de Călin Popa şi Florica Pintea
Viaţa sănătoasă, apărarea împotriva diabetului de tip II
Un studiu de amploare, desfășurat pe 1,1 milioane de persoane asupra cărora s-au realizat 14 tipuri de teste diferite a pus în evidență faptul că stilul de viață este cea mai bună apărare în fața fatalului diabet de tip II. Astfel, potrivit experților de la Universitatea de Știință și Tehnologie din China, persoanele care mănâncă alimente sănătoase, fac mișcare în mod regulat și nu fumează au un risc cu peste 75% mai scăzut de a dezvolta cumplita maladie. De asemenea, viața sănătoasă scade cu peste 50% pericolul de atac de cord și cancer.
Copiii de la ţară au aptitudini mai bune
Experții Universității din Jyväskylä, Finlanda, au analizat beneficiile asupra sănătății corpului și minții pe care le generează viața la țară, aproape de natură și astfel au ajuns la concluzia că în cazul copiilor care cresc în zone rurale, pline de verdeață, aceste avantaje sunt mai accentuate. Acești micuți au aptitudini motorii și cognitive superioare copiilor care cresc la oraș. De asemenea, copiii din provincie prezintă o capacitate mai mare de adaptare la situații neprevăzute și comunică mai ușor cu cei de vârsta lor.
Depresia scade fertilitatea
Specialiștii americani de la Institutul Național de Sănătate au dat publicității rezultatele unui studiu care relevă faptul că în cazul cuplurilor ce încearcă să conceapă un copil, starea de spirit a celor doi este extrem de importantă. Astfel, dacă viitorul tată suferă de depresie, acest aspect va duce la scăderea fertilității, iar dacă partenera sa ia antidepresive, crește pericolul ca în cazul unei sarcini să intervină avortul spontan. „Cercetarea noastră este un element de ajutor în plus pentru medicii care ajută aceste cupluri”, punctează expertul Esther Eisenberg.
Extremele somnului cresc riscul de infarct
Somnul este foarte important în ecuația vieții de fiecare zi și există nenumărate semnale de alarmă trase de specialiști vizavi de efectele lipsei acestuia pentru organism. Recent, o echipă de experți de la Universitatea din Colorado, SUA, a pus în evidență și riscul la care se expun cei care, dimpotrivă, dorm prea mult. După analizarea datelor unui număr de aproape 500.000 de persoane, experții americani au concluzionat că durata somnului este un factor-cheie în prezervarea sănătății inimii, oricare dintre extreme predispunând la infarct.