Main menu

header

763 12 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Ați petrecut o noapte cu prietenii, scăldată în vin roșu și v-ați trezit cu dureri cumplite de cap? Cu siguranță, nu v-ați gândit niciodată că, de fapt, această reacție poate fi cauzată de nivelul mare de histamină din compoziția băuturii. Când apar însă sensibilități la niveluri scăzute de histamină, se vorbește de o intoleranță a organismului.

Este o substanță produsă de celulele organismului

Potrivit oamenilor de știință, histamina este o substanță produsă de celulele organismului, care are o acțiune puternic dilatatoare asupra vaselor sangvine, dar şi un rol esenţial în procesele de apărare a organismului împotriva agenților patogeni, producători de boli, precum bacteriile, virusurile sau alte organisme străine corpului uman. Dar asta nu e tot, pentru că tot histamina este cea care reușește să protejeze organismul de diferiți alergeni, de la polenul plantelor până la sporii mucegaiurilor, acarienii din praful de casă, alimente sau medicamente. Specialiștii susțin că aceste procese creează niveluri ridicate de histamină, care, nemetabolizată și aflată în exces, va putea cauza simptome asemănătoare unei reacții alergice adevărate: mâncărimi ale pielii, ochilor, nasului sau urechilor, oscilații ale tensiunii arteriale, accelerarea pulsului sau dureri toracice, arsuri, indigestii, erupții urticariene sau edeme a căror cauză nu se depistează, chiar dacă sunt făcute multe teste.

Declanșează eliberarea de acizi gastrici

763 12 2Acesta este motivul pentru care, de multe ori, intoleranța la histamină este confundată cu diferite tipuri de alergii. Specialiștii susțin că, deși intoleranța la histamină este destul de rară, afectând 1% din populație, trebuie să fiți foarte atenți, pentru că aproape întotdeauna are o evoluție imprevizibilă. Totodată, histamina se confundă cu diferite afecțiuni gastrointestinale. În altă ordine de idei, histamina este cea care comunică mesajele creierului și declanșează eliberarea de acizi gastrici în stomac, pentru a ajuta digestia. Important de reținut este faptul că histamina este eliberată după o reacţie alergică sau după o leziune, ca parte a răspunsului organismului.

Care sunt simptomele

Chiar dacă simptomele pot varia, semnele care trebuie să vă pună pe gânduri sunt durerile de cap cronice sau migrenele, lăcrimarea ochilor sau înroșirea acestora, mâncărimi nazale și secreții nazale, precum și congestia nazală sau probleme la nivelul sinusurilor. Totodată, ați putea avea intoleranță la histamină dacă strănutați prea des, aveți dificultăți în respirație, probleme digestive, ciclu menstrual neregulat sau durere menstruală severă sau obosiți mereu, chiar dacă vă odihniți. Alte semne de luat în seamă sunt erupțiile pe piele, zonele cu bășicuțe roșii, mâncărimi ale pielii, anxietate, greață, vărsături, constipație cronică, gaze intestinale sau balonare, diaree, amețeală, oboseală inexplicabilă, eczeme. În cazurile mai grave, ca urmare a intoleranței severe la histamină, pacienții se pot confrunta și cu crampe abdominale, umflarea țesuturilor, tensiune arterială mare, ritm cardiac neregulat, anxietate, dificultăți în reglarea temperaturii corpului și amețeli.

Atenție la consumul de medicamente!

Oamenii de știință afirmă că, în mod natural, histamina este produsă de organism împreună cu o altă enzimă, numită DAO, aceasta fiind direct responsabilă pentru descompunerea histaminei pe care orice persoană o ia din alimentație. Dacă însă o persoană va dezvolta o lipsă în ceea ce privește această enzimă DAO, ea nu va mai putea să descompună histamina și, în acest fel, se va produce o intoleranță. Printre cauzele care pot afecta nivelurile DAO se numără consumul de medicamente, precum cele folosite pentru căile respiratorii, medicamentele pentru inimă, antibioticele, antidepresivele, antipsihoticele, diureticele, relaxantele musculare, medicamentele pentru durere, medicamentele pentru tractul gastrointestinal, medicamentele pentru malarie, greață și sindromul de reflux gastroesofagian, dar și cele folosite împotriva tuberculozei. Totodată, DAO poate fi tulburată de bolile inflamatorii intestinale sau sindromul de intestine permeabile, alimente bogate în histamină, alimente care blochează enzimele DAO sau care declanșează eliberarea de histamină și, nu în ultimul rând, de deficiențele de vitamina B6, vitamina C, cupru și zinc.

Un factor important îl constituie înmulțirea excesivă a bacteriilor

Pe de altă parte, la dezvoltarea intoleranței la histamină se numără și înmulțirea excesivă a bacteriilor. Care e cauza acestui lucru? Bacteriile, spun specialiștii, se pot dezvolta foarte repede atunci când alimentele nu sunt digerate în mod corespunzător, ca urmare a creării de supraproducție de histamină. În acel moment, enzimele DAO nu mai au atâta putere pentru a descompune marile cantități de histamină, iar în corp are loc această reacție. În acest sens, specialiștii recomandă să fie adoptată o dietă sănătoasă, care să conțină cantități moderate de histamină. De aceea trebuie evitate alimentele care pot declanșa reacții inflamatorii, precum alcoolul și alte băuturi fermentate, alimentele fermentate și produsele lactate, fructele uscate, avocado, vinete, spanac, carnea procesată și carnea afumată, brânza maturată, dar și fructele de mare. În altă ordine de idei, există și alimente care pot declanșa eliberarea de histamină în organism, precum alcoolul, bananele, roșiile, germenii de grâu, fasolea boabe, papaya, nucile, arahidele, coloranții alimentari și alţi aditivi alimentari. Nu în ultimul rând, există alimente care blochează producția enzimelor DAO, acestea fiind alcoolul, ceaiul negru, ceaiul mate, ceaiul verde și băuturile energizante.

În proporție de 79%, intoleranța la histamină se poate depista printr-un test-prick (test cutanat, printr-o ușoară înțepare a pielii)

Alimente cu conţinut scăzut

Sigur că, teoretic, nu există nicio dietă fără histamină, de aceea pacienții care au o astfel de problemă trebuie să apeleze la ajutorul unui nutriționist, pentru a ști ce să includă în dieta zilnică și ce nu. Din lista alimentelor cu conținut scăzut de histamină fac parte însă fructele care nu sunt citrice, carnea proaspătă, peștele, ouăle, cerealele fără gluten, laptele de cocos, laptele de migdale, legumele proaspete, fără roșii, avocado, spanac și vinete, uleiul de măsline.

Ușor de confundat cu o simplă alergie alimentară