Main menu

header

782 15 1de Călin Popa şi Alexandru Filcu

Persoanele care suferă de diabet vor avea în curând un nou sistem de monitorizare a glicemiei, facilitat de evoluția tehnologiei. Este vorba despre lentile de contact speciale, care vor determina nivelul glucozei din sânge prin simpla… clipire.

Măsoară zahărul din vasele de sânge

Specialiștii de la Universitatea de Științe din Coreea de Sud au pus la punct, cu ajutorul tehnologiei, o metodă de detectare a glucozei din sânge cu ajutorul lentilelor de contact special create în acest scop. Noul dispozitiv va putea înlocui testele de sânge. Invenția măsoară zahărul din vasele de sânge oculare și transmite datele wireless, cu ajutorul unui cip. Avantajele noului dispozitiv sunt multiple și evidente pentru suferinzii de diabet, dar nu numai. Aceste lentile de contact inteligente vor putea fi utilizate, în viitor, și pentru tratarea anumitor afecțiuni ale ochilor, reprezentând o metodă neinvazivă. „Acest dispozitiv va putea trata și retinopatia diabetică, având o funcție unică de administrare a medicației necesare”, precizează expertul Do Hee Keum.

Livrează medicație pentru afecțiunile ochilor

Potrivit experților coreeni, suprafața corneei oferă o foarte convenabilă fereastră de monitorizare a unui mare număr de funcții ale organismului. „Ochii sunt legați în mod direct de creier, ficat, inimă, plămâni și rinichi, așa că această zonă permite monitorizarea neinvazivă a unui mare număr de procese metabolice”, se arată în comunicatul experților. Pe parcursul testelor, s-a constatat faptul că livrarea medicației pentru afecțiunile oculare prin lentilele de contact are aceeași eficacitate cu a injecțiilor. În același timp, s-a observat că operațiunile efectuate de noul dispozitiv nu schimbă temperatura acestuia. „Aceste lentile inteligente vor face obiectul unor investigații complexe, care să le transforme într-o nouă generație de dispozitive dedicate măsurării biomarkerilor oculari, care indică tratamentele potrivite nu doar pentru afecțiunile la acest nivel, ci pentru multe alte boli ale organismului”, adaugă Keum.

Studiile asupra lentilelor de contact inteligente se derulează de mai mulți ani, dar dispozitivul creat de experții coreeni reprezintă primul succes pe această direcție