Main menu

header

759 14 1de Elena Marinescu şi Alexandru Brădescu

Cu toţii avem prin casă medicamente, unguente şi siropuri pe care nu le mai folosim, din diverse motive: au expirat, au ambalajele deteriorate sau pur şi simplu nu mai sunt necesare în urma terminării tratamentului. Din păcate, nefiind conştienţi de pericol sau poate doar din comoditate, majoritatea oamenilor le aruncă direct la gunoi, la chiuvetă sau la toaletă. Un astfel de gest nu doar că este nociv pentru mediu şi pentru sănătate, dar este şi ilegal, atrag atenţia specialiştii.

„Trebuie depuse la farmacii în vederea eliminării finale, prin incinerare”

Legislaţia prevede ca medicamentele expirate provenite de la populaţie să fie „depuse la farmacii sau la puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”. Medicamentele sunt produse cu statut special - deşeuri periculoase - întrucât conţin substanţe active chimice care au rolul de a preveni sau de a trata afecţiuni - atât timp cât sunt administrate în condiţii bine definite, iar traseul lor pe tot parcursul ciclului lor de „viaţă” trebuie să fie strict controlat. Lăsate la voia întâmplării, pot avea însă efecte nocive, existând riscul să contamineze solul şi apa, dar şi flora şi fauna din mediul înconjurător. De asemenea, există riscul ca aceste medicamente să fie ingerate de copii sau de bătrâni şi pot da efecte adverse severe. Specialiştii recomandă în general păstrarea tuturor medicamentelor într-o singură cutie sau sacoşă, depozitarea lor în spaţii greu accesibile copiilor - de exemplu la înălţime, ideal sub cheie, şi sortarea acestora periodic, prin separarea celor expirate sau cu ambalajul deteriorat.

Sunt valorificate în scop energetic

Guvernul francez a înfiinţat Cyclamed, o fundaţie care colectează medicamentele expirate de la populaţie şi apoi acestea sunt valorificate în scop energetic, asigurând iluminarea şi încălzirea pentru aproximativ 7.000 de locuinţe. În Germania, Italia, Portugalia şi Ungaria, predarea medicamentelor expirate la farmacii sau la medicii de familie este obligatorie. Şi în Statele Unite există reglementări precise, mai ales în contextul îngrijorător în care geologii au examinat 39 de cursuri de apă din 30 de state, iar 80% conţineau urme de substanţe medicamentoase.

În fiecare an, românii aruncă la gunoi 1.500 de tone de medicamente