de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu
Dependențele de tot felul reprezintă una dintre marile probleme contemporane, indiferent că este vorba despre alcool, tutun, stupefiante, jocuri de noroc sau pe computer etc. Despre ușurința cu care se intră în dependență și dificultatea de a o depăși vorbește psihiatrul Niall Campbell (medalion), de la Spitalul Priory, din Roehampton, Londra.
„Aceste afecțiuni merită o atenție mai mare”
- De ce ați ales să vă specializați în dependențe?
- Cred că un bun diagnostician trebuie să fie capabil să asculte, să ofere sfat calificat, dar și speranță în momentele de criză de sănătate prin care trec oamenii. Iar unele dintre cele mai acute sunt dependențele. Apoi am constatat ce daune majore pot provoca dependențele, ce consecințe fizice, mentale și sociale au și că resursele de tratament au fost întotdeauna insuficiente.
- Care este abordarea contemporană față de dependențe?
- Din păcate, și în ziua de azi mulți medici și chirurgi abordează superficial acest tip de afecțiuni, care, în opinia mea, merită o atenție mult mai mare.
„Mulți pacienți nu ard de nerăbdare să-și trateze problema”
- Cum este o zi obișnuită a unui psihiatru din zilele noastre?
- Ca să reușească cu adevărat, medicul care tratează dependențe trebuie să suplimenteze activitatea de la cabinet cu cea voluntară, să meargă printre pacienții săi care nu sunt în spital, ci în centrele de reabilitare, chiar la întruniri cu anonimi. Personal, am o echipă numită Addiction Treatment Team și discutăm împreună, în întâlnirile pe care le avem de trei ori pe săptămână, despre bolnavi, progresele lor, problemele și momentele în care trebuie să intervenim.
- Cum reacționează pacienții dumneavoastră la aceste acțiuni?
- Mulți își doresc cu adevărat să scape de dependență, alții nu sunt prea doritori, nici măcar să încerce. Atunci când este necesar, schimbăm strategiile de abordare.
„Încerc să implic membrii familiilor în procesul de recuperare”
- Ce metode folosiți pentru a-i determina pe dependenți să renunțe?
- Rămân mereu la curent cu toate noile tehnici ale domeniului medical în care sunt specializat și astfel am reușit să introduc în tratamentul obișnuit proceduri motivaționale, de încurajare a pacientului, care poate să înțeleagă care sunt urmările și consecințele dependenței sale și mai ales că trebuie să ia atitudine cât de repede.
- Există modalități complementare de a avea succes în demersul de a detemina oamenii să se lase de dependențele lor?
- În lumea modernă nu mai este suficient să pui bolnavul pe o canapea și să încerci să-l convingi că trebuie să renunțe la ceva ce consideră că îi face plăcere sau îi aduce alinare. Personal, fac demersuri să implic și membrii apropiați de familie ai dependenților în procesul de recuperare și, de asemenea, particip la campanii media prin care să demontăm falsa idee că dependența este un moft sau o alegere greșită, ci este o boală asupra căreia pacientul nu are putere, dacă nu este ajutat.
„Se pune presiune imensă pe toate sistemele sociale”
- Este dependența atât de răspândită, ca boală, încât să reprezinte un pericol pentru sănătatea publică?
- Bineînțeles. Dacă ne gândim la fumatul care generează atâtea cancere, la excesul de alcool care distruge, din punct de vedere social și nu numai, atâția oameni, la stupefiantele care decimează vieți, se poate spune că dependența este o boală gravă a secolului al XXI-lea, cu o imensă presiune pe sistemele sociale de toate felurile.
- Dependenții sunt de toate categoriile…
- Într-adevăr, de-a lungul carierei mele am întâlnit dependenți din toate păturile sociale, de la oameni fără adăpost la clasa medie, cu asigurări de sănătate și până la celebrități care se „ascund” în centre de recuperare.
„Variantele moderne de marijuana sunt de 100 de ori mai nocive decât ce se găsea în anii ’60”
- Care este pericolul cel mai mare pentru tinerii de azi din perspectiva dependențelor?
- Cele mai recente statistici arată o creștere enormă a numărului adolescenților care au episoade de psihoză paranoidă din cauza dependenței de marijuana. Ei sunt foarte vulnerabili și din cauza faptului că această dependență, odată instalată, le afectează dezvoltarea creierului. De altfel, folosirea oricărei substanțe care are acest efect de stimulare neuronală nefirească poate avea efecte devastatoare asupra sănătății mentale și cauzează daune psihologice pe termen foarte lung, pentru că variantele de marijuana care există astăzi în circulație sunt de 100 de ori mai puternice și mai nocive decât ce se găsea în anii 1960.
- Ce riscă cei care folosesc substanțele halucinogene moderne?
- De exemplu, pentru că tot am vorbit despre marijuana, și pentru că greșit se afirmă despre această substanță că este inofensivă, pot spune din experiență că fumatul țigărilor de acest fel poate provoca schi- zofrenie temporară, cu simptome psihotice ca paranoia, halucinația și anxietatea.
„Vara este momentul cel mai propice pentru a scăpa de viciu”
- Care este pericolul cel mai mare pe care îl reprezintă dependența de alcool?
- Un aspect pe care l-am sesizat în ultima perioadă este acela că femeile au început să fie internate pe motiv de abuz de alcool în număr alarmant de mare. Trebuie să atragem atenția că această nevoie constantă de a consuma alcool, mai ales seara, are consecințe catastrofale asupra ficatului și, de asemenea, alimentează un inamic mult mai mare, care este obezitatea.
- Ce sfaturi aveți pentru consumatorii moderați de alcool sau de tutun care sunt preocupați să nu ajungă la dependență?
- Oricât de la modă ar fi să vă luați angajamentul de a renunța la obiceiul nociv în luna ianuarie, imediat după ce începe un nou an, este bine să știți că, medical vorbind, vara este momentul cel mai propice pentru a renunța la consumul de alcool sau la fumat. Și asta pentru că există o serie de elemente exterioare care susțin acest demers. Zilele sunt mai lungi, plimbările afară pot fi un element eficient de distragere, aerul curat poate ajunge nu doar la plămânii fumătorului, ci și la mintea acestuia, determinându-l să renunțe la viciul care este deja dependență în favoarea respirației curate.
„Renunţarea neasistată medical poate ucide“
- De ce este nevoie ca renunțarea la dependență să fie asistată de personal calificat?
- Pentru că procesul nu este o glumă. Renunțarea la alcool, de pildă, poate ucide o persoană. Dacă un om a băut foarte mult în fiecare zi, a stopa acest lucru dintr-odată poate genera un sevraj dur, cu crize, care poate fi urmat la foarte scurt timp de un altul, pe un organism deja slăbit. Episoadele de delirium tremens care pot însoți aceste crize sunt cu adevărat urgențe medicale, pentru că provoacă halucinații, creșterea tensiunii arteriale și pot afecta inima, chiar fatal.