de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Specialist stomatolog cu un master în biochimie, profesor la Universitatea Pacific, medicul Eric Zaremski (medalion), membru al Asociației internaționale pentru folosirea ozonului în sănătate, evidențiază, în cadrul unui interviu, beneficiile majore pe care ozonoterapia le poate avea asupra tuturor afecțiunilor dentare.
„Susține vindecarea naturală a țesuturilor”
- Cum poate fi utilizat ozonul în stomatologie?
- Ozonul este o formă a oxigenului care are trei atomi în loc de doi, așa cum are oxigenul în mod obișnuit. În aceste condiții, ozonoterapia are capacitatea de a elimina germenii. Pe linia utilizării în stomatologie, se poate vorbi despre proprietatea ozonului de a anihila infecțiile, de a lupta împotriva afecțiunilor dentare și de a susține vindecarea naturală a țesuturilor.
- Ce avantaje are ozonoterapia dentară față de alte modalități de tratament convențional?
- Avantajul major al acestei proceduri este acela că aplicarea sa este minim invazivă, nu are efecte secundare și conservă rezultatele, stimulând organismul să vindece leziunile dinspre interior. Mecanismele moleculare pe care le declanșează ozonoterapia dentară vor continua să genereze vindecarea diferitelor afecțiuni de acest tip și în viitor.
„Rupe pereții celulari ai bacteriilor”
- Cum acționează ozonul asupra bolilor dentare?
- Majoritatea patologiilor stomatologice au la bază acțiunea nocivă a bacteriilor, a fungilor și a virusurilor. Pe acest fond, ozonul, cu capacitatea sa de a elimina patogenii, poate reprezenta o unealtă remarcabilă. Practic, rupe pereții celulari ai acestor agresori, le întrerupe replicarea și cauzează moartea imediată a bacteriilor din cavitatea orală și pe cele care însoțesc bolile dinților și gingiilor.
- Ce efect are asupra bacteriilor „bune”?
- Ozonul distruge toate bacteriile, dar este nevoie de mult mai mult timp pentru cele nocive să repopuleze dantura, în timp ce bacteriile bune se pot reface rapid, grație produselor cu probiotice și celor care mențin alcalinitatea cavității orale.
„Combate cu succes parodontoza”
- Cum este utilizat, concret, ozonul în cabinetele stomatologice?
- Gazul este generat cu ajutorul unui aparat alimentat cu oxigen pur. Se poate aplica pe dinți, pe gingii, poate fi injectat în țesuturi sau în maxilar, cu atât mai mult cu cât este binecunoscut faptul că în osul din jurul rădăcinii unui dinte tratat se acumulează foarte multe bacterii.
- Ce acțiune are ozonoterapia dentară asupra uneia dintre cele mai frecvente afecțiuni, cea parodontală?
- Parodontoza este cauzată de bacterii, este o boală inflamatorie cu mare potențial destructiv, care ajunge să afecteze osul și generează retracție gingivală, chiar pierderea dinților. În condițiile în care cavitatea orală este populată de peste 500 de tipuri de bacterii, leziunile pe care le provoacă acestea au un impact major asupra calității vieții pacienților, ca și a sănătății - parodontoza este asociată cu creșterea riscului de boli cardiovasculare, diabet, afecțiuni respiratorii. Ca urmare, folosim ozonoterapia pentru calitățile sale antipatogene, care combat cu succes această afecțiune.
„Modalitate redutabilă de stopare a cariilor”
- Cum pot fi combătute cariile cu ajutorul ozonoterapiei dentare?
- În practica personală am constatat efectul remarcabil al ozonoterapiei dentare asupra bacteriilor care cauzează cariile. Pe această direcție, folosim tratamente cu apă ozonată, ulei de măsline ozonat sau ozon pur și simplu sub formă de gaz. Aceste proceduri, folosite singure sau în combinație cu alte mijloace, reprezintă o modalitate redutabilă de stopare a cariilor dentare. Chiar și cele mai profunde astfel de leziuni pot fi tratate cu rezultate foarte bune. Am constatat, de-a lungul timpului, că procesul de cariere a unui dinte poate fi reversibil cu ajutorul ozonoterapiei, asigurându-se vindecarea. De asemenea, știm în acest moment cu certitudine că ozonoterapia dentară previne apariția cariilor.
- Foarte multe persoane suferă de sensibilitate dentară. Ce poate face ozonoterapia în aceste cazuri?
- Mijloacele ozonoterapiei pot fi aplicate în orice areal cu sensibilitate și va face ca aceasta să dispară definitiv. De asemenea, am constatat că ozonoterapia are rezultate excelente pentru albirea naturală a dinților și este o modalitate excelentă de lucru în cazul afecțiunilor dentare ale copiilor, unde este nevoie de mare atenție atunci când se folosește anestezia. Ozonoterapia scade considerabil această nevoie, făcând stomatologia pediatrică mult mai sigură și mai confortabilă pentru micii pacienți.
„Are efecte imediate în remisia alterărilor mucoaselor cavității orale”
- Care sunt etapele ozonoterapiei dentare?
- Ozonul vine din aparatul special prin apă sterilizată, în care se dizolvă de zece ori mai bine decât oxigenul obișnuit. Noi folosim această apă ozonată pentru a clăti la început toată cavitatea orală a pacientului, pentru o dezinfectare cât mai bună. Apoi se trece la tratarea problemelor punctuale, fiecare specialist recurgând la modalitatea de terapie care este mai potrivită pacientului - de pildă, ozonul poate fi trecut prin ulei, rezultând un ulei ozonat care este foarte stabil. Aplicarea tratamentului cu ozon are efecte imediate în remisia multor alterări ale mucoaselor cavității orale, accelerează vindecarea leziunilor și crește rata de refacere a celulelor orale.
- Orice medic stomatolog poate recurge la ozonoterapia dentară?
- Pentru acest tip de tratament este nevoie de stagii de pregătire riguroasă, întrucât reprezintă un mijloc de tratament care nu este eficace decât dacă este efectuat corect. Există mai multe conferințe internaționale dedicate ozonoterapiei dentare la care poate participa orice medic interesat de această terapie.
„Ozonoterapia dentară e una dintre cele mai valoroase unelte ale stomatologiei moderne“
„Anihilează durerile postoperatorii în implantologie“
- În ultima perioadă, implantologia dentară se răspândește cu repeziciune. Poate fi ozonoterapia de folos în această procedură?
- Chirurgia orală în general și implicit implantologia pot beneficia foarte mult de pe urma efectelor ozonoterapiei. În primul rând, procedura, indiferent că este în varianta apei ozonate sau a uleiului cu ozon, anihilează durerile postoperatorii. De asemenea, accelerează vindecarea și diminuează necesitatea administrării de medicamente de sinteză.
- Este ozonoterapia dentară o procedură de dată recentă?
- Ca metodă medicală, ozonoterapia dentară merge în urmă cu aproape un secol. A fost utilizată pentru prima dată în anii 1930 și de atunci este folosită în toată lumea. Din păcate, în SUA, politica a stat în calea introducerii procedurii printre cele acceptate oficial și abia în anii 1990 a început să se extindă și în Statele Unite. De atunci, numeroase autorități au legiferat utilizarea ozonoterapiei dentare alături de alte mijloace în tratarea afecțiunilor stomatologice.