Main menu

header

762 15 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Apatie, incapacitate de concentrare, creştere în greutate? Cu siguranţă, acestea sunt simptomele unei carenţe de iod. Potrivit specialiștilor, cea mai frecventă afecțiune generată de lipsa acestui element este hipotiroidismul, care, în timp, poate duce la guşă endemică. Aceasta este o boală relativ rar întâlnită, dar poate avea complicaţii majore, mai ales dacă apare la copii, printre acestea numărându-se cretinismul, tulburările de dezvoltare şi problemele sistemului osos. Iată câteva rețete foarte vechi, dar extrem de eficiente cu iod pentru a ține bolile departe.

Cine este predispus la carență

Cum vă dați seama dacă aveți o carență de iod? Făcând un test extrem de simplu: luați o bucată de vată îmbibată în iod și tamponați mai multe părți ale corpului. Dacă a doua zi petele sunt tot acolo, înseamnă că nu aveți probleme. Dacă însă pielea va prelua tot iodul, este un semnal de alarmă pe care trebuie să îl luați neapărat în seamă. Oamenii de știință susțin că persoanele predispuse la carența de iod sunt în primul rând cele care locuiesc în zone unde apa și solul sunt sărace în acest element, dar și femeile însărcinate, la care necesarul este mai mare decât în restul cazurilor, adulții de peste 55 de ani, fumătorii, întrucât toxinele din fumul inhalat afectează considerabil asimilarea acestui element, și, nu în ultimul rând, sportivii, care îl pierd prin transpirație. De aceea, este indicat ca în perioadele de antrenament intensiv sau în lunile călduroase să fie crescut consumul de produse care conțin iod.

Consumați slănină și carne de oaie!

762 15 3Pentru că indicaţia de a consuma sare iodată a stârnit opinii pro şi contra în rândul specialiştilor, alimentaţia rămâne mijlocul cel mai indicat de a preveni carenţa de iod. Printre alimentele cele mai bogate în iod se numără slănina, ouăle, untul, laptele de vacă integral, iaurtul, brânza, carnea de porc şi de oaie, somonul, fructele de mare, spanacul, varza, cresonul, nucile verzi, sfecla roșie, morcovul, merele, strugurii, soia. Dar există și situații în care medicii recomandă sarea iodată (de preferat, cea de mare), cea mai ușoară modalitate de a aduce zilnic în organism cantitatea necesară de iod, care se ridică la 90 de micrograme la copii, 150 micrograme la adulţi, 200 micrograme la femeile însărcinate sau care alăptează. Alte căi de a asigura organismului necesarul de iod sunt băile în mare şi curele balneare cu ape minerale cu conţinut ridicat de iod.

Remediu pentru cei care au artroză cu depuneri de sare

Iodul este unul dintre cele mai bune leacuri pentru suferinzii de artroză cu depuneri de sare. În acest sens, se iau 50 g tinctură de iod și se amestecă bine cu zece pastile de aspirină până când preparatul devine incolor și cremos. Cu această loțiune se ung părțile dureroase, apoi se acoperă cu un fular cald. Tratamentul se face până la încetarea durerilor. Extrem de bogate în iod sunt algele marine uscate, în special luminaria. Se consumă o jumătate de linguriță cu puțină apă seara, înainte de culcare. Tratamentul durează o lună și se poate repeta după două luni de pauză. De asemenea, plin de iod este scorușul negru. Pentru a beneficia de virtuțile plantei, se pisează un kilogram de scoruș și se amestecă foarte bine cu un kilogram de zahăr sau cu 700 g miere. Se administrează o linguriță de trei ori pe zi. Tot pentru cantitatea impresionantă de iod conținută, scaietele-popii este considerată o plantă-miracol. O lingură cu plantă tăiată mărunt se pune în 250 ml apă clocotită, se lasă pe foc zece minute, apoi se infuzează, până la răcire. Se consumă o lingură, de câteva ori pe zi.

Tinctura, bună pentru tiroidă

762 15 3Un tratament cu tinctură de iod pentru tiroidă constă în aplicarea zilnică a acestuia pe mijlocul claviculei și pe centrul sternului. Aplicațiile se fac până când observați că pata maro nu se mai absoarbe în piele după 24 de ore. Un vechi remediu rusesc recomandă iodul pentru a restabili funcțiile afectate ale persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral. Rețeta se obține astfel: din câteva mere și o jumătate de litru de apă faceți un compot. Strecurați lichidul, iar 50 ml licoare amestecați foarte bine cu o linguriță cu amidon de cartofi, o linguriță cu zahăr și o linguriță cu suc de lămâie. Compotul rămas se aduce la punctul de fierbere și se toarnă apoi în amestecul cu amidon. Se omogenizează foarte bine, apoi se pune pe foc pentru două minute, până veți observa că se transformă într-o masă gelatinoasă. Aceasta se lasă să se răcească și se adaugă o soluție alcoolică de iod 5%. În funcție de greutatea corporală, se consumă trei lingurițe pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă, amestecat cu lapte cald, timp de cinci zile. După o pauză de alte cinci zile, leacul se repetă o lună. Atenție! Preparatul se folosește doar sub stricta supraveghere a unui fitoterapeut. Pentru efect maximum, se începe cura la scurt timp după producerea accidentului vascular cerebral. Preparatul este util și celor care au imunitatea scăzută sau pentru profilaxia bolilor. În acest sens, se consumă de două ori pe an, primăvara și toamna, o linguriță cu preparat, de două ori pe săptămână. Tratamentul durează o lună.

Hormonii tiroidieni susțin regenerarea părului, însă atunci când apare un deficit al acestora, părul nu se mai regenerează și începe să cadă

Menstruația neregulată, precum și modificarea duratei acesteia pot fi semne ale deficitului de iod din organism

Vă scapă de micoze

Un efect extraordinar în guturai îl au inhalațiile de iod. În acest caz, scoateți dopul unei sticluțe cu iod și inhalați mirosul, timp de 30 de secunde, la început cu o nară, apoi cu cealaltă. Inspirați aerul câteva secunde, apoi expirați pe gură. În cazul durerilor de gât, se face gargară de șase ori pe zi, cu o soluție obținută din 250 ml apă caldă, două picături cu iod și o linguriță cu sare. Persoanele care suferă de dureri de coloană trebuie să amestece o lingură cu iod cu o lingură cu suc de lămâie. Cu ajutorul unui tampon de vată, se unge coloana vertebrală de sus până jos, pe o porțiune lată de patru centimetri, înainte de culcare. Dacă aveți micoze, ungeți locurile bolnave, pielea sau unghiile. Împotriva bătăturilor, timp de trei zile, dimineața și seara, se unge zona cu probleme și o porțiune mică de jur-împrejur cu iod, apoi se face o baie caldă cu durata de 15 minute. În apă se adaugă o lingură cu sare și o lingură cu bicarbonat de sodiu. După baie, frecați bătătura cu o piatră ponce.