de Elena Marinescu şi Sorin Dumitrescu
Cunoscute sub denumirea medicală de „orteze corectoare de statică a piciorului”, aceste dispozitive realizate din plastic, silicon, cauciuc, gel sau din alte materiale sunt create pentru restabilirea echilibrului aparatului locomotor și pentru ameliorarea defectelor de postură, ducând la îmbunătățirea calității vieții și la recâștigarea plăcerii de a face mișcare. Studiile relevă că, în ceea ce privește copii de la 11 luni la 5-6 ani, talonetele sunt recomandate pentru a poziționa piciorul în mod fiziologic, prevenind apariţia unor probleme la nivelul gleznelor, al genunchilor, al șoldurilor și al coloanei vertebrale. Doctorul Ion Bogdan Codorean (medalion), medic ortoped specializat în traumatologie sportivă, enumeră principalele avantaje ale folosirii acestora.
„Ameliorează durerile de spate”
- În primul rând, aş vrea să ne spuneţi ce sunt talonetele şi când avem nevoie de ele?
- Talonetele sunt branţurile, tălpicile din încălţăminte care fac ca talpa noastră să se potrivească cât mai bine cu pantoful pe care îl purtăm. Modelele personalizate sunt bune ori de câte ori postura sau felul în care călcăm nu sunt normale, fiind utile pentru corectarea mersului şi a poziţiei în care stăm. 80% din populaţie are deficit de postură, de poziţie sau de mers, aşadar cei mai mulţi dintre oameni au nevoie de talonete şi ar fi mult mai uşor, mai comod şi mai sănătos să le folosească. La cei mici, sunt de mare folos pentru că previn declanşarea unor probleme care sunt greu de corectat odată apărute, în general nu se mai pot rezolva, ci doar atenua.
- Ce riscuri implică lipsa utilizării talonetelor?
- Dacă omul nu calcă corect, forţele se transmit greşit prin gleznă, picior, şold şi atunci pot apărea dureri şi afecţiuni la gleznă, genunchi, şold, coloană sau dureri musculare şi articulare. De multe ori nici nu ne dăm seama de ce apar aceste dureri, însă purtarea talonetelor poate preveni apariţia lor. În general, aceste dispozitive ortopedice protejează piciorul de o presiune excesivă cauzată de anumiţi factori, precum încălţămintea incomodă.
„Testarea trebuie făcută într-o clinică specializată”
- Cât de des pot fi purtate şi când trebuie schimbate?
- Le înlocuim conform principiului „cu cât mai des, cu atât mai bine”. De exemplu, în cazul copiilor, talonetele se recomandă să fie schimbate atunci când creşte numărul de la încălţăminte, iar în cazul adulţilor, ele se schimbă în funcţie de cât timp sunt folosite. Pot fi în stare bună şi după un an sau doi. Este foarte important procesul de testare, care trebuie făcut într-o clinică specializată, dotată cu aparatură de ultimă generaţie. Pentru asta, pacientul va avea la dispoziţie un covor plin cu senzori care, cu cât este mai lung, cu atât va înregistra mai bine felul în care pacientul calcă pe talpă. Covorul ideal este unul cu o lungime de trei metri, pentru că astfel se înregistrează călcătura reală a pacientului, care trebuie să aibă spaţiu să stimuleze un mers normal, o succesiune firească de paşi. Ulterior, suprafaţa respectivă înregistrează cu ajutorul senzorilor toate particularităţile tălpii şi ale mersului.
- Sunt foarte multe persoane care îşi cumpără talonete din magazine. Ce părere aveţi despre asta?
- Ca să fie eficiente, talonetele trebuie să fie personalizate. Fiecare om este unic şi nicio talonetă nu este general valabilă, pentru că personalizarea depinde de foarte mulţi factori: greutate, felul în care calci, dureri şi deformări de coloană, vârsta, dacă eşti sedentar sau practici o activitate sportivă. În urma unui astfel de bilanţ se realizează talonete de forme şi din materiale diferite. Cele general valabile pot să nu aibă niciun efect sau, din contră, purtarea lor să facă mai mult rău decât bine. Prin definiţie şi observaţie practică, acestea corectează deficienţele la nivelul piciorului (plat, scobit, var, valg), reduc oboseala în timpul zilei, atenuează greutatea exercitată asupra corpului şi preiau din denivelările suprafeţei pe care mergem.
„Se creează la o imprimantă 3D”
- Există anumite interdicţii pentru purtarea acestora?
- Nu. Atât timp cât sunt făcute personalizat, ele fac doar bine. Talonetele se folosesc în încălţămintea de zi cu zi, la ghete, cizme, pantofi sau pantofi sport, nu şi la pantofi cu toc, sandale sau papuci.
- Cum se realizează personalizarea talonetelor?
- Cu ajutorul rezultatului generat de covorul cu senzori se creează la o imprimantă 3D talonetele personalizate în funcţie de particularităţile pacientului. În prezent, există 15 feluri de materiale adaptate pentru nevoile fiecărui om în parte.
„Recomand să se treacă treptat la folosirea produsului“
- Ce afecţiuni sunt prevenite prin purtarea acestor dispozitive?
- Toate problemele medicale ce decurg dintr-o postură proastă, mai precis diverse afecţiuni la nivelul articulaţiilor gleznei, al genunchilor, al şoldului sau al coloanei. La prima utilizare poate să apară însă o senzație de disconfort și din această cauză recomand să se treacă treptat la folosirea produsului - zilnic trei-patru ore - până când sistemul osos se va obișnui cu schimbarea efectuată.