Main menu

header

781 14 1de Daria Mândru şi Ştefania Băcanu

Alimentele congelate au fost întotdeauna hrănitoare și convenabile, ceea ce e deosebit de important când trebuie să răriţi drumurile la magazin. Mai mult, dacă băgați la congelator alimentele perisabile pe care nu le veți putea consuma înaine să se strice, evitați risipa de mâncare. Având în vedere că uneori nu găsiți pe rafturi ceea ce vă trebuie și fiindcă în această perioadă toată lumea face economie, e crucial să nu treceți cu vederea soluții pentru a păstra ceea ce aveți la îndemână.

Soluții la mai multe probleme

Unele alimente congelate pot chiar să reducă timpul dedicat gătitului, ceea ce e foarte important dacă lucrați de acasă sau trebuie să vă ocupați de copiii obligați să stea în casă. Adăugați la asta necesitatea de a obține nutrienții de care are nevoie organismul pentru a rămâne sănătos și veți constata cât de multe soluții poate oferi congelatorul.

Supe și tocănițe

Aceste mâncăruri pot rezista luni în șir în congelator, spune dieteticiana Monica Auslander Moreno. Odată răcită supa sau tocănița, băgați-o la congelator în recipiente rezistente la temperaturi scăzute sau chiar în pungi resigilabile. Când doriți să folosiți mâncarea, lăsați-o la decongelat în frigider, apoi încălziți-o normal, pe foc sau în cuptorul cu microunde.

Brioșe și checuri făcute în casă

781 14 2Deoarece stau mai mult timp acasă, mulți oameni fac prăjituri mai des decât de obicei. Și în acest caz, puteți folosi congelatorul ca să vă păstrați „creațiile” mai mult timp. „Eu am mereu în congelator un chec sau brioșe”, spune dieteticiana Kara Hoerr. „În felul acesta, mănânc o prăjitură proaspătă oricând doresc. După ce s-au răcit brioșele, le înfășor pe fiecare în folie de ambalat mâncarea și apoi în punguțe pentru congelator. Când am chef de ceva dulce la cafeaua de dimineață, scot din plastic cât îmi trebuie și bag brioșa sau bucata de chec la decongelat la microunde timp de 30 de secunde”, spune ea.

Cereale integrale

781 14 3Cerealele integrale precum quinoa, orezul brun și altele se păstrează foarte bine la congelator odată gătite. Asta înseamnă că puteți prepara o cantitate mare de cereale odată, apoi le decongelați când aveți nevoie, reducând astfel timpul dedicat gătitului. „Odată fierte, lăsați-le să se răcească aproximativ 20 de minute, până ajung la temperatura camerei”, recomandă nutriționistul Toby Amidor. „Dacă aveți o cantitate mare, împărțiți-o în porții mai mici, ca să se răcească mai repede și să o decongelați mai repede, după nevoi. Puneți etichete cu data pe punguțe sau pe recipiente; cerealele fierte țin la congelator până la două luni. Cu o seară înainte de a le consuma, scoateți cerealele din congelator și lăsați-le la decongelat în frigider. Ca să le încălziți, Amidor recomandă să le puneți într-o farfurie sau într-un castron, stropite cu puțină apă, apoi să le încălziți la cuptorul cu microunde la temperatură mare timp de 30 de secunde până la un minut, în funcție de cantitate. Atenție! Nu lăsați cerealele preparate afară din frigider mai mult de două ore la temperatura camerei. Ba, chiar o oră dacă e cald. Altfel, devin un mediu propice pentru înmulțirea bacteriilor, care vă pot îmbolnăvi.

Legume trase la tigaie

781 14 4Legumele prăjite adaugă valoare nutritivă și savoare oricărei mese, dar prepararea lor durează destul de mult. De aceea Kara Hoerr le pregătește în cantități mari, pe care apoi le congelează în porții de câte 300 de grame în recipiente de sticlă, rezistente la congelare. „Puteți congela aproape orice legumă, dar am constatat că cel mai bine se păstrează rădăcinoasele prăjite precum cartoful dulce, dovleacul, morcovul sau sfecla. Nu rămân la fel de crocante ca atunci când sunt proaspăt rumenite, dar sunt foarte bune adăugate la diverse salate”. Nu trebuie decât să le decongelați în frigider cu o zi înainte de a le folosi.

Verdețuri tocate

Verdețurile cumpărate gata congelate sunt întotdeauna o alegere bună, dar puteți să congelați și verdețurile pe care le aveți acasă și sunt pe cale să se ofilească. „Dacă nu folosesc legumele verzi deja cumpărate, le toc și le pun la congelator într-o pungă sigilabilă”, spune dieteticiana Kristen Carli. Odată congelate, acestea oferă o cale rapidă și simplă de a crește valoarea nutrițională a oricărui preparat cald. În plus, deseori nici nu e nevoie să le decongelați. „Verdețurile, precum spanacul sau pătrunjelul, pot fi adăugate direct din congelator în orice supă sau sos de paste”, spune Carli.

Banane

781 14 5„Când bananele încep să se înnegrească, le feliez și le așez pe un platou acoperit cu hârtie cerată, apoi pun platoul în congelator”, spune Hoerr. „Odată îngețate, pun feliile de banană într-o pungă și apoi la loc în congelator. Astfel mi-e ușor să le scot fie pentru o gustare sățioasă și sănătoasă (mai ales combinate cu unt de arahide), fie ca să le pasez în blender, împreună cu alte fructe, pentru o băutură plină de vitamine”.

Resturi de legume

Dacă vreți să stopați risipa de alimente în mod creativ, încercați asta: păstrați resturile de legume, precum cojile de ceapă, de usturoi, capetele de la morcovi și tulpinile de broccoli într-o pungă, apoi o dată pe săptămână le puteți folosi ca să faceți o bază de mâncare din legume. Puneți într-o oală mare resturile și adăugați apă, apoi lăsați-le să fiarbă la foc mic trei-patru ore. Sau puteți folosi o oală sub presiune și atunci supa-bază de legume va fi gata în 15 minute. Când e gata, strecurați supa și băgați-o la congelator în porții mai mici. Adaugă o aromă excelentă și nutrienți dacă o folosiți când gătiți orez, fasole uscată, supe sau ciorbe.

Avocado

781 14 6Avocado e o excelentă sursă de grăsimi sănătoase, însă se știe că se înnegrește rapid. Vestea bună e că îl puteți congela exact când e perfect copt și imediat înainte de a se strica. „Puneți-l întreg în congelator”, vă sfătuiește nutriționista Kylie Ivanir. „Când doriți să îl mâncați, băgați-l în apă fierbinte timp de 30 de secunde, apoi lăsați-l pe masă 30 de minute”. Acum aveți la dispoziție un avocado proaspăt și copt, perfect pentru întins pe pâine prăjită, adăugat în băuturi din fructe și legume pasate sau chiar în gustări preparate la cuptor.

Carne marinată

781 14 7„Carnea marinată rezistă timp de mai multe luni la congelator și poate fi transformată rapid în felul principal al unei zile”, spune nutriționista Haley Golich. „Trebuie doar să puneți carnea într-o pungă pentru congelator, adăugați marinata și agitați punga ca să îmbrace bine toată carnea. Lăsați carnea cu marinata în frigider timp de câteva ore ca să devină fragedă și aromată, apoi păstrați-o la congelator până la nouă luni. Înainte să o gătiți, țineți punga sigilată și congelată sub jet de apă timp de un minut sau două, ca să se separe carnea de pungă”. Când gătiți carnea aveți mai multe opțiuni. O puteți încălzi 15 minute în oala sub presiune, ori într-o tigaie la foc mediu tot vreo 15 minute sau până se pătrunde. Adăugați câteva legume congelate și aveți rapid o masă delicioasă”, adaugă Golich.

Proteine gata preparate

„Când suntem obosiți și demoralizați, poate că nu mai avem niciun chef să gătim surse de proteine”, spune nutriționista Abby Vichill. Dar există o soluție simplă. „Dacă aveți la îndemână bunătățile preferate gata de mâncat în mai puțin de zece minute, probabil că vă va fi mai ușor să vă duceți la bun sfârșit restul treburilor. Și se știe că o sursă de proteine de înaltă calitate la fiecare masă e cheia atingerii senzației de sațietate, lucru important în această perioadă când suntem înclinați să exagerăm cu mâncarea”. Soluția: alegeți burgeri, cârnați de pui sau de curcan, burgeri din fasole neagră ori pui la grătar, toate gata preparate și congelate după răcire. „Aceste surse de proteine pot fi decongelate în 15-20 de minute în cuptorul cu microunde și apoi trase puțin la tigaie pentru un plus de savoare”, spune Vichill.