Main menu

header

781 10 1de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea

În această perioadă de izolare, din 12 mai, timp de patru săptămâni, persoanele care suferă de scleroză multiplă au la dispoziție consiliere psihologică gratuită în cadrul unor ședințe online de terapie de grup, care se vor ţine pe platforma Zoom, iar înscrierile în program se fac pe www.aliantapacientilor.ro. În cadrul fiecărei sesiuni săptămânale, timp de două ore, pacienții vor putea discuta cu psihoterapeutul Andreea Golița (foto) despre problemele cu care se confruntă, pot pune orice întrebări, iar specialistul terapeut îi va consilia și le va oferi suportul emoțional de care au nevoie.

„Prin comunicarea la distanță, beneficiază de o flexibilitate mai mare”

- Ce presupune o astfel de terapie?

- Psihoterapia în online se bazează pe aceleași principii ca cea din cabinet, doar că folosește comunicarea la distanță prin intermediul tehnologiei astfel încât pacientul are acces la aceleași beneficii și, în plus, chiar se poate bucura de o flexibilitate mai mare, fie de la birou, fie de acasă sau chiar în mașină. În această perioadă de carantină și izolare am auzit de multe ori reticența clienților vizavi de psihoterapia online, dar odată ce au încercat, mulți dintre ei mi-au comunicat că vor dori să continuie ședințele tot în format online. Dacă se respectă anumite reguli, pot spune cu certitudine că funcționează la fel de bine ca cea din cabinet. Regulile sunt: să te afli într-un loc sigur, unde să ai intimitate, cu o conexiune bună la internet.

781 10 2- Cât de diferită este de cea față în față?

- Foarte diferită nu pot spune că este, însă are limitele ei în privința unor tehnici terapeutice, de exemplu cele experențiale care sunt mai greu de aplicat și de realizat în ședințele online. Însă există foarte multe alte tehnici terapeutice extrem de eficiente care se pot aplica cu mare ușurință și în sesiunile online. Atunci când ești față în față, în cabinetul de terapie, se realizează o bună corelare emoțională cu clientul și rezultă de aici o relație terapeutică care se consolidează mult mai repede. În mediul online poate dura puțin mai mult timp crearea acestei relații terapeutice, deoarece pot exista interferențe între client și terapeut din cauza unor posibile probleme tehnice.

„Sunt predispuși la depresii și izolare socială”

- Terapie de grup sau individuală?

- Psihoterapia, în general, fie de grup sau individuală, oferă o cale spre cunoaştere şi redescoperire interioară pentru persoanele aflate într-un impas existenţial. Psihoterapia de grup se referă la întâlnirea, sub îndrumarea psihoterapeutului, a mai multor persoane ce împărtăşesc experienţe, preocupări sau obiective comune. Aceştia aduc o mare varietate de experienţe, de reacţii, pot fi suportivi sau critici, caută împreună soluţii, constituind unii pentru alţii un cadru de siguranță şi feedback. Între terapia individuală şi terapia de grup, există diferenţe atât în ceea ce priveşte procesul terapeutic dezvoltat, cât şi obiectivele stabilite. Dacă ne gândim, de exemplu, la vindecarea dependențelor, psihoterapia de grup este una dintre cele mai eficiente forme de terapie.

- Veți lucra cu pacienții care suferă de scleroză multiplă...

781 10 3- Scleroza multiplă este o boala progresivă, care afectează sistemul nervos central, și care nu se vindecă, dar simptomele se pot ține sub control prin tratamentul corect. Prin urmare, din punct de vedere psiho-emoțional, acești oameni intră într-o stare de neputință și dependență relațională. Dacă în alte afecțiuni, pacientul are speranța că poate, la un moment dat, revine la viața de dinainte de boală, la acești pacienți această speranță nu există. Ei trebuie să lucreze foarte mult cu acceptarea vieții la un alt nivel. Pacienții cu diagnostic permanent, cu o etichetă pe care o poartă tot timpul pe ei, cum sunt și cei cu scleroză multiplă, sunt predispuși la depresii, izolare socială și o calitate a vieții extrem de scăzută.

„Afecţiunea este o manifestare a mea și eu am controlul”

- Care sunt cele mai mari temeri ale lor?

- Din discuțiile avute cu ei, cea mai mare temere este imobilizarea la pat, pierderea completă a mobilității. Să știți, că în esență cu toții suntem oameni, iar nevoile noastre sunt aceleași. Și lor le este frică că pot pierde relații, că nu mai sunt iubiți, că nu vor mai putea munci, că nu vor putea avea copii sau că nu vor putea să își ducă copilul la facultate, că au dezamăgit o persoană dragă sau că ar putea dezamăgi etc. Suntem cu toții ființe pline de iubire și trăim într-o lume cu aceleași frici și temeri. Un alt aspect este acceptarea bolii, de la care începe o viață în echilibru.

- Şi ce le spuneți?

- Este important ca ei să se simtă validați și acceptați în toate trăirile lor. Totul are sens în contextul lor de viață. Se lucrează mult pe recadrarea situațiilor de viață văzute dintr-un singur unghi, acela al bolii. Lucrez pe depatologizarea bolii și pe a scoate eticheta bolii din identitatea individuală. Eu nu sunt „boala”, ci ea este o manifestare a mea și eu am controlul. Acest lucru se realizează treptat prin tehnici specifice psihoterapiei.

- Cât de grea este perioada asta pentru un astfel de pacient?

- Realitatea prezentă, din jurul pandemiei virusului COVID-19, crează tot felul de anxietăți și de frici pe care cu greu le pot gestiona. Dacă până acum au reușit să aibă un comportament adaptativ la boala lor prin tot felul de ancore emoționale și psihice, această perioadă îi scoate din predictibilitatea avută înainte de pandemie. De aceea din punct de vedere psihologic, crearea unui spațiu, fie el și virtual, în care acești oameni să își poată ventila emoțiile dificile din această perioadă și posibilitatea recadrării realițății actuale, îi ajută în menținerea echilibrului sănătății fizice prin echilibrul psihic și emoțional.

„Este important ca pacienţii să se simtă validați și acceptați în toate trăirile lor“

„Poţi crea o nouă realitate care va genera emoţii pozitive“

- Cât de mult ajută psihicul în boală?

- Aici deschidem cutia Pandorei. Doctor Joe Dispenza, în cartea „Tu ești Placebo”, ne invită la un mic experiment pentru a evidenția puterea minții. Toate gândurile, fie ele de tipul „pot”, „nu pot”, „nu sunt suficient de...” sau „te iubesc”, au efecte măsurabile. Fără să ridicați un singur deget, organismul trece printr-o serie de transformări dinamice. Din cauza ultimului gând care v-a trecut prin cap, pancreasul și glandele suprarenale s-au apucat deodată să secrete hormoni noi, ficatul a început să prelucreze enzime care nici nu erau acolo acum câteva clipe, pulsul vi s-a schimbat, plămânii și-au modificat dinamica, iar circulația sângelui e și ea alta. Și toate acestea pentru că v-ați gândit la ceva. Cam atât de puternici suntem când stăpânim psihicul și știm cum să îl antrenăm în acest sens.

- Se poate ameliora boala prin terapie?

- Da. Asociaţia Americană de Psihiatrie a explicat că „multe probleme de sănătate pot fi rezolvate doar prin psihoterapie, aceasta fiind o componentă crucială în succesul tratamentului cu medicamente”. Prin psihoterapie se pot crea alte rețele neuronale de unde boala este percepută diferit sau chiar poate să dispară. Poți crea o nouă realitate în viața ta care va genera alte emoții și care va duce la alte tipuri de comportament, la alte alegeri și alte medii de viață care nu mai sunt favorabile bolii. Este la fel ca atunci când decidem să ținem un regim alimentar care va duce la un alt stil de viață care, inevitabil, va îmbunătăți starea de sănătate. În psihoterapie învățăm un „regim” al gândirii disfuncționale care ne duce la o realitate favorabilă bolii.