de Ştefania Băcanu şi Adrian Barna
Pacienţii diagnosticaţi cu cancer duc o luptă crâncenă pe toată perioada tratamentului. Chimioterapia poate fi lungă, iar efectele ei pot fi traumatizante. Sistemul port acces creează posibilitatea administrării tratamentului printr-o metodă mai eficientă şi confortabilă. Doctorul Lucian Rusitoru (medalion), medic specialist în chirurgie generală şi supraspecializat în chirurgie oncologică, ne-a explicat ce este sistemul port acces, la ce ajută şi de ce este preferat administrării clasice a tratamentului.
„Sunt accesate vena jugulară, vena subclavie și, mai rar, vena femurală, venele de la nivelul braţului”
- Ce este sistemul port acces?
- Protocoalele și schemele de tratament împotriva cancerului au, pe lângă avantaje, și efecte secundare. Unul dintre acestea este faptul că venele periferice de la nivelul brațelor sunt afectate și distruse. Pentru a preîntâmpina acest lucru, în cazul pacienților care au nevoie de o terapie îndelungată, s-a creat acest sistem port prin care substanțele folosite în chimioterapie, cunoscute ca fiind agresive, să ajungă în organism minimalizând agresiunea asupra venelor periferice. Sistemul port acces este format dintr-o cameră miniaturală implantată sub piele care comunică cu un cateter introdus în sistemul venos central. De obicei, sunt accesate vena jugulară, vena subclavie și, mai rar, vena femurală, venele de la nivelul braţului, dar mai rar și în condiții specifice.
- De ce se foloseşte o cameră implantabilă pentru chimioterapie?
- Tratamentul chimio este agresiv și afectează pereții venelor mici, cele de la nivelul brațelor, pentru că la acest nivel, viteza de circulație a sângelui este mai mică și medicamentul rămâne mult timp în contact cu pereții vasculari la o concentraţie ridicată. Mai ales în cazul cancerului de sân când, de cele mai multe ori, nu putem pune branule pe brațul aflat pe aceeași parte cu sânul bolnav, se ajunge în situația ca venele de pe celălalt braț să se ardă, să se fibrozeze și să nu mai poată fi folosite. Astfel, administrarea tratamentului devine foarte dificilă. Camera port elimină acest efect secundar pentru că administrarea tratamentului se face într-o venă cu calibru mare care are un debit sangvin important, astfel încât medicamentul ajunge în circulația sistemică mult mai repede și fără a mai afecta pereții vaselor periferice.
„Dispozitivul este discret, practic și estetic plasat”
- O astfel de cameră implică un cost suplimentar?
- Montarea unui asemenea sistem este separată de administrarea tratamentului în sine. Sistemul are un cost ca produs şi procedura de montare poate avea un alt cost. O parte din costuri poate fi decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Tratamentul oncologic în sine are un cost care este suportat și el de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. De obicei, aceste dispozitive nu se găsesc pentru achiziție în farmacii. Distribuitorii au contracte direct cu unitățile sanitare unde are loc procedura de montare.
- Care sunt avantajele montării acestei camere?
- Avantajul major constă în conservarea venelor periferice ce nu mai sunt distruse de tratament. Camera port se introduce foarte ușor și ușurează, astfel, administrarea tratamentului atât ambulator, cât și la domiciliul pacienților. Dispozitivul este discret, practic și estetic plasat, iar aceasta crește considerabil calitatea vieții pacienților, care pot avea o viață normală, pot face baie, duș și chiar pot merge la mare fără vreo problemă. Trebuie spus și că sistemul este semiinert pentru organism, adică poate fi folosit fără probleme și este bine tolerat şi de pacienții care au diferite alergii. Riscul de infecţie este mic, dacă se respectă regulile de dezinfectare clasice, dar trebuie ţinut cont şi de durata de menţinere a acului în cameră. Maximum trei-patru zile și dacă este nevoie în continuare de administrarea unui tratament, să fie montat un alt ac după câteva ore. Dispare efectul toxic al tratamentului asupra pereţilor vaselor de sânge periferice, astfel încât vasele sangvine rămân în stare perfectă și pot fi folosite pentru administrarea altor tratamente. Nu trebuie să credem, însă, că dispare efectul toxic al citostaticelor asupra întregului organism. El este același, dispare doar local.
- Ce riscuri există?
- Există riscurile standard ale oricărei intervenții chirurgicale (sângerare, infecție), la care se adaugă anumite riscuri specifice, pentru că vorbim despre un corp străin şi poate să apară posibilitatea de a fi respins de organism. Şi abordul sistemului venos, unde este montat cateterul, implică, de asemenea, câteva riscuri specifice, cum ar fi tromboza venoasă, dar mai rar. Aceste complicații, însă, se rezolvă cu tratament specific.
„Montarea se face în sala de operaţie”
- Cum se montează?
- Montarea se face în sala de operaţie sub anestezie locală şi o anestezie generală intravenoasă. Eu prefer abordul venei jugulare interne sub control ecografic în care va fi introdus cateterul. Acesta va fi conectat la o cameră port ce se introduce într-un buzunar creat sub piele în regiunea subclaviculară. Tot acest dispozitiv va fi, în final, subcutanat şi nu se va vedea din exterior. Camera se accesează cu niște ace speciale pentru sistemul port. Se găsesc la clinicile oncologice unde se administrează tratamentul sau la farmacii. Se înţeapă pielea și apoi camera, acul rămânând fixat la aceasta. La ac se conectează seringa sau perfuzorul pe care se administrează tratamentul. La final este foarte important să se spele sistemul cu ser fiziologic și heparină.
- Din ce este făcută camera?
- Camera port este confecționată dintr-un polimer şi din titan, care este un metal nobil fără proprietăți magnetice, astfel încât sistemul nu împiedică efectuarea investigaţiilor imagistice de tip RMN şi nici nu interferează cu dispozitivele de securitate civilă de tipul celor din aeroporturi. Cateterul atașat camerei port este din silicon special pentru uz medical. Camera port poate rezista ani întregi, dacă este folosită corect. Recomandarea mea, bazată atât pe studii, cât şi pe experiența proprie, este să păstrăm camera doar atât timp cât se face tratamentul.
- Prin această cameră se pot administra şi alte substanţe?
- Absolut. Prin camera port se poate administra orice fel de tratament intravenos, inclusiv recoltarea de sânge pentru analize. Eu recomand însă să fie folosită în principal pentru administrarea tratamentului polichimioterapic. În felul acesta salvăm venele periferice care pot fi folosite pentru recoltarea de sânge, pentru analize sau pentru alte investigații.
„Nu este influenţată de vârsta pacientului“
- Sunt pacienţi care aleg acest sistem sau merg pe administrarea clasică?
- Aici ar trebui să nuanțăm puțin. Am avut situaţii în care pacienţii nu ştiau de această opțiune. Medicul oncolog este cel care ar trebui să informeze pacientul că există și această variantă care i-ar ușura administrarea tratamentului. Din păcate, am avut pacienți care mi-au povestit că tocmai personalul medical era refractar la acest sistem. Culmea este că sistemul ar ușura și munca asistentelor, care nu s-ar mai chinui să găsească vene pe care să monteze branule.
- Ce ar trebui să ştie pacientul înainte de implantarea acestei camere?
- Ar trebui să ştie că acest dispozitiv o să-i ușureze administrarea tratamentului, că este un dispozitiv medical și că montarea acestuia presupune o intervenție chirurgicală minoră care, din fericire, acum este accesibilă oricui. Montarea sistemului port nu este influențată în niciun fel de vârsta pacientului. Am montat sisteme port inclusiv la copii de 3-4 ani, cât şi la persoane cu o vârstă înaintată.