Main menu

header

743 14 2de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Studiind legătura dintre proprietățile mecanice ale țesuturilor și stadiul unor boli grave, de la fibroze la cancer, specialiștii americani de la Universitatea Illinois au reușit să realizeze un ac inteligent, cu ajutorul căruia o biopsie nu doar devine mai puțin invazivă, ci ajută la obținerea mai multor detalii medicale.

Dispozitiv miniatural, mai puțin invaziv

Noul ac pentru biopsie este rezultatul mai multor ani de cercetări menite să descopere un material potrivit pentru un dispozitiv cu o „misiune” atât de delicată și de riscantă. Specialiștii americani s-au concentrat pe evoluția țesuturilor moi ale unor organe cum sunt ficatul, rinichii, plămânii și creierul în prezența bolii. Pe măsură ce aceste țesuturi sunt „atacate”, schimbările care de cele mai multe ori implică inflamații pot fi folosite pentru a localiza cât mai precis problema. În condițiile în care metodele actuale de evaluare a tumorilor se bazează pe măsurători nu foarte exacte, iar diagnosticele vin după analize realizate cu aparatură de mari dimensiuni, experții americani au trecut la studierea și realizarea unor dispozitive miniaturale, care să fie mai eficiente și, în paralel, mai puțin invazive. Așa a apărut acul inteligent pentru biopsie, notează nbmecommunity.nature.com.

Țintire precisă a țesutului afectat de boală

Specialiștii au realizat un material piezoelectric din titanat-zirconat, folosit ca bază pentru senzori integrați ulterior într-un ac de biopsie, datorită sensibilității și stabilității mari din punct de vedere chimic și fizic. Acul astfel obținut penetrează țesutul și se poziționează direct pe leziune, pentru a analiza caracteristicile acesteia sau ale organului vizat. „În era medicinei personalizate, țintirea cât mai precisă a țesutului afectat de boală este esențială pentru diagnostic și gestionarea clinică a evoluției pacientului. În prezent, rata de ratare a țintei cu aparatura folosită este de 20%, ceea ce ne-a determinat să încercăm să echipăm acele pentru biopsie cu senzorii pe care i-am realizat. Rezultatele noastre atestă faptul că acul astfel modificat este mult mai fezabil pentru depistarea cancerului de ficat în situații în care biopsiile standard dau greș”, explică cercetătorul Xinge Yu.

Microsistemul piezoelectric furnizează fundamentul necesar pentru realizarea unei aparaturi care să aibă o capacitate sporită și mai rapidă de analizare a țesuturilor