Main menu

header

743 14 3de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Pe o piață a dispozitivelor tot mai avansate care măsoară semnele vitale pe timpul unei game variate de activități, pulsoximetrul are în sarcină „departamentul” oxigenare sangvină.

Supraveghează starea de sănătate

Pulsoximetria este considerată ca fiind cel de-al cincilea semn vital, împreună cu presiunea sangvină, ritmul cardiac, frecvența respiratorie și temperatura corpului. Oxigenarea sângelui trebuie să reprezinte o preocupare majoră pentru mulți dintre noi. Fie că îl obținem prin activitatea fizică, fie prin menținerea echilibrului alimentar, organismul are nevoie de oxigen pentru a funcționa. Este binecunoscut faptul că dacă aveți un nivel scăzut de oxigen, celulele nu au instrumentele necesare producerii de energie, astfel că vă veți simți obosiți, vă va crește pulsul și veți avea probleme de respirație în timpul efortului fizic. În aceste condiții, un aparat care să măsoare oricând, cu precizie, oxigenarea sangvină este binevenit în arsenalul cu care omul modern își supraveghează starea de sănătate de fiecare zi. De altfel, pulsoximetrul este un aparat medical extrem de util în aproape orice urgență medicală și oricărui medic. Utilizarea pulsoximetrului este potrivită în familie, ca și în servicii de urgență, spitale, unități de terapie cu oxigen sau asociații sportive.

Util suferinzilor de boli respiratorii și cardiace

Pulsoximetrul măsoară nu doar gradul de oxigenare sangvină, ci și saturarea hemoglobinei. Este un aparat neinvaziv, conceput pentru utilizare simplă, la îndemâna oricui. Pulsoximetrul digital prezintă precizie înaltă și repetabilitate. Este suficient ca utilizatorul să introducă un deget în senzorul fotoelectric, iar saturația oxigenului este imediat prezentată pe ecranul dispozitivului. Cu un consum foarte redus de energie și cu oprire automată atunci când nu este folosit, pulsoximetrul digital dă alarma, fonic și vizual, dacă sunt depășite valorile setate. Acest aspect este foarte important pentru persoanele care suferă de diverse boli respiratorii (boli pulmonare obstructive, cum sunt bronșitele, astmul, emfizemul) sau cardiace și care doresc să își monitorizeze frecvența pulsului, respectiv saturația de oxigen din sânge. De asemenea, aparatul poate fi folosit și de cei care practică sporturi care se desfășoară la altitudini mari, cum ar fi alpinismul și escalada sau schiatul ori snowboarding.

Pulsoximetria a fost dezvoltată în anii 1970, iar dispozitivele pentru măsurarea saturației de oxigen din organism au intrat la comercializare și în sistemele sanitare după 1980