Main menu

header

750 14 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Boală cauzată de protozorul parazit numit Toxoplasma gondii, toxoplasmoza infestează o varietate foarte mare de specii și foarte multe dintre tipurile celulare ale gazdei, fie că e vorba despre animale cu sânge cald, fie despre oameni. Cea mai importantă este pisica, membră a familiei felinelor, gaz- dele definitive ale parazitului. Cum afectează acest parazit organismul uman și ce trebuie făcut dacă v-ați infestat, aflați în rândurile ce urmează.

Toxoplasmoza creşte riscul de avort spontan

În proporție de 80%-95% dintre infecțiile incipiente, simptomele bolii nu există, dar când apar, acestea pot fi mărirea nodulilor limfatici în regiunea capului și a gâtului, dureri de cap, febră ușoară, dureri musculare, dureri de gât, afectarea vederii. Pe de altă parte, simptomele mai grave pot include stări de confuzie, febră crescută, migrene, încețoșarea vederii, de aceea, la prima vedere se pot confunda ușor cu cele ale gripei. Potrivit specialiștilor, boala se dezvoltă, de obicei, la 10-23 de zile după expunere. Dacă toxoplasmoza afectează sistemul nervos, dar și creierul, pot apărea convulsii, dizabilități intelectuale, afectarea severă a vederii, meningita sau encefalita din cauza chisturilor formate la nivelul creierului, complicații ca pneumonia sau alte infecții ale organelor afectate. Chiar dacă virusul se poate dezvolta în câteva săptămâni de la infectare, pot trece luni înainte ca simptomele să apară. După infestare, parazitul rămâne în corp, de obicei în stare inactivă, fără a cauza efecte adverse, și poate fi reactivat dacă sistemul imunitar este compromis de alte infecții sau de terapie oncologică.

Nu mâncaţi carne crudă sau insuficient preparată

750 14 2Potrivit oamenilor de știință, toxoplasmoza se transmite la om pe trei direcții. O persoană se poate infesta în primul rând prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată, în special carne de porc, oaie și vânat, sau de alimente insuficient preparate care au venit în contact cu carnea crudă. Vă puteți contamina cu toxoplasmoză și dacă ați ingerat accidental fructe de mare, după ce o persoană infestată le-a manevrat, sau consumând unele alimente care au fost contaminate cu ajutorul cuțitelor, ustensilelor de bucătărie, tocătoarelor și prin consumarea altor alimente care au intrat în contact cu carnea crudă, contaminată ori cu fructele de mare contaminate. Nu în ultimul rând, puteți lua toxoplasmoză dacă ați băut apă contaminată cu Toxoplasma gondii.

Se transmite de la mamă la făt

În plus, afecțiunea se poate transmite atât prin înghițirea accidentală a parazitului luat prin contactul cu fecalele pisicilor, care conţin Toxoplasma gondii, sau prin atingerea sau ingerarea oricărui lucru care a intrat în contact cu fecalele pisicii. Totodată, boala parazitară se poate transmite dacă persoana nu se spală pe mâini după ce a lucrat în grădină ori dacă persoana a mâncat fructe sau legume nespălate dintr-o grădină cu sol contaminat. În cazul în care faceți toxoplasmoză pentru prima dată atunci când sunteți însărcinată sau cu până la trei luni înainte de concepție, infecția poate să se transmită prin placentă și să afecteze în mod negativ fătul, ori poate cauza avort spontan și chiar nașterea unui copil mort. Pentru a preîntâmpina această situație neplăcută, cereți medicului să vă facă testele suplimentare pentru a vedea dacă bebelușul este afectat. Sunt și situații, ce-i drept rare, când această boală parazitară se mai transmite și prin transplantul unui organ infectat sau prin transfuzia de sânge infectat.

Cele mai bune sfaturi pentru a preveni infestarea

Nu vă puteți despărți de buna prietenă cu blană în timpul sarcinii? Nu e nicio problemă, atât timp cât nu veți curăța litiera acesteia. Iar dacă nu are cine, atunci folosiți neapărat mănuși de unică folosință, apoi spălați-vă foarte bine cu apă și săpun. Evitați contactul cu fecalele și spălați-vă pe mâini chiar dacă doar schimbați nisipul din litieră. De asemenea, nu lăsați litiera la îndemâna copiilor și, sub nicio formă nu îi dați pisicii să mănânce carne crudă sau gătită insuficient. Ori o obișnuiți cu mâncare gătită, ori optați pentru alimente speciale pentru animale. Încercați să o lăsați cât mai puțin afară și mergeți lunar la medic pentru a-i face toate analizele și controalele de care are nevoie. Pe de altă parte, dacă vă place grădinăritul, nu atingeţi solul fără să folosiți mănuși de protecție pentru că ar putea fi contaminat cu fecale infectate cu Toxoplasma. În plus, aveți grijă și spălați-vă foarte bine pe mâini cu apă și săpun după contactul cu solul sau cu nisipul!

Boala se poate instala rapid la persoanele care au un sistem imunitar scăzut

Nu consumaţi ouă negătite şi lactate nepasteurizate

Pentru a preîntâmpina apariția toxoplasmozei, specialiștii recomandă să gătiți cât mai bine carnea și produsele de origine animală. Potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA, carnea de vită sau de pui se va prepara întotdeauna la o temperatură de 63°C. Cum măsurați asta? Folosind un termometru alimentar, pe care îl veți așeza în partea cea mai subțire a cărnii. Înainte de a o consuma, lăsați carnea cinci minute să se răcească. De asemenea, carnea tocată de porc sau de vită se va găti la minimum 71°C, iar pentru toate tipurile de pui (fie că este întreg, bucăţi sau transformat în carne tocată), se va folosi prepararea la 74°C. De asemenea, lăsați câteva minute carnea înainte de a o consuma. Pentru ca riscul de infestare să fie cât mai redus, congelați carnea timp de câteva zile înainte să o gătiți. Trebuie să rețineți că microbii vor muri doar când vor fi preparați la temperaturi optime! Nu consumați niciodată fructele și legumele fără să le spălați. Dacă diferite vase, ustensile sau tocătoare au intrat în contact cu carnea, spălați imediat. E indicat să aveți întotdeauna un tocător pentru carne și unul pentru legume și fructe. Mare atenție la apa netratată, respectiv cea de puț sau de fântână. Nu în ultimul rând, nu mâncați ouă insuficient gătite sau crude și evitați cât mai mult posibil consumul de lactate nepasteurizate sau de produse preparate cu astfel de lactate.