Main menu

header

770 11 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Organismul uman este o mașinărie magnifică, rezultatul miilor de ani de adaptare care au transformat specia într-una dintre cele mai complexe. Nu este de mirare că oamenii de știință continuă să descopere în interiorul organismului oamenilor substanțe uluitoare, despre care nu s-ar fi crezut că le putem „găzdui” cu doar o generație în urmă.

Alcool în fluxul sangvin

Fermentarea care are loc în interiorul corpului uman prin prelucrarea carbohidraților generează etanol, care este prezent astfel în fluxul sangvin. Potrivit literaturii de specialitate, în sângele uman se află circa 8,8 mg etanol la fiecare litru. Există însă și oameni care au o cantitate mai mare de etanol - circa 4 grame per litru de sânge - și care suferă de sindromul numit ABS. În termeni obișnuiți, aceste persoane sunt într-o constantă stare de ebrietate… naturală, din cauza bacteriilor care le populează tractul gastrointestinal.

Ozon contra bacteriilor

770 11 2Ozonul este o substanță foarte instabilă, produsă încontinuu de radiațiile ultraviolete, de furtuni și de activitatea oamenilor. Dar și corpul uman are contribuția sa la producerea de ozon. Abia cu două decenii în urmă s-a descoperit că sistemul imunitar produce acest compus ca pe o cale de a lupta împotriva amenințărilor biologice curente. Celulele numite neutrofile sunt pline de anticorpi și traversează corpul până la locul agresiunilor din partea bacteriilor și fungilor. Pe parcursul „luptei”, aceste celule produc ozon, cu care „bombardează” inamicii.

Cianură din mere și spanac

770 11 3Compus chimic extrem de toxic, cianura are și un renume pe măsură, întrucât ucide aproape instantaneu, dar puțină lume știe că această substanță există în corpul uman în mod natural. Acest lucru se datorează faptului că o luăm din multe surse, de la spanac și mere la aerul pe care îl respirăm. Din fericire, concentrațiile de cianură pe care le acumulează organismul din surse externe sunt suficient de mici încât să nu pericliteze metabolismul. În același timp, cianura este și produsă de corp, în special prin procesele chimice care generează formarea de salivă; cianura ajunge în gât, apoi este eliminată prin respirație. Specialiștii estimează că în permanență în corpul uman există până la 50 micrograme de cianură la fiecare 100 grame de țesut.

Elemente radioactive eliminate prin procese complexe

770 11 4Radiațiile sunt binecunoscute pentru dezastrul pe care îl produc corpului uman, dar acestea nu provin doar din surse exterioare, ci există și în interiorul acestuia. De pildă, oamenii conțin thorium, un metal greu utilizat în dispozitivele electronice. Ingerat de regulă în cantități foarte mici din apă și din aer, acest element periculos este eliminat de metabolism în decurs de câteva zile. De asemenea, uraniul este prezent în organism, în cantități medii de 22 micrograme, provenit tot din hrană, în special legume insuficient spălate. Acest element, care se acumulează în proporție de două treimi în oase, este mai greu de eliminat, procesele complexe durând și câteva luni. Și izotopul radioactiv potasiu-40 ajunge în organism prin intermediul hranei, dar în acest caz se poate vorbi despre beneficii.

„Mina” de aur

770 11 5Corpul uman este un soi de „mină” de aur. Specialiștii au estimat că în sângele omului „curg” 0,2 miligrame de aur, suficient pentru un lingou de 0,22 milimetri. De asemenea, organismul conține și argint, de regulă ingerat din exterior, în cantitate medie de 90 micrograme zilnic, echivalentul a câteva granule de nisip. De asemenea, potrivit calculelor experților, reziduurile naturale de la un milion de oameni ar valora în jur de 13 milioane de dolari dacă ar fi extrase din acestea metale prețioase ca aurul, argintul, cuprul sau vanadiul.

Praf de stele, legătura cu Cosmosul

770 11 6Apartenența omului la Univers este reflectată de prezența în organism a prafului cosmic. De altfel, potrivit cercetătorilor, organismul uman este alcătuit în întregime din așa ceva. Studii recente au confirmat această ipoteză veche de zeci de ani. Pe scurt, la început au existat hidrogenul și heliul, iar combinația acestora a format primele stele, alături de elemente mai complexe - carbon, nitrogen, oxigen, fosfor, fier, sulf. Practic, din acestea este alcătuit aproape integral corpul uman. Cu puțin timp în urmă s-a demonstrat științific faptul că 97% dintre atomii care alcătuiesc omul sunt de același tip cu cei care stau la baza stelelor din Univers.

Antimaterie în… materie

770 11 7În amintita linie a legăturii cu Cosmosul este de menționat prezența în organismul uman a antimateriei. Pare paradoxal, în condițiile în care oamenii sunt materie, iar cele două se resping reciproc. Totuși, grație prezenței menționatului potasiu-40 și a unui proces intern, acesta devine calciu-40. Pe parcursul transformării se pierd particule de antimaterie numite antineutrini. Potrivit experților, în fiecare oră organismul uman generează în jur de 16 milioane de astfel de particule. Și nu este doar cazul potasiului; multe alte elemente suferă procese de transformare producătoare de antimaterie în interiorul corpului.

Organismul uman are propriul câmp magnetic, campioană la acest capitol fiind inima, a cărei forță de acest tip poate excede bariera fizică, urmată de creier, al cărui câmp magnetic este de 200 milioane de ori mai slab decât cel al Terrei

Lumina de la cap

Omul de știință Masaki Kobayashi, de la Institutul de Tehnologie Tohoku, din Japonia, a studiat bioluminiscența umană și a descoperit că organismul produce radiații luminoase. Mai precis, expertul nipon a pus în evidență, de-a lungul testelor, că zona gâtului și cea a capului emit lumină în mod constant, atingând un maxim în jurul orei 16:00. Fenomenul a fost pus în legătură cu ceasul biologic și cu faptul că după-amiaza corpul consumă mai multă energie. Evident, acest lucru nu înseamnă că oamenii luminează în noapte, cantitatea de lumină produsă fiind mai puțină decât poate sesiza ochiul.

Stupefiante similare celor interzise

Endorfine… endocanabinoide… dimetiltriptamine… Acestea sunt doar câteva dintre stupefiantele pe care le produce corpul uman în mod natural și sunt similare variantelor sintetice folosite împotriva durerilor sau ca halucinogene. O altă substanță notabilă pe care o produce organismul este „ecstasy lichid”, GHB, pe care culturiștii o iau pentru a câștiga masă musculară, iar medicii o prescriu împotriva insomniei. Demn de menționat este faptul că, asociată cu alcool, această substanță, în cantitate mai mare decât cea prescrisă, induce coma și chiar moartea, de aceea este interzisă în multe state. Dar GHB poate fi găsită în mod natural în numeroase țesuturi umane, de la sânge la creier, în cantitate de un miligram la litrul de sânge.