de Călin Popa şi Eduard Popa
Un studiu de dată recentă a pus în evidență capacitatea tenisului de masă, sport care promovează concentrarea și capacitatea de analiză, de a încetini semnificativ evoluția bolii Parkinson.
Reduce tremurul şi rigiditatea, îmbunătățește echilibrul
Specialiștii de la Universitatea Fukuoka, din Japonia, au realizat o serie de teste în care au inclus voluntari în vârstă de 73 de ani, diagnosticați cu Parkinson în stadiu incipient sau moderat, evaluând impactul practicării tenisului de masă asupra neajunsurilor pe care le provoacă evoluția acestei boli degenerative. Rezultatele au arătat că doar cinci ore de tenis de masă pe săptămână au redus vizibil tremurul specific bolii, rigiditatea membrelor, încetineala mișcărilor și au îmbunătățit echilibrul, beneficii care au continuat timp de șase luni după terminarea experimentului.
Ascute reflexele, stimulează creierul
Persoanele diagnosticate cu Parkinson au lipsă de dopamină, un element esențial pentru funcționarea motorie și a memoriei. Potrivit experților niponi, tenisul de masă ascute reflexele, stimulează creierul și ameliorează semnificativ coordonarea mână-ochi. De asemenea, la finalul testelor s-a observat că participanții erau mult mai capabili să scrie, să vorbească, să meargă și să se îmbrace. De pildă, dacă la începutul experimentului voluntarii aveau nevoie de două încercări pentru a se da jos din pat, la finalul sesiunii de tenis de masă reușeau din prima tentativă. „Acest sport poate deveni un mijloc ieftin și relativ sigur în ansamblul terapiilor direcționate spre încetinirea acestei afecțiuni, care reprezintă cea de-a doua cea mai întâlnită boală neurologică după Alzheimer”, arată expertul Ken-ichi Onoue, care a condus studiul.
Susține concentrarea maximă
Sport de viteză și de precizie prin definiție, tenisul de masă are o mulțime de alte beneficii, nu doar pentru suferinzii de Parkinson. Astfel, jocul cere o concentrare ridicată, care va determina adesea rezultatul meciului, indiferent de nivelul său de practică. Participanții învață să ignore toate distragerile din jur și să canalizeze atenția exclusiv asupra jocului, ceea ce este un bun exercițiu și în alte domenii ale vieții de zi cu zi - la lucru, în clasă, chiar și la birou sau pentru a gestiona stresul. În același timp, tenisul de masă este un excelent tip de exercițiu cardio, date fiind mișcările rapide și susținute pe care le presupune.
Tenisul de masă, numit popular și ping-pong, este accesibil oricui, indiferent de starea fizică, vârstă, timpul sau spațiul disponibil pentru a juca