de Călin Popa şi Adrian Barna
Sindromul colonului iritabil este o afecțiune care a ajuns atât de răspândită, încât are dedicată o întreagă serie de tratamente. Nu au fost identificate cauzele clare pentru care apare sindromul colonului iritabil, însă se pare că intestinul este mai sensibil și mai reactiv la schimbările în alimentație și în starea de spirit. Despre dificultatea de diagnosticare, precum și despre metodele de ameliorare dă detalii într-un interviu doctor Brooks D. Cash (foto), de la Universitatea South Alabama, din SUA.
„Un anume tip de durere abdominală este primul semn distinctiv al afecţiunii”
- Cât este de dificil de diagnosticat sindromul colonului iritabil?
- Această afecțiune este prezentă la un număr tot mai mare de persoane. Statisticile indică o prevalență între 7% și 21% din populație, preponderent femei. Diagnosticată de regulă de gastroenterologi, boala este greu de depistat, în principal din cauza comunicării deficitare medic-pacient, precum și de lipsa unor teste suplimentare și amănunțite, obligatorii pentru un diagnostic exact. Factorii de influență diferă de la o persoană la alta, așa că este dificilă realizarea unei liste care să conțină alimente specifice de evitat și factori de stres.
- Puteți detalia ce deosebește sindromul colonului iritabil de o diaree comună?
- Un anume tip de durere abdominală este primul semn distinctiv al sindromului de colon iritabil. În general, această afecțiune este asociată cu cel puțin două din următoarele trei caracteristici: schimbarea formei scaunului, modificarea frecvenței acestuia și gradul de ușurare care urmează defecației.
„Se iau în considerare alarmele care vin de la pacienți”
- Cum se manifestă sindromul colonului iritabil pe segmentul constipației?
- Cea mai importantă diferență este dată de absența durerii abdominale menționate. Acesta este un prim semnal care indică specialistului faptul că nu are de-a face cu o constipație oarecare, ci cu manifestări ale sindromului colonului iritabil.
- În absența unor simptome evidente și alarmante, cum poate un specialist să-și dea seama că are de-a face cu această afecțiune?
- În mod obișnuit, creierul și intestinul lucrează împreună pentru a controla digestia, însă în cazul colonului iritabil semnalele sunt distorsionate, fapt ce conduce la tensiune dureroasă în mușchii tractului digestiv. De obicei, durerea este localizată în partea inferioară a abdomenului sau pe toată dimensiunea acestuia. Unii medici iau în considerare aproximări ale criteriilor generale care ghidează un diagnostic al acestei boli. În multe cazuri se utilizează teste suplimentare și se analizează cazul luând în considerare alarmele pe care le reclamă pacienții.
„Se urmăresc alte boli, scăderea neintenționată în greutate, vârsta”
- Care sunt cele mai comune simptome reclamate de pacienții care în final se dovedesc a suferi de sindromul colonului iritabil?
- Lista este destul de lungă, dar în principal un medic urmărește sângerările rectale, alte afecțiuni gastrointestinale, scăderea neintenționată în greutate, vârsta peste 50 de ani, mase abdominale suspecte sau dereglări nocturne ale scaunelor.
- Cum se ajunge la stabilirea unui diagnostic exact?
- Foarte mulți specialiști elimină, prin teste, alte afecțiuni care pot deturna atenția, cum sunt cancerul de colon, boala celiacă, infecțiile bacteriene și altele.
„Prima regulă este schimbarea obiceiurilor alimentare”
- Cum se poate depista sindromul colonului iritabil la persoane fără simptome evidente?
- Personal, recurg la o serie de teste care includ verificarea funcționării glandei tiroide, un set complet de analize de sânge pentru stabilirea hemoglobinei, eventual prezența bacteriilor și, în cazul persoanelor mai vârstnice, o colonoscopie sau teste pentru depistarea colitei microscopice. Cu cât mai precoce și mai bine stabilit diagnosticul, cu atât va fi nevoie de proceduri mai puțin invazive pentru pacient și costuri mai mici pentru sistemele de sănătate.
- Care este cel mai indicat moment pentru a se trece la tratamentul medicamentos?
- Potrivit recomandărilor în vigoare, prima regulă atunci când vine vorba despre gestionarea acestei afecțiuni este schimbarea obiceiurilor alimentare care au generat-o sau care o întrețin. Există câteva diete dedicate care și-au demonstrat eficacitatea în cazurile pacienților cu sindrom al colonului iritabil. Aceste regimuri includ limitarea carbohidraților, a glutenului, precum și a oligozaharidelor fermentabile. Unele dintre aceste diete sunt destul de restrictive, dar și-au demonstrat eficacitatea. Punctez faptul că adoptarea acestor regimuri trebuie supravegheată îndeaproape de nutriționist.
„Se pot prescrie probiotice, antidiareice, fibre”
- Ce se întâmplă atunci când pacienții sunt refractari la schimbarea dietei obișnuite sau când regimul indicat nu funcționează?
- În cazurile în care pacienții nu au fonduri suficiente să adopte diete sau nu doresc să-și schimbe stilul de alimentație, se pot recomanda tratamente pe bază de probiotice, antidiareice, fibre și alte elemente ajutătoare, cum sunt uleiul esențial de mentă sau carminativele.
- Ce rezultate dau aceste recomandări?
- Studiile au arătat că o mare parte dintre cei care suferă de sindrom al colonului iritabil nu sunt mulțumiți de efectele terapiilor lor curente și recurg la toate încercările care sunt pe lista medicilor și nutriționiștilor pentru a ține boala sub control.
„Trebuie ținut cont de efectele secundare potențiale”
- Care sunt cele mai importante substanțe pe care le conțin medicamentele care tratează sindromul colonului iritabil?
- Există în prezent trei agenți aprobați de FDA. În primul rând, este vorba despre alosetron, disponibil de peste un deceniu, substanță care încetinește motilitatea și ameliorează durerea. De asemenea, antibioticul cu absorbție redusă rifaximin este cunoscut pentru felul în care acționează asupra florei intestinale, iar mai recent a intrat în atenția suferinzilor de sindrom de colon iritabil opioidul eluxadoline, care acționează asupra mucoasei intestinale.
- Sunt unele recomandări mai eficiente decât altele?
- Nu se poate spune că vreuna dintre variantele de tratament o depășește pe cealaltă. Dar se poate afirma că antibioticul, de pildă, este contraindicat persoanelor care în același timp suferă de afecțiuni ale vezicii urinare. De asemenea, trebuie ținut cont de efectele secundare potențiale pe care aceste tratamente cu medicamente le pot avea.
„I-aş sfătui pe pacienţi să recurgă şi la antidepresivele recomandate“
- Ce alte recomandări există pentru persoanele care suferă de sindrom al colonului iritabil?
- Personal, i-aș sfătui pe pacienți să recurgă și la antidepresivele recomandate de specialist, întrucât testele au arătat că pot avea efect benefic. Deși nu constituie o terapie de linia întâi, acestea pot ajuta, mai ales în cazurile în care celelalte tratamente, cu antibiotic sau cu medicamentul care reglează flora intestinală, nu-și dovedesc eficacitatea pe deplin.