Main menu

header

Deşi unii medici nu recomandă tratamentul pentru albirea dinţilor, milioane de oameni folosesc din ce în ce mai des această tehnică. Dar pentru a avea o dantură sănătoasă şi, implicit, dinţi mai albi, în primul rând trebuie să ne ferim de carii. Şi cum altfel, decât printr-o igienă bucală riguroasă? Din cauza alimentaţiei suprarafinate, a alimentelor lipicioase, a tutunului şi a cafelei, dinţii nu se pot autocurăţa eficace, de aceea este necesară folosirea de cel puţin două ori pe zi a periuţei de dinţi şi a pastei dentare. Să fie tratamentele de albire un moft impus de societate sau o necesitate? Timpul va demonstra.

     Dietă corespunzătoare pentru un zâmbet strălucitor Cariile pot fi prevenite şi printr-o dietă alimentară corespunzătoare. Trebuie introduse în regimul alimentar şi produse cu conţinut ridicat de vitamine, minerale şi oligoelemente, ce reprezintă materialul de construcţie al dinţilor: calciu, magneziu, fosfor, fluor.
- Calciul - laptele şi produsele lactate, dar şi plantele leguminoase, broccoli, varza vă vor da calciul de care aveţi nevoie pentru a avea un zâmbet strălucitor;  - Magneziul - se găseşte în produse cerealiere, nuci, alune, carne macră;

- Fosforul - este oferit de lapte, gălbenuş de ou, produse de panificaţie din făină de cereale;
- Fluorul - se găseşte în ceai (în special cel negru şi cel verde) şi în peştele marin;
- Zincul şi sulful - se găsesc din abundenţă în ceapă.

Cafeaua şi fumatul, cei mai mari duşmani
     Cele mai frecvente cauze ale pătării smalţului dinţilor sunt: - înaintarea în vârstă (dinţii devin mai închişi la culoare); - consumul de substanţe ce pătează (alimente ce conţin coloranţi, fumatul etc.); - trauma (pierderea vitalităţii dintelui); - fluorizarea excesivă.

Mergeţi la stomatolog!
     Sunt două metode de albire. Una se poate efectua acasă, iar cea de-a doua, la cabinetul de stomatologie, ambele cer însă vizita la medicul dentist pentru confecţionarea unei gutiere (mulajul dinţilor în care se va pune substanţa de albit). Pentru cei care nu au răbdare să stea la stomatolog prea multă vreme pot face şi singuri această operaţiune acasă. Pacientul trebuie să ţină gutierele în care a fost introdusă substanţa, ce are rolul de albire, între cinci şi opt nopţi, pentru a se obţine efectul dorit. Numai medicul stomatolog poate aprecia cât trebuie să acţioneze substanţa. Albirea în cabinetul stomatologic este mai sigură, tratamentul fiind realizat sub directa supraveghere a personalului medical. Albirea dinţilor este un proces de decolorare a petelor smalţului şi a dentinei (o substanţă proteică, bogat mineralizată, ce formează masa principală a dintelui). Procesul de albire este cel mai eficace pentru dinţii pătaţi moderat.

Nu abuzaţi de aceste tratamente
     Efectul albirii poate dura între doi şi trei ani sau chiar mai mult. Depinde de la individ la individ. Fumătorii sau cei care consumă în exces cafea, băuturi tip cola nu se vor bucura prea mult timp de acest tratament. De asemenea, nu este indicat ca albirea dinţilor să se facă foarte des, deoarece poate dăuna mai târziu. Atenţie!Nu folosiţi agenţi de albire fără prescripţie medicală. Pacienţii care aleg în mod conştient să evite diagnosticul, tratamentul şi supravegherea personalului medical specializat prin trucuri de albire ieftine se expun unui risc crescut de îmbolnăvire ulterioară a ţesuturilor dentare. Produsele folosite de medicii stomatologi sunt sigure şi avizate de Ministerul Sănătăţii.

Natalia Târzioru