Main menu

header

781 13 1de Monica Beleneş şi Adrian Barna

O hernie ombilicală apare atunci când o parte a intestinului pătrunde prin deschiderea ombilicală din mușchii abdomi- nali. Herniile ombilicale sunt, de obicei, inofensive, apar frecvent la sugari, dar pot afecta și adulții. Doctor Marina Dumitraș, medic primar chirurgie generală, cu supraspecializare în flebologie și scleroterapie și doctor în medicină în cadrul Spitalului Euroclinic Regina Maria și Skinmed Clinic, ne-a explicat care este cauza apariției acestei maladii și cum poate fi tratată.

„Poate duce la disconfort abdominal”

- Care este cauza ce stă la baza apariţiei acestei boli?

- Cauzele apariției sunt mai multe. În primul rând, obezitatea (crește presiunea intraabdominală), apoi sarcinile multiple cu copii macrosomi (cu greutate mare și în prezentație pelviană - genunchii fătului apasă pe zona ombilicală a gravidei), dializă cronică, deficitul proteic și, nu în ultimul rând, factorul genetic: structura alterată a fibrelor de colagen din peretele abdominal anterior.

- Ce simptome acuză pacienţii?

- Cele mai frecvente simptome sunt jena, urmată de durere, în asociere cu apariția unei tumefacții ombilicale, de consistență scăzută, în perioada inițială și care la apăsare se reduce. Aceasta crește în dimensiuni și poate deveni nereductibilă, ulterior. Adică, rămâne în exterior. Pot fi asociate și modificări tegumentare de tipul: înroșirea pielii ombilicului, eroziuni, edem, echimoză (vânătaie).

- În urma căror investigații se pune diagnosticul?

- Diagnosticul se realizează: clinic - prin evidențierea defectului parietal ombilical și măsurarea dimensiunii sacului herniar, a reductibilității sau ireductibilității lui. Paraclinic - prin ecografie de părți moi și tomografie computerizată - metode imagistice de completare, care apreciază dimensiunile defectului parietal ale sacului herniar și conținutul lui. Această metodă de diagnostic se aplică în caz de hernie ombilicală strangulată (tabloul clinic al unei ocluzii intestinale) care conține un segment de intestine subțire sau gros. Tomografia ne va aprecia viabilitatea lui și, implicit, complexitatea intervenției chirurgicale, dacă există lichid intraperitoneal și va vizualiza patologiile organelor din vecinătate.

„Se aplică o plasă de polipropilenă”

- Care este tratamentul recomandat de medici?

- În funcție de dimensiunile defectului parietal ombilical și ale sacului herniar, dar și de asocierea sau nu a unei complicații, se va decide varianta de tratament chirurgical. În cazul unui defect parietal mic și a unui sac herniar ombilical reductibil mic, se va alege varianta clasică. Aceasta presupune realizarea unei incizii axate pe zona ombilicală (în pliul ombilical), identificarea defectului parietal, desființarea inelului ombilical, aplicarea unei plase de polipropilenă care se fixează cu fire standard, circumferențial, refacerea inelului ombilical, sutura tegumentului ombilical (avantajul unei cicatrice estetice, insezisabile pentru că ombilicul se va retracta). La fel se procedează în cazul unei herni ombilicale voluminoase, cu defect parietal mare - se alege varianta clasică de tratament chirurgi- cal. Aceasta poate presupune și excizia tegumentului ombilical (omfalectomie), aplicarea une plase de polipropilenă care să acopere defectul cu circa 1,5-2 cm, fixarea ei standard, circumferențial, cu fire separate. Când avem de-a face cu un defect parietal mic, dar sac herniar voluminos, reductibil sau nereductibil, varianta de tratament chirurgical de elecție, este cea minim invazivă laparoscopică. Se practică trei incizii estetice, milimetrice, de maximum un centimetru, se insuflă dioxid de carbon, se lucrează ca într-un balon, se explorează defectul parietal, sacul herniar, conținutul lui și tot abdomenul pacientului. Se verifică vascularizația segmentului de intestin blocat sub control vizual. Se rezecă sacul herniar, după reducția lui - pentru nu a produce un serom postoperator. Se aplică o plasă care acoperă defectul parietal ombilical și se fixează cu capse lent resorbabile, standard în dublă coroană. Se practică controlul hemostazei, se scot instrumentele sub control optic. Se realizează suturi fine, lineare la nivelul peretelui și tegumentului, care lasă în urmă doar cicatrici estetice.

„Controlul greutății reprezintă un factor important”

781 13 2- La ce riscuri este supus un pacient netratat?

- Hernia ombilicală evoluează în lipsa tratamentului chirurgical spre complicații. Evoluția poate însemna: blocarea conținutului sacului herniar adică a unei hernii ombilicale încarcerate sau strangulate, cu apariția unei subocluzii sau ocluzii intestinale (tranzit absent pentru gaze și materii fecale, greață, vărsături, stare generală alterată).

- Ce restricții i se impun unei persoane cu o astfel de afecțiune?

- Un pacient diagnosticat și neoperat de hernie ombilicală are multiple recomandări de la medicul chirurg, de a nu crește în greutate sau chiar de a scădea în greutate, pentru a nu crește în dimensiuni defectul parietal și sacul herniar ombilical, de a evita efortul fizic susținut până la momentul operator, de a corecta deficitele proteice, la cei dializaţi peritoneal cronic de a nu avea presiuni intraabdominale foarte mari, la ședințele de dializă.

„Regimul alimentar postoperator nu este unul foarte dur”

- Cum va arăta viața pacientului după intervenție și medicație?

- Regimul de viață, adică recuperarea postoperatorie diferă în funcție de varianta de tratament chirurgical aleasă și ca durată, presupune evitarea efortului fizic susținut timp de şase-opt săptămâni pentru varianta clasică, pentru cea laparoscopică circa o lună, purtarea unei centuri abdominale de contenție timp de şase-opt săptămâni postoperator fiind recomandată doar în varianta clasică, toaletarea plăgilor timp de şapte zile cu o soluție antiseptică este recomandată indiferent de tipul de tratament chirurgical, iar administrarea unui antiinflmator postoperator pentru o perioadă de circa şapte zile este absolut obligatorie. Regimul alimentar postoperator nu este unul foarte dur. Astfel este permisă ingestia de alimente: legume și fructe preparate termic pentru o perioadă de circa şapte zile, a preparatelor cu carne de pește, pui la grătar sau cuptor. Este interzisă ingestia alimentelor care meteorizează (balonează) pacientul de tipul fasole, mazăre, varză, dar și a alimentelor care încetinesc tranzitul intestinal de tipul: orez, carne de vită, pâine.

- Asigurarea acoperă cheltuielile aferente spitalizării şi tratementului?

- Tratamentul chirurgical al herniei ombilicale, indiferent de metoda de tratament aleasă este decontat parțial, de Casa de Asigurări de Sănătate, operația și spitalizarea pacientului fiind realizate într-un spital privat.

„Moştenirea genetică joacă un rol-cheie“

- Care sunt persoanele afectate?

- Cele mai afectate personane sunt: pacienții obezi, sexul feminin în perioada postpartum (după naștere, în lăuzie), cele cu deficit proteic (malnutriție proteică), cele cu o structură alterată a fibrelor de colagen din fascile care acoperă mușchii abdominali.

- Poate fi ceva genetic?

- În această patologie parietală este implicat și factorul genetic, reprezentat de o structură slabă a fasciilor care acoperă mușchii și asigură rezistență peretelui abdominal anterior. Acești pacienți care descriu antecedente heredo-colaterale de hernie, hemoroizi și varice, trebuie verificați dacă au această asociere de patologii.