Main menu

header

753 12 1de Valeria Roman şi Adrian Barna

Medicii chirurgi de la Institutul Sânului din București au realizat o premieră medicală în România. Este vorba despre reconstrucția mamară minim invazivă. Vorbim despre o tehnică pre-pectorală, o metodă nouă care este folosită de mai mult timp în străinătate. Aceasta este o alternativă inovatoare a reconstrucției de sân cu implant. Noua metodă cu o matrice dermică acelulară din colagen porcin ce învelește implantul oferă pacientelor rezultate superioare, precum dureri diminuate, perioadă redusă de recuperare, mobilitate crescută și rezultate estetice mai naturale. Procedura a fost efectuată unei paciente în vârstă de 51 de ani, care suferise anterior o operație de mastectomie. Doctor Andreea Meruță (medalion), medic specialist chirurgie plastică și reconstructivă, membru al Boardului European de Chirurgie Plastică, a explicat pe larg ce presupune operația de reconstrucție cu această membrană biologică.

„În timp este populat de celulele corpului şi asimilat de organism”

753 12 2- Reconstrucția mamară după cancerul la sân cu matrice de colagen porcin este o premieră în România. Care este diferența dintre operația clasică și cea pe care o prac- ticați acum?

- În reconstrucția mamară clasică, implantul siliconic este plasat sub mușchiul pectoral. Această tehnică este asociată în general cu dureri postoperatorii, edem pe perioadă îndelungată și un aspect mai artificial al sânului. Reconstrucția de sân pre-pectorală este o alternativă minim invazivă care presupune inserarea deasupra muşchiului pectoral (pre-pectoral) a unei membrane biologice (derm artificial) ce învelește implantul de silicon, pentru a fi plasat subcutanat. Membrana este prinsă de chirurg de peretele toracic, după ce țesutul mamar afectat de cancer a fost îndepărtat, și are rolul de a preveni complicațiile tardive, precum contractura capsulară (deformare, durere locală și consistență dură a sânilor), deplasarea implantului sau asimetrii.

- Care este avantajul folosirii acestui derm artificial?

- Dermul artificial nu determină reacții imunologice, în timp fiind populat de celulele corpului și asimilat de organism. Ne bucurăm că domeniul chirurgiei reconstructive mamare a înregistrat progrese importante în ultimii ani, prin introducerea unor tehnici chirurgicale mai puțin invazive și a unor dispozitive medicale inovatoare. Utilizarea membranelor biologice este, în prezent, vârful tehnologiei medicale în ceea ce privește reconstrucția sânului după cancerul mamar, oferind rezultate vizibil îmbunătățite.

„Matricea folosită nu este decontată de CNAS”

- Cum arată device-ul acesta?

- Este un derm care se integrează ușor, așa cum spuneam, unul pe care celulele corpului îl populează și îl vor recunoaște. Proteza de silicon e separată. Acest device este o membrană în care se învelește de fapt implantul de silicon.

- Operația de reconstrucție mamară clasică este decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Și acest device este acoperit de stat?

- Această matrice este decontată de stat în Italia, cred că şi în Spania. În România, acest lucru nu este încă posibil, indiferent dacă ea se realizează într-un spital de stat sau la privat. Pacienta trebuie să plătească acest device. Încercăm să le ajutăm pe doamnele care nu au posibilități financiare. La noi găsesc înțelegere, atât din partea mea, cât și a întregii echipe. Vrem să le oferim îngrijire ca în centrele de peste hotare. Eu am lucrat în străinătate, într-un institut oncologic din Lyon, și abordul este asemănător aici, la Institutul Sânului, cu cel de acolo. Scopul este să le oferim pacientelor cea mai bună îngrijire.

„Perioada de recuperare este de trei săptămâni”

- Care este istoricul medical al primei paciente care a beneficiat de această intervenție minim invazivă?

- În premieră a fost o pacientă de 51 de ani, care a făcut reconstrucție la distanță, după mastectomie. Avantajul reconstrucţiei la distanță este că nu mai ridici mușchiul. Pacienta va urma o perioadă de recuperare de aproximativ trei săptămâni, în care se va prezenta periodic la control. Avem trei paciente operate până în prezent prin această metodă și urmează încă una pentru reconstrucție bilaterală.

- Pacienta a stat mult timp sub anestezie generală? Cât a durat intervenția chirurgicală de reconstrucție?

- Intervenția a fost realizată într-un singur timp operator. A durat o oră și 30 de minute și a fost încheiată cu succes, pacienta având o evoluție postoperatorie favorabilă, fără dureri sau complicații ulterioare. Poate dura și mai puțin. Operațiunea de învelire a implantului siliconic în acest derm de colagen porcin este foarte migăloasă. Chiar dacă se fac măsurătorile preoperatorii, pregătirea implantului are loc în sala de operație. Dacă reconstrucția se face imediat și nu după un timp, chirurgul așteaptă piesa de mastectomie pentru a insera un implant volumetric cu ceea ce a fost înainte.

„Mamelonul poate fi refăcut cu ajutorul unui tatuaj 3D”

- A fost nevoie de expander, de acel balonaș care întinde pielea pentru a face loc implantului de silicon?

- Expanderul îl folosesc destul de rar. Nu are nicio relevanță folosirea lui în reconstrucția cu acest derm artificial.

- În aceeași operație se reconstruiește și mamelonul?

- Da, dacă vorbim despre o reconstrucție imediată. Se păstrează complexul areomamelonar după mastectomie. Dacă vorbim despre o reconstrucție tardivă, atunci mamelonul este refăcut la trei-patru luni distanță, în momentul în care avem un rezultat definitiv. Trebuie subliniat faptul că majoritatea pacientelor nu sunt deranjate de lipsa mamelonului.

- Mamelonul se poate realiza și prin tatuaj, nu doar prin operație?

- Protuberanța se reconstruieşte, dar se poate face și un tatuaj 3D în cazul în care pacienta trebuie să reconstruiască ceva voluminos. Pe vremuri, se foloseau grefe de piele din labiile mici sau din zona inghinală, care acum au doar o simplă valoare istorică.

„După trei-şase luni, pacienta își poate face simetrizarea sânilor”

753 12 3- Când se poate face simetrizarea sânilor?

- Este și acesta un aspect important, pentru că sânul reconstruit cu implant de silicon va sta mai sus decât celălalt, care va fi mai lăsat. După 3-6 luni se poate face și simetrizarea. Multe paciente sunt mulțumite de rezultatul inițial și nu cer și această intervenție, așa cum nu vor nici reconstrucția de mamelon. Nu contează opinia mea ca plastician atât timp cât pacienta este mulțumită. Sunt paciente care au pretenții estetice mari, dar trebuie să știe însă că e foarte greu să faci ceva din nimic.

- Când ați luat primul contact cu pacientele cu cancer mamar care v-au cerut reconstrucția sânului?

- În perioada când eram rezidentă. De trei ani și jumătate fac reconstrucție mamară, iar de doi ani lucrez la Institutul Sânului. 80% din activitatea mea medicală am făcut chirurgia sânului. Am lucrat doi ani în Franța. Subiectul mă interesează de vreo nouă ani. Personal, am făcut reconstrucție mamară la mai mult de 200 de paciente.

- Această intervenție de reconstrucție mamară este practic cartea dumneavoastră de vizită.

- Aici, la Institutul Sânului, nu facem doar reconstrucție mamară. Facem și chirurgie onco-plastică. Atunci când se practică sector, adică se îndepărtează doar partea bolnavă, și se scoate o porțiune, trebuie să remodelăm sânul. Glanda mamară se reașază după rezecția de tumoră. Și în cazul sechelelor după reconstrucția mamară, pacientele ajung tot la noi. Şi mă refer aici la cazurile când apare contractura capsulară sau atunci când pacientele nu sunt mulțumite de rezultatul operației.

Procedura imediată, recomandată pacientelor care nu au indicație pentru radioterapie

- Care este reacția pacientelor după ce fac această intervenție?

- Le crește tonusul mental, satisfacția vieții. Este foarte important pentru o femeie să meargă la mare și să-și poată pune un costum de baie. E un semn clar că i-ai schimbat viața. Proteza se poate desprinde, decolteul nu este armonios și atunci femeile suferă teribil. Pacientele revin și spun mereu aceeași poveste dureroasă. Rolul meu ca plastician este să le prezint pacientelor toate tehnicile de reconstrucție pe care medicina plastică le cunoaște.

- În ce moment poate să vină pacienta pentru reconstrucția sânului?

- Reconstrucția imediată este de preferat pentru pacientele care nu vor urma radioterapie. Reconstrucția mamară se face la o lună şi jumătate după chimioterapie. După radioterapie, cel mai devreme se face la un an, dar depinde de la caz la caz. Sigur este la cel puţin un an după raze. Reconstrucția mamară nu este o contraindicație. Am avut paciente și cu metastaze osoase, deci într-un stadiu avansat al bolii, cărora oncologul le-a dat ok-ul. Au întrerupt chimioterapia și au reluat-o după momentul intervenției de reconstrucție fără ca boala să avanseze. În momentul în care pacienta are recidivă locală, nu poți să vorbești nicicum despre reconstrucție.

„Suntem mândri că am adus această procedură în România, la Institutul Sânului. Sperăm ca pacientele care au trecut prin operația de mastectomie să vină la centrul nostru pentru a se informa despre avantajele refacerii sânului prin tehnica pre-pectorală și să o vadă ca o investiție în calitatea vieții pe termen lung” doctor Cristian Viișoreanu, fondatorul Institutului Sânului

„Unul dintre cele mai complicate cazuri a fost atunci când unei paciente i-am făcut reconstrucție de perete toracic după a treia recidivă, pentru că boala ajunsese la coaste. Am reconstruit peretele toracic pentru ca pacienta să poată trăi“ (doctor Andreea Meruță)

90 de minute, într-un singur timp operator, a durat intervenţia de reconstrucție a sânului cu matrice din colagen porcin la pacienta de 51 de ani

„Utilizarea membranelor biologice este, în prezent, vârful tehnologiei medicale în ceea ce privește reconstrucția sânului după cancerul mamar, oferind rezultate vizibil îmbunătățite“

Strategia de tratament este adoptată de o comisie oncologică multidisciplinară

Echipa Institutului Sânului aplică o abordare multidisciplinară a cancerului mamar, acoperind toate aspectele acestei afecțiuni și alcătuind un tratament personalizat pentru fiecare pacientă. Decizia privind strategia de tratament este luată în cadrul unei comisii oncologice multidisciplinare, formată din medici de diferite specialități (imagist, chirurg, oncolog, radioterapeut, anatomopatolog, chirurg plastician, psiholog etc.). Pe lângă tratamente oncologice, pacientele beneficiază în cadrul centrului de terapii de suport (consiliere psihologică, recomandări de nutriție, kinetoterapie și drenaj limfatic), precum și de un consultant medical dedicat, care le oferă sprijin și îndrumare pe parcursul tuturor pașilor de tratament.

„Domeniul chirurgiei reconstructive mamare a înregistrat progrese importante în ultimii ani, prin introducerea unor tehnici chirurgicale mai puțin invazive și a unor dispozitive medicale inovatoare. Utilizarea membranelor biologice este, în prezent, vârful tehnologiei medicale în ceea ce privește reconstrucția sânului după cancerul mamar, oferind rezultate vizibil îmbunătățite: durerile postoperatorii sunt mult reduse, recuperarea este mai ușoară, iar sânul are un aspect mult mai natural“ (doctor Andreea Meruță)