de Sorin Dumitrescu şi Matei Udrea
Pandemia coronavirusului poate fi încetinită sau oprită dramatic, cu utilizarea imediată pe scară largă a unor doze mari de vitamina C. Medicii au demonstrat puternica acțiune antivirală a vitaminei C de zeci de ani. Este o recomandare oficială ca temutul coronavirus COVID-19, cel care a făcut atât de multă panică și destule victime în întreaga lume, să fie tratat cu cantități mari de vitamina C intravenoasă.
Dozarea variază de la 4.000 la 16.000 mg
Recomandările de dozare variază în funcţie de severitatea bolii, de la 50 până la 200 mg/kg/zi. Aceste doze sunt de aproximativ 4.000 la 16.000 mg pentru un adult, administrate prin venă. Metoda specifică de administrare este importantă, deoarece efectul vitaminei C este de cel puțin 10 ori mai puternic decât dacă este administrată oral. Vitamina C intravenoasă este un antivirus sigur, eficient și cu spectru larg. La unii pacienți tratați de medicii din China au fost folosite în tratament cantități mari de vitamina C intravenos, de aceea se recomandă această metodă de tratament, care dă rezultate bune. Dr. Richard Z. Cheng, specialist fizician, a lucrat îndeaproape cu serviciile medicale şi autorităţile guvernamentale din China, realizând cel puţin trei studii în privinţa administrării vitaminei C intravenos. Dr. Cheng se află în continuare în Shanghai şi încurajează tot mai multe spitale din China să implementeze terapia cu vitamina C în cantităţi mari, atât pe cale orală, cât şi doze administrate intravenos, pentru a preveni infecţia cu COVID-19. „Pe data de 20 februarie 2020, alţi patru pacienţi cu pneumonie coronavirală severă şi-au revenit la spitalul din Tongji. Dozele crescute de vitamina C care au fost administrate au venit cu rezultate bune. Credem că pentru pacienţii în stare critică, cu pneumonie severă, tratamentul cu vitamina C trebuie iniţiat cât mai repede. În urma administrării s-au putut observa efecte antioxidante, reducerea răspunsului inflamatoriu şi îmbunătăţirea funcţiei endoteliale. Numeroase studii au arătat că dozele de vitamina C au legătură cu efectul tratamentului. Dozele crescute de vitamina C nu îmbunătăţesc doar nivelul antiviral, ci previn şi tratează afecţiunile acute ale plămânilor şi bolile respiratorii acute”, se arată într-un comunicat oficial emis de Spitalul Universităţii Xi’an Jiaotong.
Este un mare aliat în lupta cu cancerul
Foarte interesant e că specialiştii au realizat o legătură între doze mari de vitamina C și vindecarea cancerului. Astfel, un studiu pe această temă al cercetătorilor de la Universitatea din Iowa, publicat în revista „Redox Biology”, sugerează faptul că proprietățile anticanceroase ale vitaminei C nu ar veni din capacitățile sale antioxidante, așa cum s-a presupus anterior. Dimpotrivă, vitamina C pare să genereze radicali liberi care distrug celulele canceroase, lăsând în același timp celulele sănătoase. Când au fost administrate pe cale orală, cantități importante de vitamina C sunt de obicei eliminate, nefiind utilizate de organism. Prin contrast, administrarea intravenoasă a vitaminei C produce niveluri de concentrare de 100 până la 500 de ori mai mari decât cele obținute prin administrarea orală. Acest lucru ar putea explica de ce în mai multe studii clinice privind vitamina C nu au fost observate rezultate din care să rezulte că vitamina C ar putea omorî celulele canceroase - pentru că în majoritatea studiilor s-a folosit vitamina C în administrare orală.
A prelungit viața multor bolnavi în stare terminală
Acum 40 de ani, chimistul american Linus Pauling, laureat al Premiului Nobel, a făcut un experiment prin care a administrat megadoze de vitamina C bolnavilor de cancer aflați în stadii avansate. Nu se putea vorbi despre o vindecare completă a cancerului aflat în stadii terminale, dar pacienții s-au simțit mai bine, având mai puține dureri, iar în unele cazuri a apărut stagnarea sau chiar remisia formațiunilor tumorale. În medie, pacienții tratați cu vitamina C au trăit de patru ori mai mult decât cei care nu au luat megadoze din această vitamină.
A ajutat la învingerea poliomielitei
Baza folosirii unor doze mari de vitamina C pentru prevenirea și combaterea bolilor cauzate de virus poate fi identificată de succesul timpuriu al vitaminei C împotriva poliomielitei, raportat pentru prima dată la sfârșitul anilor 1940. Mulți oameni nu știu, chiar sunt surprinși să învețe acest lucru. Mai multe dovezi clinice construite de-a lungul deceniilor au dus la un protocol antivirus publicat în 1980. Este important să ne amintim că prevenirea și tratarea infecțiilor respiratorii cu cantități mari de vitamina C sunt bine stabilite. Cei care cred că vitamina C are în general un merit, dar dozele masive sunt ineficiente sau cumva dăunătoare vor face bine să citească singuri lucrările originale. Cercetătorii au descoperit că, în organism, vitamina C se descompune rapid, generând peroxid de hidrogen, un radical liber ca produs secundar. Acesta este un efect paradoxal, deoarece radicalii liberi sunt substanțe chimice foarte dăunătoare pe care antioxidanții din vitamina C le elimină din organism. Dar cercetătorii au mai constatat că aceste celule sănătoase par să aibă mecanisme defensive care le permit cu ușurință să reziste la efectele oxidante ale peroxidului de hidrogen (peroxidul de hidrogen este, de fapt, utilizat ca și mecanism de apărare de propriul sistem imunitar al organismului). Din contră, celulele tumorale au fost mult mai susceptibile în a fi afectate și distruse de produsul chimic. „În această lucrare am demonstrat că celulele canceroase sunt mult mai puțin eficiente în îndepărtarea peroxidului de hidrogen decât celulele normale. Astfel, celulele canceroase sunt mult mai predispuse să fie distruse de o cantitate mare de peroxid de hidrogen. Acest lucru explică modul în care nivelurile foarte mari de vitamina C, utilizate în studiile clinicii noastre, nu afectează țesutul normal, ci țesutul tumoral”, a declarat cercetătorul principal Garry Buettner.
Este un nutrient esenţial vieţii
Vitamina C este un nutrient esențial vieții, solubil în apă, implicat în producția de glucocorticosteroizi și de anumiți neurotransmițători (substanțe care permit transmisia influxului nervos), în metabolismul glucozei, al colagenului, al acidului folic și al anumitor aminoacizi, în neutralizarea radicalilor liberi și a nitrozaminelor, în reacții imunologice, care facilitează absorbția fierului la nivelul tubului digestiv. Fructele citrice (lămâie verde, lămâie, portocală, grepfrut), tomatele și cartofii sunt surse comune și foarte bune de vitamina C. Alte alimente care sunt surse bune de vitamina C includ papaya, broccoli, varză de Bruxelles, coacăze, căpșuni, conopidă, spanac, pepene galben și kiwi. De asemenea, merișoarele și ardeii iuți sunt surse bogate în vitamina C. Cantitatea de vitamina C din alimente provenite din plante depinde de: varietatea exactă a plantei, condițiile solului, climatul în care s-a dezvoltat, perioada de timp dintre recoltare și consumare, condițiile de păstrare, metoda de preparare. Gătitul în general, se presupune, distruge vitamina C. Aporturile nutriționale recomandate de vitamina C sunt de 35 până la 65 de miligrame pe zi pentru copii, de la 60 la 100 de miligrame pentru adulți și adolescenți. Pentru fumători este recomandat un aport crescut, de ordinul a 120 de miligrame pe zi. Această vitamină este ușor oxidabilă și foarte sensibilă la căldură și la radiații infraroșii și ultraviolete. Carența în vitamina C, rară în țările în curs de dezvoltare și excepțională în țările industrializate, este responsabilă de apariția scorbutului, o formă de avitaminoză.