Main menu

header

769 15 2de Simona Lazăr şi Sorin Dumitrescu

Loviturile cu capul, în mod repetat, la antrenamente și în jocurile oficiale, pot avea consecințe grave pentru fotbaliști. Cercetătorii americani au indicat că aceste lovituri ar putea fi responsabile pentru tulburările de echilibru.

Un gol spectaculos poate fi periculos pentru sănătate

De câte ori nu am admirat un sportiv de top care a dat un gol spectaculos, trimițând mingea în poarta adversă cu o măiastră lovitură de cap! Briliant pe teren, dar nu neapărat cu beneficii pentru sănătate! Jucătorul de fotbal care lovește de mai multe ori mingea cu capul, în timpul unui joc, se expune la tulburări de echilibru. Acest rezultat a fost comunicat la o conferință organizată de Academia Americană de Neurologie. Comunicarea cercetătorilor americani este rodul unui experiment care a implicat aproximativ douăzeci de jucători, care practică fotbalul (soccer sau fotbal european) la un club de amatori. Acestora le-a fost distribuit un chestionar pentru a estima numărul de lovituri cu capul pe care le-au efectuat în timpul practicii lor sportive. În medie, participanții au marcat de 451 de ori în ultimul an, cu capul. Ca lot de control au fost folosiți alți 20 de tineri, de aceeași vârstă, care nu practică sporturi ce presupun lovituri cu capul.

Legătura dintre sport și urechea internă

Se știe că urechea internă este implicată în senzația de vertij, de cădere, pe care o avem în cazul unei tulburări de echilibru. Pentru a putea cerceta efectul loviturilor cu capul asupra sănătății fotbaliștilor, voluntarii au fost supuși unui test de echilibru. Trebuiau să umble cu ochii închiși pe o suprafață plană, pe care s-a aruncat un strat gros de spumă. Tinerii fotbaliști au fost echipați, pentru acuratețea cercetării, cu un dispozitiv vestibular de stimulare. Este vorba despre electrozi care stimulează nervii urechii interne și creierul pentru a simula o cădere în lateral. Aceste dispozitive au fost așezate în spatele urechilor jucătorilor. Cu toate că vedeau că merg pe o suprafață plană, fie ea și acoperită cu spumă, stimulii asupra urechii interne le-au produs acestora momente de dezechilibru, ca și cum ar fi mers, de fapt, pe o coardă, la înălțime, între două blocuri-turn.

Impactul asupra creierului

Jucătorii care lovesc regulat mingea cu capul au fost cei mai afectați de acest dispozitiv de stimulare. În starea actuală a lucrurilor, se pare că loviturile frecvente cu capul în mingea de fotbal cauzează probleme subtile de echilibru. Cercetarea nu este încă terminată, au spus oamenii de știință care s-au prezentat la conferința organizată de Academia Americană de Neurologie. Oamenii de știință doresc să afle exact care este cauza apariției acestor tulburări de echilibru și responsabilitatea lor potențială pentru apariția leziunilor neurologice. „Încercăm să înțelegem relația dintre impactul capului și stările de confuzie pe care le reclamă subiecții testului”, a confirmat Fernando V. Santos, unul dintre semnatarii studiului. Va fi nevoie de mai multe cercetări pentru a răspunde la această întrebare. Nu este însă prima dată când cercetătorii americani ridică probleme care se referă la afecțiunile „profesionale” ale jucătorilor de fotbal. În 2017, ei au abordat deja problema și au analizat apariția simptomelor de emoție la jucătorii de fotbal. Autorii au identificat o legătură între impactul mingii asupra capului, intenționat și neintenționat, și apariția unor stări de confuzie moderate până la severe.