Main menu

header

759 14 2de Simona Lazăr şi Florica Pintea

Apa nu este cea mai hidratantă băutură... O descoperire intrigantă a cercetătorilor de la Universitatea St. Andrews (Scoția) a adus la „punctul de fierbere” lumea științifică medicală.

Au fost analizate proprietățile a 13 lichide de consum curent

A bea un pahar mare cu apă nu este cea mai bună metodă de rehidratare, spun cercetătorii scoțieni. Oamenii de știință de la Universitatea St. Andrews, Scoția, au arătat că cea mai hidratantă băutură nu este apa, ci laptele. Descoperirea a fost publicată într-un articol din „The American Journal of Clinical Nutrition”. Oamenii de știință din Scoția au ajuns la această concluzie după ce au analizat proprietățile celor mai obișnuite 13 băuturi.

Laptele degresat, cea mai bună soluție

După ce au studiat urina a 72 de bărbați, cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani, cercetătorii din echipa scoțiană au explicat că băuturile care conțin puțin zahăr, grăsimi sau proteine au fost mai eficiente, pe termen lung, în hidratarea organismului decât banala apă, considerată până acum a fi „performerul” în rândul băuturilor cu proprietăți hidratante. Concret, în timpul testelor, laptele degresat s-a dovedit a fi un agent de hidratare mult mai bun decât apa. Acest lucru se datorează modului în care organismul nostru reacționează la băuturi. Cu cât bei mai mult, cu atât mai repede băutura ajunge în stomac, de unde este apoi absorbită rapid în sânge și de acolo în toate celulele. Celălalt factor de care trebuie ținut cont în analiza proprietăților băuturilor hidratante este compoziția acestora. Într-adevăr, cu cât concentrația de nutrienți este mai mare, cu atât mai mult lichidul va rămâne în stomac, de unde va trece puțin câte puțin în sânge. Astfel, acesta va putea hidrata corpul pe o perioadă mai lungă. În consecință, în cazul în care alegem să bem lapte, care conține lactoză, proteine și grăsimi, stomacul are mai mult de „digerat” decât atunci când bem apă. În plus, laptele conține sodiu, care acționează ca un burete și menține apa în organism.

Cele cu zahăr, codașele clasamentului

După ce au studiat nivelul de hidratare a pacienților pe o perioadă de patru ore, cercetătorii scoțieni au reușit să stabilească topul celor mai hidratante băuturi. Laptele degresat urcă pe primul loc al podiumului. Apoi vin soluții de rehidratare, cum ar fi apele hidratante cu diferite minerale și vitamine (fără adaosuri de zahăr) și laptele integral. Pe locul patru, găsim sucul de portocale. Acesta este urmat de apa minerală (locul 5), băuturile răcoritoare carbogazoase fără zahăr (locul 6) și ceaiurile reci (ice tea - locul 7). Abia după ele regăsim apa (locul 8). Băuturile dulci, de orice fel ar fi ele, se duc în acest clasament mult, mult mai jos. Există o explicație pentru care zahărul din băuturi diminuează capacitatea lor de a ne hidrata! Chiar dacă petrec mai mult timp în stomac, când intră în intestinul subțire, concentrația mare de zaharuri este diluată în timpul unui proces fiziologic numit osmoză, iar acest proces trebuie să utilizeze apa prezentă deja în organism. Băuturile dulci nu doar că nu ne ajută în hidratare, dar și consumă apa din organism. Deci, nu abuzați de ele! Dacă adăugați caloriile și efectele nocive asupra ficatului și rinichilor, înțelegeți de ce trebuie evitat consumul lor zilnic. În ceea ce privește apa, trebuie știut că apa plată este, în acest clasament, înaintea apei carbogazoase, iar berea și cafeaua se află și ele pe o poziție intermediară, între apă și băuturile dulci.