Main menu

header

de Călin Popa şi Adrian Barna

Priveliştea unui parc taie pofta de tutun

Expunerea la natură, chiar și în condiții de viață citadină sau pentru scurt timp, are un efect indiscutabil asupra sănătății oamenilor. Un studiu recent, elaborat de experți de la Universitatea din Plymouth, a dat la iveală faptul că oamenii care au în dreptul ferestrei verdeață sau merg să se plimbe într-un parc chiar și pentru 30 de minute manifestă o nevoie mult scăzută de a fuma, de a bea alcool sau de a consuma dulciuri. De asemenea, scade semnificativ dorința de a mânca peste măsură sau de a bea prea multă cafea.

Munca în exces expune femeile la diabet

Un program de peste 45 de ore de muncă pe săptămână crește riscul femeilor de a dezvolta diabet, arată rezultatele unei cercetări derulate de o echipă de specialiști din Toronto, Canada. Datele experimentului au arătat că pentru a nu se expune acestui pericol, femeile nu ar trebui să lucreze mai mult de 40 de ore săptămânal. Demn de menționat este faptul că bărbaților nu li se aplică acest semnal de alarmă. La nivel mondial, până în anul 2030, se estimează că 439 de milioane de adulți vor suferi de diabet, cu 50% mai mulți decât în 2010.

Bacteriile intestinale ale atleţilor, studiate pentru suplimente

Sportivii de performanță au în flora intestinală o cantitate mult mai mare dintr-o anumită bacterie față de cei sedentari, ceea ce i-a determinat pe oamenii de știință de la Centrul pentru Diabet Joslin, din Boston, să ia în calcul studierea florei microbiene a atleților pentru elaborarea unui supliment cu probiotice. Acest produs ar urma nu doar să echilibreze flora intestinală a multor persoane afectate de diverse suferințe cauzate de acest neajuns, ci i-ar ajuta și pe sedentari să simtă nevoia să facă mai multă mișcare, prevenind astfel boli grave cauzate de acest stil de viață.

Exerciţiile matinale întreţin mintea vârstnicilor

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea de Vest, din Australia, vârstnicii care obișnuiesc să facă exerciții dimineața beneficiază de capacități cognitive superioare pe tot parcursul zilei. Atunci când aceste sesiuni sunt completate și cu mici plimbări, este stimulată memoria pe termen scurt și se constată îmbunătățiri semnificative ale capacității de a rezolva anumite sarcini. Spre deosebire de sedentari, seniorii care fac mișcare dimineața beneficiază și de o mai bună abilitate de a lua decizii, precum și de o acuitate vizuală sporită.