Main menu

header

755 12 1de Nicoleta Gheorghe şi Florica Pintea

Numit şi mineralul antistres din organism, magneziul este un element chimic prezent în toate organele din corpul nostru şi participă la peste 300 de reacţii biochimice care reglementează sănătatea şi starea noastră de bine. Şi pentru că există de cele mai multe ori o deficienţă de acest mineral, aceasta poate fi compensată, în afara alimentaţiei corespunzătoare, cu ulei cu magneziu, care se aplică extern, prin pulverizare pe piele.

Are rol vital în menţinerea ritmului cardiac şi în metabolismul energetic

Al patrulea mineral din organism, în ordinea cantităţii necesare, magneziul are o importanţă majoră pentru metabolismul energetic (având un rol vital în reacţiile care generează şi folosesc ATP, unitatea fundamentală de energie din interiorul celulelor corpului), funcţionarea normală a nervilor, a celulelor musculare, pentru menţinerea ritmului cardiac, relaxarea muşchilor, menţinerea funcţiei digestive, pentru susţinerea sistemului imunitar sănătos, a sistemului osos, reglarea glicemiei, menţinerea în limite normale a tensiunii arteriale. Cea mai mare cantitate de magneziu din organism se află în oase, circa 50%, restul fiind distribuită în interiorul celulelor, a ţesuturilor şi organelor. În sânge se găseşte o cotă de aproximativ 1%.

Deficienţa este produsă de diete pentru slăbit, dar şi de alcool sau de tutun

Cele mai importante surse naturale de magneziu sunt legumele cu frunze verzi (spanac, varză kale, varză verde), nucile şi seminţele (migdale, seminţe de floarea-soarelui, nuci braziliene, nuci caju, seminţe de pin, seminţe de in, nuci pecan), peştele gras (somon, macrou, ton), boabele de soia, avocado, bananele, ciocolata neagră, lactatele degresate, fructele uscate, ierburile aromatice etc. Cu toate că există numeroase surse de magneziu în hrana obişnuită, este foarte des întâlnită deficienţa de acest mineral. Cele mai comune cauze care duc la sărăcirea organismului de magneziu sunt dietele pentru slăbit, mai ales acelea în care se pune accentul pe nutriţie restrictivă; consumul de alimente prea grase; consumul excesiv de alcool; fumatul; utilizarea de antibiotice şi diuretice; situaţiile stresante; cauze endocrine precum tulburări tiroidiene; diabet zaharat; boli ale rinichilor şi ale glandelor suprarenale; utilizarea de purgative.

Tulburările de somn, lipsa concentrării, a poftei de mâncare şi crampele semnalează o lipsă acută

Simptomele deficitului de magneziu sunt: constipaţia, pierderea poftei de mâncare, stare generală de rău, oboseală, crampe musculare, senzaţie de înţepături şi ace în membre, tulburări de somn, dureri de cap, dificultăţi de concentrare şi diverse modificări ale stării psihice. Simptomele neurologice ale acestei carenţe sunt: apatia, depresia, lipsa de concentrare, tulburări de memorie, iar în cazurile deficienţelor severe se poate ajunge la halucinaţii sau chiar paranoia. Printre simptomele neuromusculare se pot enumera spasmele, convulsiile, sunete în urechi sau, în cazuri mai grave, tremur, slăbiciune musculară, ataxie. Simptomele gastrointestinale ale lipsei de magneziu sunt: scăderea poftei de mâncare, dureri de stomac, diaree sau constipaţie. Tot lipsa magneziului se poate manifesta ca tahicardie supraventriculară sau extrasistole ventriculare.

Poate fi absorbit cu succes prin piele

Şi dacă deficitul de magneziu nu poate fi acoperit din alimentaţie, o soluţie eficientă pentru a regla balanţa acestui mineral în organism este aplicarea uleiului cu magneziu direct pe piele. În realitate nu este un ulei propriu-zis, ci o clorură de magneziu amestecată cu apă, obţinându-se astfel o soluţie uleioasă. Aplicată pe piele cu un pulverizator şi împinsă în straturile profunde ale dermei prin masaj, magneziul este absorbit şi metabolizat la nivel celular. Conform specialiştilor, este o metodă pe cât de simplă, pe atât de eficientă de a reface necesarul din acest mineral în corp într-un timp foarte scurt. Prin acest remediu, doctor Pierre Delbet, o somitate în domeniul medicinei, reuşea să cicatrizeze rănile provocate de baionetă în Primul Război Mondial.

Eficient în debutul infecţiilor

Uleiul cu magneziu este unul dintre remediile cu efecte imediate şi care schimbă starea de sănătate în bine foarte rapid. Este deosebit de eficient în momentul în care a debutat o suferinţă de natură infecţioasă, cum ar fi gripa, angina, un abces. Clorura de magneziu face minuni şi poate stopa în doar câteva ore boala. Uleiul cu magneziu se găseşte ca atare în farmacii sau se poate obţine combinând apă distilată clocotită cu clorură de magneziu, aceasta din urmă fiind comercializată de obicei în magazinele cu produse naturiste. Se amestecă până la dizolvare completă şi se poate păstra în sticlă cu pulverizator la temperatura camerei timp de şase luni. Soluţia obţinută, de consistenţă uleioasă, nu lasă urme grase pe piele, nu pătează. Soluţia obţinută se pulverizează pe mâini şi pe picioare, dar şi pe pielea de pe abdomen. De asemenea, poate fi lăsată pe piele să acţioneze toată ziua sau poate fi curăţată la duş după 20-30 de minute, după cum recomandă wellnessmama.com. După aplicarea pe piele este posibil să apară o senzaţie de ciupitură sau o uşoară iritaţie locală, ca o reacţie normală, pentru scurt timp şi fără vreun pericol pentru sănătate. Se poate testa această reacţie înainte de utilizare pe o porţiune mică de piele, iar dacă efectul iritant persistă mai mult de câteva minute se poate dilua soluţia cu încă 100 de mililitri de apă distilată.

Aportul zilnic de magneziu necesar organismului este de 12.3-20.6 mmol (300-500 mg)

Pentru a fi administrat femeilor însărcinate sau copiilor este necesar a fi consultat medicul

Calmează orice tip de durere prin blocarea receptorilor

Unul dintre efectele importante ale acestui ulei cu magneziu este ameliorarea durerii prin blocarea receptorilor N-metil D-aspartat, responsabili de durere cronică neuropată. Aportul imediat de magneziu ajută la dispariţia durerilor reumatice, spondiloze cervicale, discopatii lombare, hernie de disc, gonartroze, dureri articulare, de cap, migrene, dureri abdomi- nale determinate de spasme intestinale, dureri premenstruale sau orice altă durere apărută rapid. Alte efecte importante ale acestui ulei sunt cele referitoare la afecţiunile cutanate: acnee, eczemă, psoriazis, pe care le ameliorează. Uleiul cu magneziu este recomandat şi celor sănătoşi, cu scopul de menţinere a sănătăţii fizice şi psihice, dar şi celor bolnavi pentru a-şi recăpăta sănătatea sau despre a-şi spori calitatea vieţii.