Main menu

header

764 6 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Studiile au arătat un adevăr îngrijorător, și anume faptul că la nivel mondial, există în acest moment peste două miliarde de bolnavi care suferă de afecțiuni hepatice. Cum le puteți ține în frâu și ce remedii benefice vă oferă natura, aflați în următorul interviu de la fitoterapeutul Beatrice Niculiță (medalion).

„Alcoolul și obezitatea duc la deteriorarea ficatului”

- Este lumea invadată de reclame la suplimente alimentare care „apără și regenerează” ficatul pe toate canalele de televiziune sau în pliante frumos colorate din farmacii. Ce rol au plantele în protecția hepatică?

- Dacă despre vitaminele de sinteză se poate spune că nu sunt chiar atât de eficiente pe cât se pare și da, pot fi chiar dăunătoare, cât privește produsele din plante, trebuie subliniat faptul că, la baza terapeuticii medicale, au stat extractele vegetale, chiar dacă, ulterior, substanțele de sinteză le-au luat locul multora dintre ele. Cât privește rolul plantelor în protecția hepatică, pentru ca organismul să facă față factorilor de risc perturbatori, este necesar ca ficatul, organul cu cele mai multe funcții din corp, să funcționeze la parametri cât mai buni.

- Care sunt factorii care duc la afectarea ficatului?

- Datele OMS din ultimele decenii atestă faptul că a crescut îngrijorător numărul maladiilor care afectează ficatul, provocând hepatitele de etiologie alcoolică, toxică, virală, metabolică, medicamentoasă. Alcoolul, obezitatea, hepatitele virale sunt doar cele mai frecvente cauze ale afectării ficatului, iar în cazul evoluției nefavorabile, ajung la ciroza hepatică, o afecțiune gravă, ireversibilă, sau la carcinomul hepatic, o formă agresivă de cancer.

„Usturoiul are virtuți excepționale”

764 6 2- Cercetătorii spun că există o legătură strânsă între alimentele pe care o persoană le consumă şi ficat, întrucât acesta ajută mult în procesul digerării alimentelor, secretând bila, care contribuie la descompunerea alimentelor. În acest sens, care ar fi cele mai bune alimente hepatoprotectoare?

- Ficatul acţionează ca un soi de sită, ajutând la cernerea sau filtrarea toxinelor şi a altor substanţe nocive din sânge. Exact aşa cum ficatul afectează capacitatea de metabolizare a alimentelor, şi anumite categorii de produse alimentare pot afecta funcţionarea lui corectă. O metodă foarte simplă de a vă detoxifia ficatul este să consumați apă călduţă cu lămâie, în fiecare dimineață. De altfel, cercetătorii americani sunt de părere că ficatul produce mai multe enzime stimulat de apa cu lămâie, decât orice alt aliment. Iar lămâia este un fruct cu virtuţi surprinzătoare care poate distruge celulele canceroase. Atenție! Nu se folosește de cei cu gastrită sau cu ulcer. Un alt aliment banal pentru multă lume, usturoiul, are puteri incredibile în menținerea la standarde ridicate a ficatului, întrucât conține atât componente ce pot activa enzimele din ficat, cât și alicină şi seleniu, ambele substanţe fiind hepatoprotectoare. Iar sub formă de aliment pur, usturoiul este cel mai puternic antibiotic din lume. Mai mult, s-a descoperit și faptul că distruge streptococii care cauzează scarlatina, difteria şi inflamarea învelişului inimii, scade colesterolul și reglează tensiunea. De asemenea, turmericul este unul dintre alimentele cele mai puternice pentru menţinerea unui ficat sănătos, pentru că ajută la regenerarea celulelor hepatice deteriorate. Nu în ultiumul rând, ceaiul verde este responsabil, datorită catechinelor, un tip de antioxidant de plante, de eliminarea acumulării grăsimii din ficat. Două căni pe zi din acest ceai, alături de o dietă săracă în grăsimi, reduc toxinele din colon, ajutând la curăţarea acestuia, dar şi la purificarea întregului organism.

- Care considerați că sunt cele mai bune plante cu rol de protector hepatic?

- Anghinarea este o plantă foarte puternică, utilizată din vechi timpuri ca adjuvant în insuficienţă hepatică şi renală, hepatite cronice, ciroză hepatică, colecistite acute şi cronice, dischinezie biliară. În acest sens, este de mare ajutor pulberea de anghinare, care se obține prin măcinarea fină a plantei cu o râşniţă electrică. Se consumă o linguriţă rasă de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă timp de 10-15 minute, apoi se înghite cu apă. Util este și maceratul la rece, obținut dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250 ml apă. Se menţine timp de șase-opt ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează două-trei căni pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese. Păpădia este o altă plantă care are rolul de a ajuta ficatul să aibă mai puțin de lucru, eliminând toxinele și tonificând acest organ. Se folosește infuzia, obținută din două linguriţe cu păpădie uscată în 250 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de zece minute, se strecoară și se consumă o cană dimineața și una seara, înainte de culcare. Pentru un gust mai bun se poate pune puțină miere, niciodată zahăr. Cura durează trei săptămâni. La rândul său, astragalusul este folosit din cele mai vechi timpuri de medicina chineză în tratarea cancerului la ficat. În acest sens, se consumă o jumătate de linguriță cu pulbere de rădăcină de astragalus pe zi. După trei-patru zile, se poate crește doza la o linguriță. Pulberea se dizolvă într-un pahar cu apă sau în suc proaspăt de legume sau de fructe. Se țin cure de patru săptămâni. Atenție! Astragalus și anghinare nu se folosesc în sarcină și în perioada alăptării. În plus, sulfina stimulează activitatea hepatică. De la această plantă se folosesc ramurile înflorite, care au proprietăţi excelente în regenerarea celulelor ficatului, dar și de stimulare a activității acestuia. Se face o infuzie dintr-o linguriţă cu flori mărunţite şi uscate la o cană cu apă. Se consumă două căni pe zi, timp de trei săptămâni. Excepțional hepatoprotector și he- patotrofic este armurariul. Se folosește infuzie, obținută dintr-o linguriță cu plantă la 250 ml apă fierbinte. Se lasă la infuzat cinci minute, se strecoară și se consumă.

Recent, s-a demonstrat eficiența silimarinei administrată intravenos în prevenirea infecției cu virusul C la pacienții cu transplant hepatic

„Mişcarea este extrem de importantă“

- Ce măsuri pot fi luate pentru a menține un ficat sănătos?

- În primul rând să fie reduse grăsimile din dietă, dar și prăjelile, dulciurile şi alimentele de tip fast-food. Aceste alimente favorizează apariţia obezităţii, una dintre cauzele principale ale steatozei hepatice nonalcoolice, adică binecunoscutul ficat gras, o boală a ficatului des întâlnită în prezent. O dietă curată, bogată în fructe, legume, carne slabă şi apă din belşug este secretul unei greutăţi normale şi al unui ficat ferit de boli. Pe de altă parte, e important să vă feriți de insecticide, vapori produşi de produsele de curăţenie, fum de ţigară. Toate acestea ajung, într-un final, la ficat, care va fi suprasolicitat pe măsură ce le procesează. Orice băutură consumată în exces dăunează grav ficatului, putând duce la ciroză. În cazul steatozei hepatice, mișcarea este extrem de importantă.