condiții care reduce fluxul de sânge la os. Traumatismele sunt și ele vinovate de infarctul osos în egală măsură cu hiperpresiunea osoasă în asociere cu alte boli ca lupusul eritematos, hemofilia, afecțiunile hematologice, pancreatita, diabetul sau infecțiile care duc la apariția acestei probleme de sănătate. De asemenea, sunt predispuse la infarct osos persoanele care fac abuz de alcool, de cafea, de ţigări, care lucrează în mediu toxic sau care au urmat tratament cu corticosteroizi.

- Există anumite simptome care pot anunța acest dezechilibru în organism?

- În fazele incipiente, semnele infarctului osos nu există, boala fiind complet asimptomatică, însă în stadiile mai avansate apar durerea și redoarea articulară (n.r. - limitarea mișcării), sensibilitate la palpare, uneori și deformări articulare și atrofie musculară din cauza inactivității articulației respective. Medicul ortoped pune acest diagnostic de infarct osos pe baza examenelor imagistice de tipul rezonanței magnetice sau scanărilor tomografice.

„Este mai frecvent la membrele inferioare decât la cele superioare”

740 10 3- În ce constă tratamentul?

- Vorbim despre două metode de tratament. O abordare nechirurgicală care înseamnă antiinflamatoare și analgezice, oprirea activității fizice, terapie specială pentru a reduce simptomele, mers fără sprijin în articulația afectată cu ajutorul bastonului sau a cârjelor. Și, bineînțeles, tratamentul chirurgical, care implică decompresia medulară a osului afectat, chiuretaj și transplant de os sănătos în zona afectată. În cazurile mai avansate ale bolii, pacientul poate primi recomandarea de a fi supus artroplastiei (n.r. - procedură prin care se reface integritatea și funcția unei articulații) sau poate avea varianta înlocuirii totale a articulației ori a osului afectat.

- Ce oase pot fi afectate de infarct?

- Din păcate, niciun os din corp nu este ferit de infarct. Infarctul osos este însă mai frecvent la nivelul membrului inferior decât la cel superior. Explicația pentru care se produce la nivelul picioarelor este simplă. Oasele membrului inferior sunt mai solicitate decât celelalte.

„Cel mai invalidant infarct osos apare la nivelul capului femural”

740 10 4- Care sunt cele mai periculoase manifestări ale infarctului osos?

- În această afecțiune, articulaţia se slăbeşte şi cartilajul de deasupra se poate degrada. Dacă acel cartilaj se strică, apare artroza şi se compromite articulaţia. Cel mai cunoscut infarct osos şi cel mai invalidant este cel care apare la nivelul capului femural şi este cunoscut sub numele de necroză aseptică de cap femural. Pe locul doi se află genunchiul şi metatarsienele. Această condiţie patologică mai poartă denumirea de necroză osoasă.

- Cum acționează medicul în acest caz?

- La nivelul şoldului tratamentul este aproape întotdeauna chirurgical. În stadiile incipiente se pot face intervenţii de salvare a articulaţiei, cu 80% şanse de succes. Aici vorbim despre cazuri fericite, dar avem cele mai frecvente situații când pacientul se prezintă prea târziu la specialist. În stadiul avansat, unica soluţie este intervenţia de înlocuire completă a articulaţiei şoldului cu o proteză.

„Infarctul osos nu este fatal pacientului, așa cum se întâmplă în cazul infarctului miocardic, dar bolnavul trebuie să trateze cu seriozitate și această problemă de sănătate“

„Bărbaţii cu vârsta între 40 şi 60 de ani sunt cei mai afectaţi“

- Există vreo metodă de prevenție?

- Cea mai importantă cale de prevenire a infarctului osos este de a evita abuzul de alcool, de fumat și de a limita administrarea de corticosteroizi.

- Infarctul osos poate fi fatal, așa cum se întâmplă în cazul infarctului miocardic?

- Din fericire, infarctul osos nu provoacă moartea, cum se întâmplă, de exemplu, în cazul infarctului miocardic, însă acest lucru nu trebuie să-l facă pe pacient să se culce pe o ureche și să nu se trateze corespunzător. Vizita la medic de la apariția primelor semne este extrem de importantă. Un specialist poate ajuta bolnavul să evite operația sau să stopeze evoluția bolii. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 şi 60 de ani sunt cele mai predispuse la această îmbolnăvire, cei mai afectaţi fiind bărbaţii.