Main menu

header

778 15 1de Irina Ţolea şi Adrian Barna

Pericolele consumului de alcool de femei în timpul sarcinii sunt cunoscute de ani buni. Viitoarele mămici sunt insistent avertizate că atât în perioada când doresc să rămână însărcinate, cât mai ales în timpul sarcinii, trebuie să evite consumul de alcool. Dar iată că doar abstinența mamei nu este de ajuns. Și bărbații care vor să devină părinți trebuie să-și schimbe obiceiurile în perioada de concepție. În caz contrar copilul poate fi sever afectat, mai ales din punct de vedere neurologic. Și asta chiar dacă mama nu a consumat deloc alcool.

Cel mai periculos efect este cel asupra neocortexului

Un experiment realizat de cercetătorii de la Universitatea Riverside din California a urmărit relația dintre consumul regulat de alcool înainte de concepție în cazul taților și efectele asupra dezvoltării urmașilor. Oamenii de știință au descoperit că atunci când șoarecilor de sex masculin li s-a administrat alcool timp de două-trei săptămâni înainte de împerecherea cu femelele care nu au consumat alcool, puii născuți au prezentat deficienţe semnificative în dezvoltarea creierului.

Cel mai periculos efect al consumului patern de alcool este cel asupra neocortexului. Acesta reprezintă cea mai complexă parte a creierului, fiind responsabil pentru funcțiile senzitive, asociative și motorii. Creierul fătului începe să se dezvolte la două săptămâni după concepere, cu baza denumită placa neurală. Neocortexul se dezvoltă în șase straturi în timpul evoluției fetale, iar pe măsură ce celule acestuia se maturizează, preiau și o semnătură genetică. Neocortexul este responsabil de toate procesele mentalului conștient, iar în funcție de numărul de circumvoluțiuni dezvoltate se poate determina capacitatea și nivelul de inteligență al copilului.

Peste 1% din populația globului suferă de Tulburări din Spectrul Alcoolismului Fetal

Rezultatele studiului publicate la sfârșitul lunii martie de site-ul ScienceDaily arată că expunerea preconcepțională la alcool paternal modifică expresia și conectivitatea neocorticală a genelor. Astfel, urmașii testați au prezentat caracteristici atipice, cum ar fi anxietatea crescută sau hiperactivitatea și funcția motorie redusă, în concordanță cu unele modele de comportament documentate ale copiilor născuți din tați alcoolici. Deși nici puii, nici mamele lor nu au fost niciodată expuși la alcool, creierul descendenților proveniți din masculi care au primit regulat o doză moderată de alcool a prezentat deficiențe de modelare, manifestând Tulburări specifice Spectrului de Alcool Fetal (FASD). Tulburările din Spectrul Alcoolismului Fetal erau până acum evidențiate în cazul mămicilor ce au băut în timpul sarcinii. Alcoolul este transmis din sângele mamei la copil prin cordonul ombilical. În funcție de perioada și de frecvența consumului matern, bebelușul poate prezenta ulterior tulburări de creștere (scădere în greutate/ înălțime), retard mental, malformații ale organelor, hiperactivitate, tulburări comportamentale și de învățare, probleme de memorie și atenție și chiar tulburări motorii.

Colina, recomandată pentru bebeluşi

Echipa de cercetători a observat că dacă femelelor cărora li se adminis­trează alcool în perioada gestației, pri­mesc și un supliment de colină, efec­tele negative asupra dezvoltării puilor pot fi diminuate. Colina este un com­pus organic, frecvent alăturat com­­plexului de vitamina B, având func­ții și proprietăți similare. Colina este esențială pentru dezvoltarea co­rec­tă a creierului, susținând funcțiile siste­mu­lui nervos, sănătatea nervilor, în special a celor implicați în transmi­sia neuronală, ce afectează memoria. Co­lina se găsește atât în compoziția unor suplimente alimentare, cât și în urmă­toarele alimente: gălbenuș, ficat, ma­zăre, drojdie de bere, arahide, soia sau pește. Colina este utilizată pentru reducerea incidenței bolii Alzheimer ori Parkinson, ameliorarea hepatite­lor, prevenția aterosclerozei și afecțiu­nilor cardiace. De asemenea, cercetă­torii au observat că puii de sex masculin par a fi mai afectați decât des­cendenții de sex feminin în urma con­sumului de alcool de tată în perioada concepției.