de Călin Popa şi Carmen Bădulescu
Experții Universității din Manchester, Marea Britanie, au realizat un gel bazat pe sângele pacienților cu diabet, iar testele au demonstrat că acest produs accelerează semnificativ vindecarea ulcerelor generate de boală.
Mai eficient decât metodele standard
Rănile cronice, provocate de diabet, dau mari bătăi de cap specialiștilor, întrucât sunt numeroase, de foarte multe ori sunt deschise și în general sunt foarte greu de tratat. Dar în sprijinul vindecării mai rapide a acestor ulcere - care, nefiind foarte dureroase, pot trece neobservate, agravându-se - vine o invenție a specialiștilor britanici, care au realizat un gel ce are la bază sângele pacientului, iar produsul a demonstrat o capacitate mai mare de vindecare decât metodele folosite în prezent, notează „Daily Mail”.
Scade riscul de pierdere a membrelor
Diabetul deteriorează vasele sangvine, așa încât sângele oxigenat și celulele necesare vindecării nu mai ajung la leziuni. Studii numeroase au pus în evidență faptul că ulcerele generate de această boală au nevoie de trei luni, în medie, pentru a se vindeca, iar în circa 15% din cazuri continuă să fie prezente chiar și după un an. Mii de oameni ajung să-și piardă membrele din cauza acestor răni, gelul experimentat de experții din Manchester fiind o veste de excepție pentru toți acești suferinzi, întrucât scade riscul aferent rănilor.
Plasma stă la baza produsului
Gelul are la bază o tehnică folosită deja pentru a trata rănile tendoanelor și, de asemenea, a fost recent testată pentru îmbunătățirea mobilității și reducerea suferinței celor cu artrită a genunchilor. Pentru a realiza gelul, este nevoie de 20 ml sânge, care se prelevează de la pacientul care urmează a fi tratat, apoi se introduce într-o centrifugă, timp de un minut. Mișcarea separă plasma de celelalte elemente care compun sângele, această substanță bogată în proteine și cu calități de coagulare ajutând semnificativ, în amestec cu alte elemente care dau structura finală de gel, la grăbirea vindecării. Produsul se aplică imediat după realizare, apoi locul se pansează. Rezultatele testelor au arătat că vindecarea a intervenit în 48% dintre cazuri, spre deosebire de 30%, procent înregistrat cu mijloacele existente în prezent.
„Factorii de creștere din sângele pacientului au capacitatea de a reface țesutul deteriorat“ (Bav Shergill, dermatolog, Universitatea Manchester)