Main menu

header

783 14 3de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Accidentul vascular cerebral este o cauză majoră de dizabilitate. Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, în fiecare an, circa cinci milioane de pacienţi cu acest diagnostic rămân cu deficite neurologice permanente. O cercetare de ultimă oră dă speranțe pe direcția reparării daunelor la nivelul creierului.

Sunt recreate conexiunile nervoase pierdute

Cercetătorii de la Universitatea Lund, din Suedia, au reușit să redea mobilitatea și capacitatea de a atinge animalelor de laborator prin intermediul unor celule umane de piele „învățate” să se comporte ca niște neuroni. Considerate remarcabile, aceste teste au relevat că ariile afectate din creierul animalelor au fost refăcute cu ajutorul acestei proceduri. „Este extraordinar să descoperim că este posibil să fie reparat creierul și să se poată recrea conexiunile nervoase pierdute. Descoperirea noastră deschide posibilitatea refacerii circuitelor neuronale afectate de AVC prin intermediul celulelor stem și în cazul oamenilor, ceea ce ar avea implicații clinice majore”, detaliază profesor Olle Lindvall. Pe parcursul experimentului, s-a observat, de asemenea, că celulele „convertite” s-au conectat și cu părțile creierului neatinse de AVC. La nivel mondial, accidentele vasculare cerebrale sunt responsabile de aproximativ cinci milioane de decese pe an, iar numărul este în continuă creştere. În ceea ce privește persoanele care supraviețuiesc, dar rămân cu efecte majore, în prezent procesul de revenire la o stare cât mai bună implică mai multe paliere, destinate recuperării aptitudinilor pierdute - în principal limbajul şi funcţia motorie - şi dezvoltării de metode de compensare a leziunilor cerebrale ireversibile. Pacienţii pot învăța să spele o haină cu o singură mână sau să comunice cu anturajul, în pofida tulburărilor de vorbire.

Învățare motorie și recuperarea limbajului

Programul de reabilitare este, de regulă, personalizat şi adaptat nevoilor individuale ale fiecărui pacient. Testele pentru folosirea celulelor stem în procesul de recuperare a pacienților care au suferit un AVC sunt în stadiu incipient. În prezent, sunt utilizate mijloace precum învăţarea motorie și recuperarea limbajului vorbit sau scris, prin terapie logopedică ce „reprogramează” zonele sănătoase din vecinătatea leziunii. O componentă importantă a procesului de recuperare este și terapia ocupaţională, ansamblu de tehnici care au ca obiectiv recâştigarea independenţei şi reinserţia socială a pacientului. O terapie ocupaţională eficientă reuşeşte să redea pacientului inclusiv abilităţile profesionale anterioare bolii.

„La șase luni după transplantarea acestor celule umane, am observat că acestea au reparat daunele generate de accidentul vascular cerebral“ (profesor Zaal Kokaia, Universitatea Lund, Suedia)

Metode noi, care includ stimularea electrică şi magnetică

Între tehnicile „clasice” de recuperare a pacienților cu AVC și intrarea în lumea medicală a unor metode bazate pe celule stem există o plajă de metode de reabilitare noi, introduse în ultima perioadă, printre care antrenamentele care pun în relație directă greutatea corporală cu revenirea abilităților locomotorii, stimularea electrică neuromusculară transdermală, stimularea magnetică transcraniană, reabilitarea prin realitatea virtuală etc. Prin combinarea acestor tehnici și personalizare, se poate ajunge chiar ca pacienții cu AVC să redevină membri activi ai comunității.