de Valeria Roman şi Florica Pintea
Tumorile cerebrale ocupă un important loc în patologia neurochirurgicală, fiind și principalul motiv de deces de cauză oncologică atât la copii, cât și la adulții sub 40 de ani. Studiile arată că în Marea Britanie, de exemplu, în fiecare an sunt diagnosticate peste 11.000 de persoane cu tumori cerebrale, iar anual 5.000 de persoane își pierd viața. În România, fără a avea statistici definitive ,putem spune că procentele sunt îngrijorătoare. De exemplu, aproximativ 10% dintre adulții diagnosticați cu tumoră cerebrală supraviețuiesc la cinci ani după diagnosticare. Despre semnalele de alarmă care trebuie să ne trimită la medic am aflat de la doctor Dan Benția (medalion), medic neurochirurg.
„RMN-ul cerebral este investigația de diagnostic”
- Există simptome clare ce pot anunța o tumoră cerebrală?
- Corpul ne dă de cele mai multe ori câteva semnale pe care nu trebuie să le ignorăm. Sunt câteva simptome care ar trebui să ne facă să ne prezentăm la medicul neurochirurg. Este vorba despre durerea de cap care nu mai cedează la medicația clasică. Mă refer aici la durerea pro- gresivă, care se exacerbează nocturn. Această problemă poate fi însoțită de vărsături, de stare de greață care poate ameliora durerea de cap. Mai putem trece pe lista de semnale de alarmă amețelile, tulburările de echilibru, tulburările de vedere la un ochi sau la ambii, care nu au un corespondent oftalmologic, crizele de epilepsie care debutează brusc, fără altă explicație patogenă, apariția unei hemipareze (scăderea forței musculare) fără a avea un AVC, tulburări de sensibilitate fără a avea o explicație, tulburări psihice de comportament, scăderea capacității de concentrare, de memorie.
- Cum își dă seama medicul că este vorba, într-adevăr, despre ceva grav?
- În toate aceste cazuri este bine să ne prezentăm de urgență la un doctor neurochirurg care ne va recomanda să facem o examinare imagistică. În cele mai multe cazuri este vorba despre un RMN cu substanță de contrast. Dacă se dovedește prin RMN apariția unei tumori cerebrale, medicul neurochirurg îi va prezenta pacientului opțiunile pe care le are. În cazul tumorilor abordabile chirurgical, soluția optimă este cea chirurgicală de scoatere a tumorii în totalitate sau cât mai aproape de totalitate. După aflarea rezultatului tumorii, dacă este benignă și rezecția a fost totală, pacientul va reveni numai la controale, dacă e malignă pacientul va fi îndreptat către serviciul de oncologie pentru radioterapie și chimioterapie.
„Cele neoperabile pot fi iradiate țintit fără afectarea creierului sănătos”
- Ce se întâmplă în cazul tumorilor care nu pot fi îndepărtate prin operație?
- În cazul tumorilor neoperabile, din cauza poziției și mărimii acestora și legăturii cu o structură vitală, se pot alege tratamente alternative. Pacientul va fi biopsiat și în funcție de natura tumorii va fi îndrumat către tratament oncologic. Se pot face proceduri de iradiere țintită pe tumoră. De exemplu, radioterapie prin gamma knife sau linac.
- Am progresat mult la capitolul aparatură medicală. Acest lucru v-a ușurat mult munca?
- În cazul tumorilor operabile avem norocul că există clinici în România care dețin aparate de ultimă generație în blocul operator. Un astfel de aparat este microscopul operator Kinevo, care ajută la vizualizarea procesului tumoral care asigură scoaterea tumorii cu mare acuratețe. De asemenea, putem folosi tehnici de florescență intraoperatorie. Astfel, se injectează o substanță de contrast pe venă care colorează tumora. De ajutor pentru un neurochirurg aflat față în față cu o tumoră este aparatul de neuronavigație craniană de ultimă generație. Este un fel de GPS care, pe baza unor măsurători RMN și CT preoperator, poate ajuta la navigarea în creierul uman și ne arată, în timp real, unde suntem faţă de procesul tumoral în așa fel încât putem scoate tumorile fără a afecta creierul sănătos. Rezultatele sunt foarte bune, crescând procentul rezecțiilor totale tumorale și al cazurilor de operații fără sechele neurologice, postoperatorii, la standarde occidentale.
„Pacientul poate fi externat a patra zi de la operaţie“
- Cum este recuperarea după operație după o intervenție de acest gen?
- În general, pacientul va fi urmărit în reanimare o zi postoperator după care va fi externat a patra zi de la operație. Va reveni regulat la controale. Mă bucur enorm că prin colaborarea cu un serviciu modern de oncologie se asigură tratamente la standarde occidentale. Astfel, cu noile proceduri, reușim să creștem supraviețuriea pacienților pe termen mediu și lung și să eliminăm sechelele postoperatorii.