Main menu

header

758 12 1de Elena Marinescu şi Eduard Popa

Un studiu recent condus de cercetătorii de la Health Science Center al Universității Texas din San Antonio arată că scăderile fluxului de sânge către creier, asociate cu vârsta înaintată, și pierderea de memorie pot fi încetinite cu ajutorul unui compus medicamentos.

Substanţa descoperită în Insula Paştelui ajută şi în demenţă

Cercetarea efectuată pe șoarecii de laborator a stabilit că administrarea unor doze mici de rapamicină menține un flux de sânge superior la creier, având ca efect îmbunătăţirea memoriei. Autorii studiului susţin că această constatare poate oferi speranţe pentru a preveni boala Alzheimer, dar şi pentru a creşte longevitatea. Cercetări recente asupra unui număr mare de participanți la studiul „Framingham Heart” au identificat că primul factor de risc timpuriu în boala Alzheimer este afectarea fluxului sangvin cerebral. Oamenii de ştiinţă de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Texas au arătat că rapamicina, substanţa extrasă pentru prima dată din bacterii descoperite în Insula Paştelui, ajută la păstrarea tinereţii minţii. Potrivit rezultatelor prezentate de Science Daily, dintre animalele tratate cu rapamicină, şoarecii tineri au memorat ceea ce învăţaseră mai bine decât cei din grupul de control, iar la cobaii în vârstă s-au îmbunătăţit, de asemenea, memoria şi capacitatea de învăţare, substanţa anulând declinul cognitiv specific îmbătrânirii.

Combate anxietatea şi depresia

Totodată, acest compus are un efect benefic la toate vârstele în combaterea anxietăţii şi depresiei. Testele au arătat că şoarecii trataţi cu rapamicină aveau niveluri mai ridicate de serotonină, dopamină şi norepinefrină, trei substanţe cu rol de neurotransmiţători care contribuie la starea de bine şi calm. Rapamicina este o substanţă antifungică, administrată de cele mai multe ori pacienţilor care au suferit transplanturi, pentru a preveni fenomenul de respingere a organelor primite de la donatori.