Main menu

header

755 15 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Există în toată lumea vârstnici care refuză să se izoleze și să nu mai facă nimic cu viața lor. Prin sport și hobby-uri, se mențin în formă și pot fi modele de urmat pentru orice tânăr. Cu atât mai mult cu cât mulți dintre ei au fost oameni care au descoperit mișcarea la vârste foarte înaintate, după cariere profesionale dintre cele mai obișnuite.

Muffie Grieve, 87 de ani: „Tenisul și golful mă mențin activă”

A înainta în vârstă poate fi un fenomen plin de inspirație, voie bună și energie. Muffie Grieve, de 87 de ani, este din Ontario, Canada, și poate da lecții de „minte sănătoasă în corp sănătos” oricui. Joacă tenis de 70 de ani, face pilates și alungă gândurile negative. La 62 de ani i-a fost descoperită o tumoră pe creier, dar după ce a depășit momentul, a continuat să îmbătrânească frumos și activ. „Înaintarea în vârstă înseamnă un plus de încredere în propria persoană. Uneori corpul refuză să te mai asculte, dar trebuie să te convingi singur să mergi mai departe. Sunt atentă la ce mănânc, tenisul și golful mă mențin activă, fac pilates și merg foarte mult pe jos. Îmi place uneori să beau un Martini sau un pahar cu vin. Mi-am propus să dobor un record la golf când voi împlini 90 de ani”, povestește Muffie.

Ellery McGowan, 73 de ani: „Vreau să înot în Antarctica”

755 15 2A câștigat numeroase titluri la înot și nu a renunțat nici la o vârstă foarte înaintată la această pasiune. Face în plus polo și iubește apa de când se știe. „La un Campionat Mondial din Rusia, gheața din apă mi-a tăiat brațele, dar nu am observat sângele care șiroia decât când s-a terminat proba”, își amintește Ellery. Pe lângă maratoanele de înot, polo și cursurile pe care le predă, înotătoarea face pilates și exerciții de răsuciri, pentru păstrarea mobilității. „Mănânc sănătos în general și îmi propun să nu beau un pahar cu vin roșu chiar în fiecare zi a săptămânii, dar asta nu prea îmi iese. Vreau să înot în Antarctica și deja m-am înscris pentru o cursă de înot de la Robben Island la Cape Town, anul viitor”, spune Elery, care și-a pierdut fiul în vârstă de 34 de ani.

Ken Weinberg, 75 de ani: „Dacă am un competitor serios, pedalez și mai puternic”

755 15 3Când căpitanul de marină retras din activitate Ken Weinberg a participat la primul său triathlon, în anul 2015, avea 71 de ani și evenimentul a stârnit o mare îngrijorare în familia sa. După această primă experiență, nu s-a mai oprit. „Am mai participat la vreo zece triathloane între timp”, explică septuagenarul. De altfel, Ken a alergat de când se știe și a făcut foarte multă mișcare toată viața, în special ca urmare a carierei sale în marină. În anii ’70 a început să participe la competiții de rezistență, inclusiv la un concurs din 1994, care a implicat o cursă de urcare de trepte. „Dacă văd pe cineva pe care îl pot învinge sau un competitor pe măsura mea, pedalez mai puternic, înot mai aprig”, povestește Ken. Cu acordul cardiologului său, vârstnicul se antrenează 15 ore pe săptămână, alternând înotul cu pedalatul și alergarea.

Chef Michel Roux, 78 de ani: „Stretching și plimbări foarte lungi”

755 15 4Cu 13 ani în urmă lupta cu un cancer de colon. Astăzi, chef Michel Roux, în vârstă de 78 de ani, a deschis două restaurante cu stele Michelin, se împarte între Marea Britanie, Saint Tropez și Elveția și, după ultima sesiune de chimioterapie, s-a apucat de stretching, la sfatul fiicei sale, care este antrenor de gimnastică. „După ce am învins boala, am schimbat multe lucruri. Fac stretching în fiecare zi, mă plimb pe distanțe lungi cu câinele meu, joc golf. În mintea mea am 40 de ani, corpul meu este activ ca la tinerețe și cred că a fi fericit înseamnă să faci ce-ți place în viață”, detaliază chef Roux.

Pat și Alicia Moorehead, 87 de ani și 72 de ani: „Facem 80 de scufundări pe zi”

755 15 5Deținători ai unor recorduri la scufundări, Pat și Alicia Moorehead sunt dovada că vârsta este doar un număr atunci când faci sport. Au sărit împreună, în total, de aproape 10.000 de ori și nu au nicio intenție să se oprească. „Am încercat pentru prima oară scufundările când aveam 37 de ani. În prima zi am făcut două și de atunci nu am mai întrerupt activitatea asta. Când am împlinit 80 de ani, am decis să încerc să fac 80 de scufundări pe zi, câte una la fiecare patru minute și 30 de secunde. Fac multe alte exerciții complementare pentru a putea să sar în continuare - ridicări de greutăți, genuflexiuni, întinderi. În ziua de azi, 60 de ani este noul 30 de ani”, explică Pat. La rândul său, Alicia, care a practicat gimnastica în tinerețe, s-a declarat încântată de perspectiva de a se roti în aer: „Pe lângă scufundări, practic și schi. Când am împlinit 70 de ani, am petrecut trei zile minunate, cu nenumărate scufundări, alături de Pat, în Utah”.

Ernestine Shepherd, 81 de ani: „Am început să fac culturism la 71 de ani”

755 15 6Este cea mai în vârstă culturistă din lume, iar povestea sa a impresionat milioane de oameni. Ernestine Shepherd a început să facă acest sport după ce a împlinit 71 de ani și a reuşit să intre în Cartea Recordurilor. S-a apucat de exerciții aerobice la vârsta de 56 de ani, când a constatat că trupul său nu mai era în formă. Ziua sa include în fiecare dimineață, devreme, o alergare de minimum 16 kilometri. „Am început să fac culturism la 71 de ani. Ajung la sală la ora 7:30, unde am un grup de doamne pe care le antrenez. Una dintre cele mai tinere are 20 de ani, restul au între 40 de ani şi 80 de ani. O să fac antrenamente până la sfârşitul zilelor”, spune Ernestine.

Ken Pardey are 74 de ani și practică triathlonul de când s-a retras din activitatea de… dezvoltator imobiliar, cu peste două decenii în urmă. În plus, călărește și vâslește

Stanislaw Kowalski, 108 ani: „Am mers la serviciu cu bicicleta, indiferent de vreme“

755 15 7La 108 ani, polonezul Stanislaw Kowalski nu este doar cel mai bătrân locuitor al țării sale, ci și cel mai vârstnic atlet din istorie. A avut o viață obișnuită, a condus o mică fermă, apoi a activat ca impegat de mișcare la Căile Ferate. Provine dintr-o familie cu foarte mulți longevivi, dar sportul i-a marcat cel mai mult existența. „Pe vremea când eram în activitate, ani de zile am mers la serviciu cu bicicleta, indiferent de vremea de afară”, își amintește Stanislaw. Obișnuiește să concureze la probele de 100 de metri, aruncarea greutății și a discului. „N-am fost niciodată la medic”, adaugă polonezul.