Main menu

header

769 12 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Potrivit specialiștilor, o persoană ajunge să împartă de-a lungul unei vieți medii de până la 70 de ani aproximativ 100.000 de săruturi. Aceste manifestări de afecțiune, care reprezintă începutul unei relații, sunt extrem de eficiente și pot activa reacții chimice puternice. Pe de altă parte însă, sărutul poate fi și extrem de periculos, întrucât vă puteți trezi cu boli grave. Iată care sunt cele mai grave afecțiuni cauzate de un banal sărut.

Adolescenții sunt cei mai predispuşi

O primă afecțiune care apare și care e răspândită cel mai frecvent în rândul adolescenților este mononucleoza infecțioasă, cunoscută ca și boala sărutului, o afecțiune cauzată de infecţia cu virusul Epstein-Barr. Specialiștii susțin că această boală, care se manifestă ca o simplă răceală, nu e periculoasă, însă, odată ce virusul este contractat, din păcate el va rămâne în organism toată viața. Virusul se transmite cel mai des prin schimbul de salivă, dar vă puteți infesta și prin folosirea în comun a tacâmurilor, dar şi prin tuse sau strănut. Simptomele bolii includ febră, durere în gât, umflarea ganglionilor de la nivelul gâtului și axilelor, oboseală, slăbiciune musculară și transpirații nocturne. Boala poate fi contractată de persoane de orice vârstă.

Citomegalovirusul se ia prin contactul direct al fluidelor corporale

Extrem de răspândit în lume, citomegalovirusul se transmite fie prin contactul direct al fluidelor corporale, fie prin contact sexual sau transfuzii de sânge. Ca și în cazul mononucleozei infecțioase, odată ce organismul îl contractează, acest microorganism va fi mereu prezent. Citomegalovirusul este un virus care afectează în special nou-născuții și persoanele transplantate, fiind un factor important de mortalitate la persoanele imunocompromise, pacienții cu HIV-SIDA, persoanele aflate sub terapie imunosupresoare sau cei cu afecțiuni hematologice maligne. Citomegalovirusul afectează numeroase organe, de aceea manifestările clinice pot fi în contextul pneumoniei interstițiale, afecțiunilor hematologice, hepatitei, gastroenteritei, colitei, miocarditei, meningoencefalitei, uveitei, retinitei. Studiile arată că între 40% şi 60% dintre femeile însărcinate în momentul concepției sunt susceptibile pentru infecția cu citomegalovirus. Dintre acestea, doar 1%-4% fac infecția în timpul sarcinii, iar 40%-50% dintre femeile infectate transmit infecția fătului.

Gingivita provoacă o secreție continuă de bacterii la nivelul cavității bucale

769 12 2Pe lista bolilor transmise prin sărut se numără și gingivita, acea infecție care afectează în principal gingiile, provocând o secreție continuă de bacterii la nivelul cavității bucale. Simptomele clasice sunt o gingie umflată și roșie, sângerări gingivale, sensibilitate locală crescută și o respirație urât mirositoare. Boala poate apărea la orice vârstă, dar mai ales la adulți. Pentru prevenirea apariției gingivitei este recomandată o igienă orală bună și efectuarea unui detartraj o dată la șase luni.

Faringita este contagioasă!

769 12 3Simțiți o durere în partea superioară a esofagului? Înseamnă că ați făcut faringită. Nu știți cum v-ați pricopsit cu asemenea afecțiune? Specialiștii spun că răspândirea faringitei, atât a celei virale, cât și a celei bacteriene este contagioasă, fiind transmisă de la o persoană la cealaltă extrem de ușor. În mod obișnuit, atât secreția nazală, cât și saliva conțin virusul și bacteriile care produc această inflamație, așa încât cea mai comună formă de transmitere este sărutul. În plus, bacteriile pot supraviețui în mediul înconjurător pentru o perioadă lungă de timp, odată ce s-au instalat pe obiecte precum haine, prosoape, instrumente de scris etc., așa încât contactul cu obiectele purtătoare de bacterii devin cauza răspândirii afecțiunii. Simptomele faringitei streptococice includ dureri în gât și iritații, pete albe în partea din spate a gâtului, inflamații, dureri de cap, febră.

Herpesul labialis persistă toată viața în stare latentă

769 12 4Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, două treimi din populația lumii cu vârsta de până în 50 de ani are herpes, un virus extrem de contagios, care provoacă inflamaţii dureroase în jurul gurii și în zona genitală. Acest virus se transmite frecvent prin sărut și este o infecție care afectează buzele, cavitatea bucală sau gingiile. Simptomele apar de obicei la o săptămână, două de când purtătorul a contactat virusul și includ pe lângă apariția unor bășici dureroase și febră care persistă mai mult de trei zile, dureri în gât și ganglioni limfatici inflamați. Odată intrat în organism, virusul herpetic persistă toată viața în stare latentă în ganglionii limfatici, însă, în prezența unor factori favorizanți, el se reactivează și produce recidivele herpetice. Reapariția este favorizată de febră, expunere la soare, stres, oboseală, indigestie, diverse alimente, infecții pulmonare sau urinare, unele medicamente, precum steroizii, raporturi sexuale, în caz de imunodepresie (cancer, leucemii, SIDA). Un nou episod de herpes este anunțat prin semne premergătoare ca senzație de mâncărime, arsură sau durere locală persistentă și după scurt timp apar leziuni eritematoase, mici, roșii, de mărimea unei gămălii de ac, pline cu lichid clar, vezicule, care apoi se rup și se dezvoltă o crustă, urmată de vindecare.

Pe leziunile herpetice nu se aplică alcool, iod sau rivanol și nu se pune pansament sau machiaj

O perioadă de o lună după debutul infecţiei cu virusul Epstein-Barr evitați orice activitate fizică, întrucât una dintre complicaţiile severe ale acestei afecţiuni este mărirea splinei şi, supus la efort, acest organ se poate rupe

Măsuri de precauţie

Specialiștii recomandă ca înainte să vă bucurați de un sărut, să adoptați câteva măsuri de precauție. În acest sens, trebuie să vă obișnuiți să vă spălați bine dinții și să nu uitați să folosiți ața dentară. Dragostea plutește în aer, dar nu uitați că trebuie să coborâți și pe pământ și să vă hrăniți corespunzător, pentru a avea un sistem imunitar cât mai puternic. De asemenea, nu uitați să schimbați periuța de dinți cel puțin o dată la trei luni și să folosiți apă de gură pentru a combate microbii. E foarte important ca măcar o dată pe an să vă supuneți unui control medical stomatologic riguros. Nu în ultimul rând, specialiștii vă sfătuiesc să aveți un partener stabil, fără riscul ca o persoană terță să fie implicată în relația dumneavoastră.