de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Timp de 15 ani, după un cumplit accident rutier, un bărbat s-a aflat în stare vegetativă. Medicii nu au renunțat și, grație unei terapii revoluționare, pacientul a început să arate semne de trezire la realitate.
Implant care a administrat impulsuri electrice
În dorința de a contrazice mitul potrivit căruia nu există șanse ca un pacient să-și mai revină dacă a fost în stare vegetativă mai mult de 12 luni, o echipă internațională de specialiști a experimentat un sistem revoluționar de stimulare nervoasă. După ce medicii i-au implantat un stimulator prin care i-au administrat slabe impulsuri electrice, pacientul a început să urmărească obiecte cu privirea, să stea treaz în timp ce i se citea ceva sau să facă ochii mari la o apropiere bruscă a unei persoane. Omul poate acum să întoarcă și capul dacă i se pune o întrebare, deși această mişcare poate dura un minut. „Încă este paralizat, nu poate vorbi, dar este capabil să răspundă. Acum este mult mai conștient”, explică experta Angela Sirigu, de la Institutul de Științe Cognitive „Marc Jeannerod”, din Lyon, Franța.
Îmbunătățirea atenției, mișcărilor și activității creierului
Tratamentul inovator este centrat pe nervul vag, care conectează creierul cu majoritatea organelor vitale, trecând prin gât, piept și abdomen. La nivelul creierului este conectat direct la cele două zone care joacă un rol major în starea de conștiență și în atenție. În cadrul unei operații care a durat circa 20 de minute, pacientului i s-a plasat un mic implant în jurul acestui nerv, în zona gâtului. La doar o lună după debutul stimulării electrice s-a remarcat o îmbunătățire semnificativă a atenției, mișcărilor și activității creierului pacientului, unde s-au înregistrat schimbări majore față de starea vegetativă, notează „The Guardian”. „Mulți dintre acești pacienți au fost neglijați, și în această stare poate interveni chiar eutanasia pasivă. Acest studiu este un avertisment la adresa tuturor celor care cred că starea aceasta este ireversibilă după un an”, atrage atenția specialistul Niels Birbaumer, de la Universitatea din Tübingen.
Pacienții ar putea reîncepe să comunice
Stimulări similare și-au demonstrat eficacitatea în cazul unor bolnavi de epilepsie sau de depresii grave. Echipa care a obținut remarcabilul rezultat intenționează să aplice această tehnică la pacienți cu creierul mai puțin afectat, în cazul cărora îmbunătățirile ar putea fi și mai spectaculoase, în special prin combinarea stimulării nervului vag cu alte forme de refacere fizică. „Dacă vor putea fi împinși pacienții dincolo de pragul peste care pot răspunde la stimulii externi, se poate recurge la terapie pentru a le reda vorbirea și ar putea fi aduși în starea în care să poată reîncepe să comunice”, este de părere neurologul Damian Cruse, de la Universitatea din Birmingham.