Main menu

header

de Călin Popa şi Florica Pintea

Muzica clasică sporeşte performanţa profesională

Potrivit specialiștilor de la postul britanic Scala Radio, conduși de psihologul Becky Spelman, recursul la muzica clasică a unor titani ca Beethoven sau Bach îmbunătățește productivitatea muncii cu peste 15 procente. După observarea rezultatelor la job a peste 2.000 de angajați, experții au concluzionat că persoanele care au îndeplinit o sarcină de serviciu fără muzică au dus treaba la bun sfârșit în 20 de minute și 59 de secunde, iar cei care au avut clasici în fundalul sonor au rezolvat aceeași problemă în puțin peste 17 minute.

Viaţa în zgomot citadin predispune la atac cerebral

Experții spanioli de la Spitalul del Mar, din Barcelona, au concluzionat, în urma unui studiu derulat între anii 2005 și 2014, că viața în zgomotul marilor orașe este de natură să crească riscul oamenilor de a face atac cerebral. În date concrete, experții au descoperit că prezența zgomotului specific aglomerărilor urbane crește pericolul de AVC cu 30%. În plus, atacurile care au loc în zonele cu zgomot intens sunt mult mai grave decât cele care se înregistrează la pacienți care trăiesc în zone mai liniștite.

Pensionarea accelerează declinul cognitiv

Pentru persoanele care afirmă că abia așteaptă să se pensioneze, experții de la Universitatea Binghamton, din New York, atrag atenția că retragerea în general și pensionarea anticipată în special sunt de natură să accelereze declinul cognitiv. Mai precis, cei care renunță la activitate înregistrează un declin mental mult mai rapid decât persoanele trecute de 60 de ani care aleg să-și prelungească serviciul, chiar și cu norme mai reduse. În mod surprinzător, s-a demonstrat că fenomenul este mai accentuat în rândul femeilor.

Sporturile complexe, benefice pentru creier

Cercetătorii de la Universitatea Tohoku Gakuin, din Japonia, au constatat faptul că practicarea unor sporturi complexe este mult mai benefică pentru creier decât simpla alergare. Astfel, comparând rezultatele celor care au jucat badminton cu cele ale unor participanți care au folosit banda de alergare, s-a observat că în primul caz au sporit semnificativ capacitatea de atenție și de concentrare, organizarea și planificarea, inițiativa, reglarea emoțiilor și menținerea autocontrolului.