Main menu

header

744 15 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Procesul de orbire care survine odată cu înaintarea în vârstă și instalarea degenerării maculare reprezintă ceva ireversibil, dar tehnologia modernă furnizează o soluție revoluționară.

Pacienții ajung să poată citi

Nu cu mult timp în urmă, redarea vederii celor afectați de degenerare maculară sau de alte afecțiuni care provoacă orbirea părea de domeniul filmului „Star Trek”, dar testele efectuate la Hopital des Quinze Vingts, din Paris, cu sistemul Pixium Vision, i-au ajutat pe voluntarii care au participat la acestea nu doar să vadă imagini, dar chiar să și citească. Concret, realizatorii sistemului au reușit să creeze un dispozitiv care „traduce” informațiile vizuale din jur într-un limbaj ce poate fi perceput de creierul subiecților, chiar și în condițiile în care aceștia și-au pierdut simțul vederii. Potrivit reprezentanților producătorului, pacienții care folosesc sistemul pot, în finalul exercițiilor prin care se obișnuiesc cu acesta, să „vadă” forme negre, albe și gri.

Un cip din retină transmite semnale la creier

Sistemul Pixium Vision include o pereche de ochelari speciali dotați cu o cameră video care este atașată unui mic procesor de computer. Pacienții au un cip implantat în spatele retinei, iar procesorul transformă informația vizuală în imagine în infraroșu, pe care apoi ochelarii o afișează în fața ochilor utilizatorului. Impulsurile electrice activează electrozii din cip, care sunt în număr de 400 și sunt realizați astfel încât să activeze retina, se transmite apoi un semnal optic spre creier, iar acesta poate construi o imagine a ceea ce este în jur. Potrivit realizatorului sistemului, procedura de implantare a cipului este minim invazivă și nu a prezentat efecte secundare nici la 12 luni de la încheierea testelor.

Speranțe pentru suferinzii de glaucom sau retinitis pigmentosa

744 15 2Potrivit publicației „NewScientist”, producătorul pregătește variante îmbunătățite ale sistemului, testând versiunea Prima în Pittsburgh și în Miami. În anul 2020, vor începe testele cu Pixium Vision în mai multe țări din Europa. „Pacienții sunt foarte fericiți. După ce se obișnuiesc cu interpretarea semnalelor, ajung să vadă lumina, cifre sau litere, lucruri pe care nu le mai puteau face”, explică Lloyd Diamond, directorul executiv al Pixium Vision. De altfel, experții cercetează maniere de a utiliza tehnologia avansată și inteligența artificială și în cazul persoanelor afectate de retinitis pigmentosa, boală ereditară care implică restrângerea progresivă a vederii. De asemenea, experimente reușite cu cipuri implantate în creier au fost realizate pentru persoane care și-au pierdut vederea din cauza glaucomului, a diverselor infecții sau a unor traume.

Zeci de milioane de persoane suferă în prezent de orbirea cauzată de degenerarea maculară, afecțiune care nu are tratament