Main menu

header

767 15 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Realizat de medicul regal Heo Jun şi publicat prima dată în 1613, apoi tipărită de 30 de ori doar în China, de 20 de ori în Coreea, de trei ori în Japonia şi o dată în Taiwan, Dongeui Bogam este cel mai important tratat de medicină al Orientului, considerat o adevărată „Biblie” a tratamentelor clinice. Scrierea are 25 de volume şi a fost realizată în 15 ani, fiind numită text sacru în Coreea. Interesant este faptul că acest tratat este folosit și acum de specialiști.

Este o combinație între alfabetul chinez vechi și cel coreean

Coreea secolului al XVI-lea. O epocă de dinaintea medicinei moderne, în care bolile puteau decima comunități întregi. O epocă cu tehnici de vindecare extrem de rudimentare. Salvarea tuturor s-a numit Dongeui Bogam, îndreptarul oficial al medicilor din acea epocă, o abundență de tratamente antice pentru orice fel de boală. „Biblia” tratamentelor clinice, așa cum este numită de medicii de ieri și de azi. Cele 25 de volume oferă detalii ale bolilor și tratamentelor folosite de medicii dinastiei coreene Joseon. De asemenea, această capodoperă conține șase categorii medicale distincte: forma externă, organele interne, diverse boli, medicina herbală, acupunctura și moxibustia. Textul în care a fost scrisă este o combinație între alfabetul chinez vechi și cel coreean, iar medicului Heo Jun i-a luat nu mai puțin de 15 ani ca să reușească să-l compileze.

Sursă de referință vitală pentru practicanții artelor marțiale

767 15 2În ceea ce privește acupunctura, în Dongeui Bogam, medicul descrie faptul că această știință constă în stimularea unor puncte specifice de-a lungul celor 12 meridiane, pentru optimizarea funcțiilor umane, menționând că în organism există peste 365 de puncte de acupunctură. Lucru susținut după 500 de ani de Organizația Mondială a Sănătății. Dar cunoștințele medicale din Dongeui Bogam sunt o sursă de referință vitală pentru practicanții artelor marțiale, mai ales a jang-bak-ului (un stil diferit care nu este practicat de oricine), pentru identificarea punctelor ce trebuie atacate pentru a obține rezultate superioare în atac, dar și pentru a-și conserva puterea în cazul luptei cu mai mulți adversari.

A studiat peste 500 de texte de medicină tradițională

Heo Jun a văzut lumina zilei în secolul al XVI-lea, într-o familie de oameni săraci, iar datorită ambiției și a rarului său talent, a ajuns medic imperial la Casa Regală. Din păcate, nu s-au păstrat date multe despre prima parte a vieții lui Jun, dar se cunoaște faptul că, pentru a reuși să scrie incredibila encliclopedie medicală Dongeui Bogam, acesta a parcurs peste 500 de texte de medicină tradițională. Istoria menționează că perioada în care Heo a redactat cartea, adică în timpul ultimei dinastii, Joseon, Coreea a înregistrat cele mai mari realizări, care influențează și astăzi. Este interesant de știut și sistemul de la Curtea Regală. Medicii coreeni dădeau examene precum cele ale lui Confucius din China. Exista, de asemenea, și un fel de sistem de carantină instituit în jurul Coreei, în timpul acestei dinastii. Datorită acestuia, persoana care era bolnavă și se deplasa într-o zonă a țării nu avea voie să intre în alt oraș. Aceasta era oprită într-unul dintre spațiile amenajate, loc în care era consultată. De asemenea, în dinastia Joseon, administrarea cabinetelor medicale a fost extrem de bine organizată, iar talentul me- dicilor imperiali, pus greu la încercare.

Variola, vindecată și acum folosind tehnica din urmă cu 500 de ani

Istoria menționează că în anul 1590, medicul Heo Jun este chemat la Palatul Regal, unde moștenitorul Regelui Seiong avea grave probleme de sănătate. Din descrierea bolii prințului găsită în înscrisurile regale, reieșea că era vorba despre variolă, o maladie cu potențial letal. Nimeni nu reușise să-l vindece, așa că medicului i s-a dat cea mai grea sarcină, mai ales că în trecut tratamentele proveneau din China sau din Persia. Concret, era vorba despre tratamentul variolei bovine folosit cu succes pentru a vindeca și oamenii de această maladie (se luau probe de infecție de la vaca bolnavă, se uscau, se transformau în pulbere, apoi se introducea virusul pe cale nazală și astfel era creată imunitatea față de boală). Se pare însă că medicul a folosit și un alt leac în boala prințului, o tehnică regăsită şi în Dongeui Bogum, care se folosește și în acest moment. E posibil să fie vorba despre un alt tratament descris și în Dongeui Bogum, pe bază de amestecuri de plante, atent selecționate. Se crede că din acestea ar fi făcut parte un fel de rubarbă, Tae Hwang cu Shi To, o cochilie de cicadă, Hung Guem, Men Gendong și altele. Acestea erau fierte, pentru a li se extrage esența. În prezent, cercetătorii din Coreea modernă studiază aceeași știință străveche, căutând leacuri pentru unele dintre cele mai grave boli ale secolului al XXI-lea.

Ginsengul, arma letală împotriva cancerului?

În faimoasa carte apar sute de plante medicinale de la cele mai obscure până la omniprezentul ginseng coreean, o plantă găsită în regiunile muntoase ale Chinei și în Peninsula Coreea. Dar această umilă rădăcină de ginseng se va dovedi de neprețuit în căutarea unei leac pentru o boală nimicitoare: cancerul. Un astfel de tratament numit Soamdan folosește în acest moment rădăcină de ginseng, dar și fasole roșie, piper și câteva alte ingrediente. Un amestec binefăcător între știință și tradiție. Specialiștii afirmă că acest tratament dovedește rezultate uimitoare la pacienții cu cancer. O dovadă că scrierile unui medic imperial e posibil să vindece una dintre cele mai cumplite boli ale omenirii. Oamenii de știință susțin că pacienții care au urmat acest tratament obținut pe baza tratatului doctorului Jun nu au suferit recidive, chiar dacă există încă multe necunoscute legate de ginseng. De asemenea, în această enciclopedie se vorbește despre modul cum medicii din vechime știau să pună diagosticul pe baza pulsului, dar și despre alt mijloc de diagnoză, care consta în culoarea, mirosul și gustul urinei, dar și al materiilor fecale. În aceste condiții, se crede că Dongeui Bogam deține niște chei tradiționale ce vor ajuta la deschiderea multor porți în medicina modernă. Aceasta este moștenirea durabilă pe care Heo Jun a lăsat-o în urmă.

În prezent, celebra carte Dongeui Bogam se află în curs de traducere și în vietnameză

 Expusă în muzeul memorial Heo Jun

Capodopera medicală Dongeui Bogam este expusă cu mândrie, pentru posteritate, în muzeul memorial Heo Jun din inima capitalei Coreei. Și tot aici, vizitatorii pot descoperi și vechea aparatură medicală folosită de doctori în timpul dinastiei Joseon. Este vorba despre o trusă cu ace pentru acupunctură, de șapte feluri, cu nume și forme diferite, unele dintre ele folosite chiar de medicul Heo Jun. De altfel, au rămas întru eternitate metodele folosite de Jun pentru a trata, de exemplu, o migrenă, când acesta plasa acele în brațe și în picioare, ba chiar și în abdomen. Și oricât ar fi părut de ciudat pentru neinițiați, pacientul se vindeca.