Main menu

header

771 14 2de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Un nou dispozitiv medical poate detecta posibilitatea unui infarct cu zece zile înainte ca acesta să se producă și chiar în condițiile în care pacientul nu prezintă simptome evidente.

Monitorizează ritmul inimii, somnul, postura corporală

O echipă mixtă de experți de la Universitatea din Utah și de la Centrul de Sănătate din Salt Lake City, SUA, a pus la punct un dispozitiv care funcționează cu bluetooth și care poate detecta iminența unui infarct cu o acuratețe de 80%, notează „Daiy Mail”. Asemănător cu un plasture, dotat cu un senzor, aparatul este purtat pe piept și monitorizează permanent ritmul inimii, calitatea somnului, postura corporală și numără pașii efectuați zilnic. Toate datele sunt prelucrate cu ajutorul inteligenței artificiale și al unei aplicații pe smartphone, stabilindu-se reperele de bază pentru fiecare persoană în parte. Pornind de la datele inițiale, dispozitivul poate detecta momentul precis când funcționarea inimii se deteriorează semnificativ, înainte ca doctorul și uneori chiar pacientul să-și dea seama că este ceva în neregulă.

Permite intervenții prompte

În cadrul testelor cu noul dispozitiv, s-a constatat faptul că acesta arată necesitatea ca o persoană să fie spitalizată și tratată în medie cu zece zile înainte de producerea crizei cardiace, în 80% din cazurile pe care s-au efectuat experimentele. Cei 100 de pacienți care au fost incluși în program au purtat senzorul timp de trei luni. De fiecare dată când unul dintre indicatorii din programul dispozitivului iese din datele normale, aparatul emite o alertă. „Acest studiu arată că este posibil să prevedem posibilitatea ca o persoană să aibă nevoie de spitalizare pentru iminența unui atac de cord cu mult înainte ca medicul sau bolnavul să știe că este nevoie de asta. A putea să detectezi astfel de schimbări suficient de devreme pentru a interveni va permite specialiștilor să inițieze intervenții prompte, care vor salva vieți”, explică expertul Josef Stehlik, autor al studiului. În același timp, specialiștii punctează importanța descoperirii pentru prevenirea agravării stării unor pacienți care au deja un infarct în istoricul medical.

„Dispozitivul cu senzor se poate dovedi de folos și persoanelor care au la activ mai multe spitalizări pentru probleme cardiace și în rândul cărora mortalitatea este foarte ridicată“ (doctor Biykem Bozkurt, co-autor al studiului)

Scanner pentru evaluarea întregului tablou clinic

Un scanner dezvoltat în cadrul Universității Oxford, din Marea Britanie, are capacitatea de a detecta riscul de producere a unui infarct cu zece ani înainte. Noua tehnologie, care a primit deja fonduri din partea Guvernului britanic, evaluează riscul cardiac major cu o precizie de 90%, arată datele prezentate de inventatori la Congresul Societății Europene de Cardiologie, de la Paris. Potrivit specialiș- tilor, noul scanner va putea salva mii de vieți în fiecare an, prin detectarea problemelor cardiace pe care aparatura actuală nu le poate descoperi. Noua tehnologie se folosește de inteligența artificială pentru a evalua riscul de producere a unui atac de cord într-un viitor măsurabil în ani, astfel putându-se determina schimbări în stilul de viață care să ferească o persoană de un astfel de incident cu potențial fatal. „Am reușit să punem la punct un sistem de inteligență artificială și tehnologie foarte puternic, care privește întregul tablou clinic, inclusiv ce se află sub suprafața aparent sănătoasă a inimii unei persoane și care reprezintă o parte importantă în cadrul factorilor de risc”, punctează profesor Charalambos Antoniades, care a condus testele cu noul scanner.