Main menu

header

768 14 1de Simona Lazăr şi Nicoleta Gheorghe

Femeile au un motiv nou să adopte o dietă vegetariană: conform noilor cercetări, renunțarea la consumul de carne reduce riscul de infecții ale tractului urinar cu 16%. Un efect protector, observat în special la femei

Între multele efecte pozitive ale unei diete vegetariene, iată încă unul care se referă (cu precădere) la femei. Totul a fost relevat de un studiu realizat de fundația medicală budistă Tzu Chi din Thailanda și Taiwan. Cercetătorii au studiat fișele medicale ale 9.742 de participanți thailandezi și taiwanezi, din care 3.040 erau vegetarieni.

Aceștia au enumerat 217 cazuri de infecții ale tractului urinar în grupul vegetarian și 444 de cazuri în rândul mâncătorilor de carne. Ținând cont de efectul potențial al vârstei, sexului, stilului de viață și sănătății participanților, echipa a stabilit că, în urma unei diete vegetariene, s-a redus riscul femeilor de a dezvolta cistită cu 16%. Analizele suplimentare au relevat faptul că acest efect protector a fost cel mai semnificativ la femeile nefumătoare. Deci: renunțarea la carne și la fumat ajută și mai mult!

Mai puțină carne, mai puține bacterii E.coli

Echipa din spatele studiului spune că acest lucru se poate întâmpla din cauza faptului că, se știe, carnea - în special cea de porc și păsările de curte - poate să conțină tulpini de bacterii E.coli, care sunt responsabile pentru multe infecții ale tractului urinar. Oamenii de știință cred că, renunțând la carne, oamenii reduc expunerea la acești germeni și, prin urmare, în cazul femeilor se reduce și riscul de cistită. În plus, meniul vegetarian, bogat în fibre, ar putea să evite și dezvoltarea bacteriilor din intestine. Doctor Chin-Lon Lin, co-autor al cercetării din Taiwan, adaugă: „Dietele vegetariene duc la pH (aciditate) al scaunului mai mic decât la nonvegetarieni. Și tocmai acest pH ar putea preveni apariția și dezvoltarea bacteriilor E.coli”.

Alte complicații la care trebuie să fiţi atenți

După ce articolul a apărut în presa de specialitate, mai mulți oameni de știință au calificat rezultatele ca insuficient de elocvente, subliniind mărimea mică a eșantionului. În plus, studiul nu ține cont de istoricul familial, frecvența actului sexual sau metoda de contracepție. Aceste elemente sunt, de asemenea, factori de risc de care trebuie să se țină seama. Infecțiile tractului urinar sunt de obicei cauzate de bacteriile E.coli care se găsesc în intestine sau în vagin. Cel mai adesea, acestea trec din regiunea anală sau vulvară în uretră și provoacă infecții. Femeile sunt cele care deseori dezvoltă aceste patologii, deoarece distanța dintre zone și uretră este mai scurtă.

Afectează vezica sau rinichii

Infecțiile tractului urinar afectează vezica (cistita) sau rinichii (pielonefrita). În majoritatea cazurilor, acestea sunt tratate cu antibiotice. Care sunt simptomele la care femeile trebuie să fie atente, pentru a depista din timp apariția cistitei? Trebuie știut că persoanele care dezvoltă cistită se confruntă cu senzația de arsură în timpul urinării. În plus, femeile care au această afecţiune simt adesea nevoia să meargă la toaletă, chiar dacă vezica este goală. De asemenea, ele pot suferi dureri în zona pelviană, în special la sfârșitul urinării. Uneori există sânge în urină, urina prezintă un aspect tulbure sau are un miros urât. La oricare dintre aceste semne, indicația este de a face imediat o programare la medicul de familie, care vă va recomanda un consult la specialist.