Main menu

header

764 14 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Deceniul al doilea al noului mileniu urmează să înregistreze un avans formidabil al medicinei, grație influenței și posibilităților pe care le oferă dezvoltarea tehnologiilor de toate felurile și, ca în- totdeauna, a imaginației și creativității umane.

Bază de date gigantică, prin inteligență artificială

Evidation, o companie din California, a pus la punct un sistem de colectare de date la nivel mondial care să poată fi pusă la dispoziția companiilor producătoare de medicamente. Luând informațiile cu ajutorul inteligenței artificiale și la dimensiune gigantică, de la milioane de oameni care poartă dispozitive de monitorizare a stării de sănătate la aparatele care emit din spitale, sistemul oferă cercetătorilor elemente cruciale pentru elaborarea de medicație avansată. Companii farmaceutice ca Sanofi sau Eli Lilly sau Brigham and Women’s Hospital sunt parteneri în acest proiect care are în prezent stocate informații de la trei milioane de voluntari ce au furnizat trilioane de date. Acestea pot fi centralizate și la îndemâna cercetătorilor, stând, de altfel, la baza a zeci de studii. Tot cu ajutorul inteligenței artificiale, Shravya Shetty, cercetător la Google Health, a creat un algoritm care detectează dificilul cancer pulmonar mai repede și mai precis decât cu mijloacele radiologice existente.

Recuperare în realitatea virtuală

764 14 2Immersive Rehab, un start-up din Londra, a pus la punct un sistem de recuperare care utilizează realitatea virtuală. Mai precis, gama de exerciții pe care pacienții afectați de boli neurologice le pot efectua prin acest program creează mai multe oportunități de a stimula creierul și de a fi reparate în mod natural căile de comunicare între neuroni. De asemenea, în acest fel se poate extinde și aria de cuprindere de informații pe care le au la dispoziție persoanele care îi îngrijesc pe acești pacienți, astfel încât să fie realizate programe mai avansate și mai adaptate nevoilor fiecărui caz în parte și, de asemenea, să se consemneze mai ușor progresele înregistrate. Metoda dă rezultate suficient de încurajatoare încât testele clinice în SUA și în Europa să fie iminente.

Radiografia… la purtător

764 14 3Miliarde de oameni de pe planetă nu au acces la imagistica medicală, dar vor putea beneficia de Butterfly iQ, un dispozitiv „de buzunar” care va asigura o așa-numită radiografie la purtător. Geneticianul Jonathan Rothberg, de la Universitatea Yale, a găsit modalitatea de a pune tehnologia acestui tip de aparatură medicală într-un cip, astfel încât, în loc de un aparat de 100.000 de dolari din spital se poate utiliza, pentru imagini simple, un gadget de 2.000 de dolari, conectat la o aplicație de pe telefonul mobil. Dispozitivul a început să fie livrat recent în sistemul medical, iar în perioada următoare va fi accesibil în 150 de țări, anunță producătorul. Deși Butterfly iQ nu este atât de performant ca aparatele medicale standard și nu le va putea înlocui, reprezintă o modalitate de a introduce radiografia uzuală în obișnuință.

Mall-uri cu servicii medicale

764 14 4Gigantul de retail Walmart a inaugurat recent ceea ce este considerat a fi o adevărată revoluție: Centrul de Sănătate propriu, în care clienții pot avea acces la servicii de medicină primară - teste de vede- re, examene dentare, analize de laborator, EKG, cursuri de nutriție. Prețurile sunt accesibile, iar potențialul este imens - în fiecare săptămână, un număr de clienți echivalent cu jumătatea populației SUA intră… la Walmart. „La început credeam că totul este ireal, dar dacă acest concept se extinde, implicațiile vor fi enorme, și pentru sistemul de sănătate, și pentru prețurile practicate în cabinetele medicale, și pentru examenele de rutină ale populației”, explică Sean Slovenski, care conduce segmentul de servicii medicale al retailerului.

Celule stem împotriva diabetului de tip I

764 14 5Biologul american Doug Melton, ai cărui copii au diabet de tip I, a început, în urmă cu zece ani, să studieze un program cu celule stem care să vindece boala și să-i scutească pe pacienți de injecții, precauții și tot alaiul de neplăceri care însoțesc afecțiunea. Celulele stem sunt create pentru a le înlocui pe cele care produc insulină, iar tehnologia a fost achiziționată recent de gigantul Vertex Pharmaceuticals, care a și creat un dispozitiv ce se implantează și care are milioane de celule beta producătoare de insulină. Acest sistem este în prezent testat pe animale de laborator. „Dacă va avea aceleași rezultate și în cazul oamenilor, acești pacienți vor înceta să mai fie diabetici. Vor putea să mănânce, să bea și să aibă activități ca toți oamenii sănătoși”, afirmă Melton.

Brățara care „citește gândurile”

764 14 6CTRL-kit detectează impulsurile electrice care circulă de la neuroni spre mușchii brațelor aproape instantaneu cu clipa în care o persoană se gândește să facă o anumită mișcare. Este brățara care „citește gândurile”, iar persoana care o poartă poate mișca o imagine de pe computer chiar și fără să miște concomitent și mâinile, ceea ce va avea implicații majore pentru persoanele afectate de boli ale mobilității. „Vreau să învăț mașinile să facă ceea ce le spunem noi, oamenii, să facă”, explică Thomas Reardon, CEO și co-fondator al producătorului, CTRL-Labs.

Inteligența artificială va pune la dispoziția oamenilor de știință, prin programul creat de compania BenevolentAI, o sinteză a datelor celor peste două milioane de lucrări medicale publicate în fiecare an

Farmaciile „zburătoare“

764 14 7Flight Forward este un program care deja a debutat, în teste, în SUA și care implică livrarea de medicamente cu ajutorul dronelor. Farmaciile „zburătoare” urmează să devină operaționale în Raleigh, Carolina de Nord, imediat ce se vor încheia testările și vor revoluționa livrarea de medicamente nu doar în zonele inaccesibile, ci și în condițiile de trafic prea aglomerat. Compania producătoare a primit acceptul ca în următorii doi ani sistemul să se extindă la 20 de spitale de pe întregul teritoriu al țării. Alături de medicamente, dronele vor livra rapid și mostre pentru analize sau sânge pentru transfuzii. Un sistem similar, operat de un start-up din Silicon Valley, furnizează medicamente cu ajutorul dronelor în zone africane izolate din Ghana și Rwanda.