Main menu

header

779 12 1de Sorin Dumitrescu şi Matei Udrea

Radiaţiile ionizante pot fi periculoase pentru om. La fel cum soarele poate arde pielea, aşa şi radiaţiile ionizante pot cauza daune corpului. Cum se întâmplă acest lucru? În drumul lor, radiaţiile ionizante eliberează o cantitate suficientă de energie pentru a putea îndepărta unul sau mai mulţi electroni din atomii ţesuturilor iradiate, dereglând în consecinţă activitatea lor chimică normală în ţesuturile vii. La un anumit grad de dereglare a acestor procese chimice, celulele vii nu se mai pot regenera pe cale naturală şi rămân permanent dereglate sau mor (în cazul distrugerii ADN-ului).

Poate cauza apariţia cancerului şi a unor boli ereditare

Gradul de severitate al efectelor radiaţiei depinde de: durata expunerii, intensitatea radiaţiilor, tipul radiaţiilor. Expunerea la o doză foarte mare de radiaţii poate conduce în scurt timp la arsuri ale pielii, stări de vomă şi hemoragii interne; organismul nu poate genera celule noi într-un timp foarte scurt. Expunerea îndelungată la doze mai mici de radiaţii poate cauza apariţia cu întârziere a cancerului şi posibil a unor boli ereditare, lucru constatat în special la supravieţuitorii bombardamentelor de la Hiroshima şi Nagasaki.

Se foloseşte conceptul de doză

Măsurăm nivelul de radiaţii la care o persoană este expusă şi riscul rezultat în urma expunerii folosind conceptul de doză, care în termeni simpli este o măsură a energiei livrate de respectiva radiaţie către ţesutul uman. Cea mai simplă formă de exprimare a dozei este doza absorbită, care se defineşte ca fiind energia absorbită de radiaţie într-un kilogram de ţesut. Unitatea de doză absorbită se exprimă în Joule pe kilogram (J/kg) şi are denumirea de gray (Gy). Unitatea tolerată de doza absorbită este rad-ul (radiation absorbed dose). 1 Gy = 100 rad. Doza efectivă reprezintă suma ponderată a dozelor echivalente, provenite din expunere externă şi internă, efectuată pentru toate ţesuturile şi organele corpului uman. Unitatea de doză efectivă este tot sievert-ul. Unitatea tolerată de doză echivalentă este rem-ul (röntgen equivalent man). 1 Sv = 100 rem.

Într-adevăr, radiațiile au efect nociv asupra corpului uman. Și, paradoxal, ele nu pot fi întâlnite numai în locuri de nocivitate crescută, cum a fost Cernobîl. De fapt, multe obiecte și alimente obișnuite emană anumite niveluri de radiații. Chiar dacă nu vă prăbușiţi în clipa în care atingeţi sau consumaţi ceva de pe această listă, este indicat să cunoașteţi ce anume conțin aceste lucruri. Iată, bunăoară, câteva lucruri obișnuite care vă expun la radiații.

Bananele

Deoarece conțin izotopul potasiu-40, bananele emit cantități mici de radiații, pe care un dispozitiv Geiger le poate repera. Însă nu trebuie să renunți la banane. Pentru a vă simți rău „de la radiații” ar trebui să mâncaţi cam 500.000 de banane. Deci, radiațiile lor nu pot influența în vreun mod agresiv organismul uman, dar e bine de știut că au această cantitate mică de radiații.

Exploatările de cărbune

Din cauza substanțelor radioactive eliberate prin fum, cei care locuiesc la sub 80 de kilometri de o exploatare minieră sunt expuși la mult mai multe radiații decât cei care locuiesc la aceeași distanță de o centrală nucleară.

Nucile de Brazilia

În Brazilia, rădăcinile copacilor care produc nuci braziliene pătrund atât de adânc în pământ, încât ajung în solul bogat în radiu. Radiul, element chimic radioactiv, ajunge apoi în nuci.

Vesela veche

În anii ’60, fabricanții de obiecte din ceramică foloseau toriu, potasiu-40 și chiar și oxid de uraniu pentru a smălțui vasele. Consumul unor mâncăruri acide din astfel de farfurii poate face ca elementele radioactive să ajungă în corp.

Indicatoarele de ieșire

Este vorba despre acele semne care se află pe fiecare hol al clădirilor de birouri și în locuri publice. Rolul lor este să-ți indice ieșirea. Aceste semne stau aprinse fără electricitate, folosind un izotop de hidrogen, denumit tritium. Acesta este o substanță radioactivă, care dăunează sănătății, dacă este ingerată.

Neoanele

Neoanele cilindrice care produc acea lumină neliniștitoare în clădirile de birouri și în sălile de clasă conțin adeseori izotopul radioactiv krypton-85. Totuși, celelalte chimicale neradioactive folosite la aceste neoane sunt și mai dăunătoare.

Scannerul din aeroporturi

779 12 2Într-o singură clipă, dispozitivul vă expune la mai multe radiații decât ar fi cazul dacă aţi locui timp de un an la 80 de kilometri de o centrală nucleară. Acesta este un mijloc de control introdus masiv pe aeroporturi, mai întâi în SUA și apoi s-a extins în întreaga lume după atentatele teroriste de la New York din 11 septembrie 2001 și nu puține sunt teoriile care susțin că de fapt totul a fost pus la punct pentru ca guvernul SUA și apoi celelalte guverne să poată avea motivul de a supraveghea la sânge omenirea și, în cazul de față, aeroporturile.

Detectoarele de fum

Pentru a detecta fumul, unele detectoare utilizează americium-241, un izotop radioactiv. Din fericire, elementul este izolat cu o serie de folii și alte materiale. Așa că, dacă nu îl ingeraţi, nu aveţi de ce să vă temeţi.

Nisipul pentru pisici

779 12 3Lutul de bentonită care compune granulele din litiera pentru pisici conține uraniu și toriu. Probleme pot apărea atunci când nisipul pentru pisici ajunge în gropile de gunoi sau în apa potabilă.

Hârtia lucioasă

Hârtia își primește luciul de la o argilă albă, denumită „caolin”. La fel ca în cazul nisipului pentru pisici, materialul este radioactiv, deoarece conține urme de uraniu și toriu.

Blaturile de bucătărie din granit

Blaturile de granit, adesea folosite în bucătării, conțin urme de uraniu și toriu. Uraniul se descompune în radiu, care se descompune mai apoi într-un gaz numit radon. Acest gaz poate afecta serios sănătatea. Din fericire, cea mai mare parte a lui rămâne înăuntrul structurii de granit.

Radiografia toracelui

Nu este un mister faptul că aparatura de imagistică medicală emite radiații. O singură radiografiere a toracelui emite, în doar o secundă, o cincime din cantitatea de radiații pe care o centrală nucleară are voie să o emită într-un an întreg.

Tomografia creierului

O tomografie craniană emite cam de opt ori mai multe radiații decât li se permite centralelor nucleare să emită într-un an întreg.

Țigările

779 12 4Frunzele de tutun conțin urme de poloniu-210, elementul pe care autoritățile ruse sunt suspectate că l-au folosit pentru a-l asasina pe Alexander Litvinenko, un inamic politic al regimului de la Kremlin. În timp, elementul se acumulează în plămânii și în organele fumătorului.

Radiațiile sunt forme de energie cu nume științifice cum ar fi „razele gama“, „particulele alfa“ sau „razele ultraviolete“

Telefoanele mobile

Telefoanele mobile emit unde radio, care ar putea crește riscul de cancer sau ar putea altera funcționarea creierului. Din păcate, studiile care atestă efectele nocive ale telefoanelor mobile asupra sănătății sunt prea puțin menționate în mass-media. Chiar dacă industria de telecomunicații este interesată de promovarea unei imagini inofensive în ceea ce privește radiațiile nonionizante (cum sunt cele emise de telefoane), un studiu științific arată că șoarecii de laborator expuși chiar și la doze foarte mici de radiație emisă de telefoane și de routere Wi-Fi au dezvoltat o formă foarte rară de tumoare a celulelor nervoase Schwann.